Visszatámadt a Klubrádió

A Klubrádió megtámadta a bíróságon a Médiatanács augusztusi döntését, amelyben a hatóság határozatban mondta ki a 95,3 MHz-es frekvenciára beérkezett összes pályázat, így a Klubrádió pályázatának alaki érvénytelenségét – tájékoztatta lapunkat Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója.

A közigazgatási eljárási törvény szabályai szerint ebben az ügyben a bíróság legfeljebb 45 napon belül, első fokon jogerős ítéletet hoz, az ellen nem lehet fellebbezni. Tehát legkésőbb október 13-án kiderül, hogy a Médiatanács jogszerűtlenül zárta-e ki a pályázatból az összes jelentkezőt. A per előzménye: a bíróság március közepén utasította a Médiatanácsot a győztesnek meghirdetett Autórádió Kft. kizárására, mert a cég pályázati anyagának oldalai nem voltak szabályszerűen beszámozva és aláírva.

A csak fideszes jelöltekből álló Médiatanács ebből azt „vezette le”, hogy akkor át kell néznie újra minden pályázatot, és az alakilag hibásakat ki kell zárni. A Klubrádió pályázatát végül azzal tragikomikus indoklással zárták ki, hogy a pályázati anyag szöveges oldalainak üres hátlapjai nem voltak beszámozva és aláírva. Arató András elmondta, a Médiatanács a Klubrádióval szemben folytatott eljárásaival olyan alkotmányos alapelveket sért meg, mint a tájékozódáshoz való jog és a médiaszolgáltatás sokszínűségének biztosítása.

A Klubrádió két éve harcol a frekvenciákért
A Klubrádió két éve harcol a frekvenciákért

Felmerül, hogy a testület alkalmatlanná vált feladatainak ellátására, akkor is, ha kérik tőle a Klubrádió ellehetetlenítését, de akkor is, ha ezt magától teszi. Az azonban teljesen egyértelmű, hogy a Médiatanács szándékosan okoz kárt a Klubrádiónak – mondta Arató. A Klubrádió több mint két éve harcol a 92,9-es frekvenciáért is. A bíróság február végén első fokon úgy döntött, hogy a Klubrádióé a 2010-es választások előtt elnyert közösségi, tehát ingyenes frekvencia.

A Klubrádiót 2010-ben a médiahatóság jogelődje, az Országos Rádió- és Televízió Testület (ORTT) hirdette ki győztesnek, de a választások után létrejött Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mégsem kötött vele szerződést. Ezt a hatóság azzal indokolta, hogy a Klubrádió nem mondott le az általa már használt frekvencia sugárzási jogáról, egy tulajdonos pedig nem üzemeltethet két rádiót ugyanabban a vételkörzetben. Ezzel szemben a Klubrádió azzal érvelt: már a pályázati anyagában rögzítette, hogy mielőtt megkezdi a 92,9-es hullámhosszon a sugárzást, a 95,3-ason befejezi az adást.

A bíróság azonban kimondta, hogy az ORTT-nek vagy jogutódjának meg kellett volna kötnie a szerződést a pályázat nyertesével, a Klubrádióval. A bíróság az ítélettel e szerződést létre is hozta. Miután a médiahatóság fellebbezett, másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla visszadobta első fokra a keresetet, többek között azért, mert az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt. Az új első fokú bírósági eljárás várhatóan ősszel kezdődik. A Klubrádió ügyét a nemzetközi szervezetek is figyelemmel kísérik.

A héten az Európai Bizottság egyik szóvivője, Ryan Heath nyilatkozta lapunknak, hogy továbbra is komoly aggodalomra ad okot a sajtószabadság és a médiapluralizmus helyzete Magyarországon. A szóvivő szintén aggasztónak nevezte azt a jogi csatát, amelyet a Klubrádió vív a frekvenciájáért a bíróságokon. A bizottság továbbra is szoros figyelemmel követi majd a magyarországi frekvenciakiosztási eljárásokat, és nem hezitál beavatkozni - tiszteletben tartva a folyamatban lévő bírósági eljárásokat -, ha azok a jogi elvárásoknak nem felelnek meg – mondta Ryan Heath.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.