Csak a Jobbik a kormány mellett

Az ügy Magyarországon is komoly visszhangot keltett. Az LMP szombati közleménye szerint kizárt, hogy az illetékesek ne tudták volna felmérni, mit terveznek Azerbajdzsánban a kiadott bűnözővel. Emlékeztettek arra, hogy örmény civil szervezetek figyelmeztettek rá: ne adják ki az elkövetőt, mert hőst csinálnak belőle.

A Demokratikus Koalíció az eset miatt a közigazgatási és igazságügyi miniszter azonnali lemondását követelte. A DK szerint a kormány „nemcsak a magyar népet, hanem az egész örmény nemzetet is szembe köpte, beleértve a Magyarország területén élő örmény kisebbséget”. Az Országgyűlés külügyi bizottságának összehívását kezdeményezte Kovács László, a testület MSZP-s alelnöke, mert szerinte tisztázni kell, mi állhat az ország megítélésének komoly károkat okozó lépés hátterében. A politikus ugyancsak azt hangoztatta, hogy mindenkinek tudnia kellett: Safarovot otthon hősként fogják ünnepelni.

Szerinte az elítélt átadását garanciához kellett volna kötni, s ha ez megtörtént, az azeri köztársasági elnöki kegyelem hírére azonnal határozottan tiltakozni kellett volna. Mesterházy Attila pártelnök úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor pénzért segített hozzá egy gyilkost a szabadsághoz, akkor diplomáciai és nemzetbiztonsági kockázattá vált, ezért alkalmatlan arra, hogy Magyarországot külföldön képviselje. Ha viszont nem számított a történtekre, akkor azonnal menesztenie kell külügy-, illetve igazságügyminiszterét, mert nem tájékoztatták megfelelően a lépés következményeiről és veszélyeiről.

Megértőbbnek bizonyult a Jobbik: Safarov kiadatása Bakunak teljes mértékben a nemzetközi joggal összhangban történt – ezt mondta Gyöngyösi Márton frakcióvezető-helyettes, a parlament külügyi bizottságának másik alelnöke, aki az örmény reakciókat túlzónak és hisztérikusnak tartja. A diplomáciai kapcsolatok felfüggesztése kapcsán úgy fogalmazott, hogy „minden csoda három napig tart, a hétvége elmúltával a felek átgondolják, hogy mi felel meg az érdekeiknek”.

„A Fidesz teljes mértékig azonosul a kormány hivatalos álláspontjával, az ügyben minden a nemzetközi jog szabályainak megfelelően történt. Ez egy nemzetközi jogilag rendezett és lezárt ügy” – közölte Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szombaton. A közigazgatási tárca pénteki közleménye szerint az azerbajdzsáni igazságügyi minisztérium arról tájékoztatta a magyar szaktárcát, hogy a Safarov elleni ítéletet nem alakítja át, hanem azt végrehajtja. Másnap a közigazgatási tárca már csak annyit közölt: Magyarország messzemenően tiszteletben tartja a keresztény Örményországot, továbbá az örmény nép kultúráját és hagyományait.

Emellett felhívták a figyelmet, hogy az elítélt átadása ügyében a vonatkozó szabályokat tiszteletben tartva, transzparens módon jártak el. A nyilatkozatháború vasárnap is folytatódott. Az MSZP-s Molnár Zsolt a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként indítványozta, hogy a testület soron következő ülésén hallgassák meg a külügyminisztert, a miniszterelnökhelyettest, valamint az Információs Hivatal főigazgatóját az azeri gyilkos ügyében. Szerinte egyebek közt tisztázandó, hogy az elítéltet milyen okból adhatták át, és számolt-e a magyar diplomácia, illetve a hírszerzés a lehetséges következményekkel.

„Magyarország tisztessége eladó, ezt üzente a kormány a világnak, amikor szabadon engedett egy gyilkost annak reményében, hogy Azerbajdzsán a gesztusért majd finanszírozza Magyarországot” – így vélekedett Facebook-oldalán Gyurcsány Ferenc volt kormányfő. „Keresztény-konzervatív kormányunk Júdás harminc ezüstjéért eladott bennünket” – írta a politikus. Az egykori miniszterelnök emlékeztet rá, hogy „Azerbajdzsán akkori nagykövete folyamatosan kereste a kapcsolatot kormányunk tisztségviselőivel, köztük az én külügyi és biztonsági főtanácsadómmal”. Szerinte „azt szerette volna elérni, hogy a gyilkosság miatt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt azeri katona hazájában tölthesse le büntetését”.

Gyurcsány úgy emlékszik, „a miniszterelnöki kabinet emberei a megkeresés után konzultáltak az Igazságügyi Minisztérium munkatársaival, amelynek alapján világos lett, Azerbajdzsán semmilyen garanciát nem tud adni arra, hogy az elítélt ne részesülhetne kegyelemben, azaz mentesülhet az elkövetett gyilkosság következményei alól”. Emiatt nem engedték el a gyilkost. Fontosnak tartották az egyházak is, hogy véleményt nyilvánítsanak. Szolidaritásáról biztosította az örmény keresztényeket Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Emellett levélben fejezték ki együttérzésüket a magyar református és evangélikus egyház vezetői is az örmény egyház fejének.

„Nem vagyunk hullarablók”

„Tüntessünk az igazságért! Tüntessünk azért hogy egy baltás gyilkos ne legyen szabadon engedve, és ne váljon hazájában nemzeti hőssé. Tüntessünk azért, hogy ne szégyelljük magunkat az egész világ előtt a miniszterelnökünk, Orbán Viktor helyett!” – jelent meg a civil felhívás a Facebook oldalán. A résztvevők üzenni akarnak Örményországnak, üzenni a nemzetközi közvéleménynek – olvasható a hozzászólások között.

A demonstrációt vasárnap délre az igazságügyi tárca Kossuth téri épülete elé hirdették meg, ahol – tucatnyi itt élő örmény mellett – a DK szimpatizánsai is megjelentek. „Hitszegők lettünk, hullarablók – a legpocsékabb nemzet” – írta Teleki Pál annak idején Horthy Miklósnak, s erre emlékeztetve hirdetett meg keddre tüntetést a Milla is.

„A nemzetek lassan változnak, gondolhatnánk, mert megint utánunk köp minden tisztességes ember, ha megtudja, magyarok vagyunk, pedig, ahogyan akkor sem a nemzet volt pocsék, úgy most is csak az Orbán-kormány és annak vezetői üzleteltek egy baltás gyilkossal” – olvasható a felhívásukban. Leszögezik: „mi nem vagyunk hullarablók, mi nem vagyunk gyávák és hitszegők”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.