Az új MSZP-stratégia átlépi a Dunát

Érdemi támogatottságnövekedést hozott az MSZP számára a kelet-magyarországi régió adottságaira kidolgozott külön program és a hozzá kapcsolódó jelenlét, illetve kampánystratégia; a legutóbbi felmérések szerint a korábbi jobb-, illetve szélsőjobboldali térnyerés után a szocialisták ismét versenyben vannak a térségben.

Az MSZP tudatosan építkezett: kihasználta a helyi médiát, és kihelyezett frakcióülésekkel, harminc-negyven településen megtartott lakossági fórumokkal fokozta a jelenlétét. A Kelet-Magyarországon sikeres stratégiát a következő hónapokban az ország más régióira is kiterjeszti.

Ehhez kapcsolódik, hogy nemrég a Haza és Haladás Alapítvány szakértői közzétettek egy választáselméleti tanulmányt, amelyben leszögezték: csak olyan ellenzéki párt vagy szövetség tud nyerni a Fidesz ellen az új választójogi keretek között, amelynek nemcsak erős, de földrajzilag egyenletes támogatottsága lesz. A szocialista pártközpontban a Bajnai-féle tanulmánytól függetlenül, de láthatóan hasonlóképpen gondolkodnak, ezért próbálnak meg regionális szintű, a helyi viszonyokra válaszokat adó programokat előállítani.

A stratégiai építkezés keletről nyugatra folytatódik: a nyugat-magyarországi program megalkotásának felelőse Nemény András országgyűlési képviselő, az MSZP Vas megyei elnöke. Információink szerint a szintén képviselő Ipkovich Györggyel – és a régióbeli véleményformálók bevonásával – már meg is kezdték a dokumentum kidolgozását.

Szintén külön stratégiát és programot kap a Balaton körüli régió, a fejlesztési elképzeléseket tartalmazó dolgozat összeállítását Pál Béla képviselő koordinálja. A dél-dunántúli programmegírását pedig a Somogy megyei pártelnök, volt EP-képviselő Harangozó Gábor vállalta. A korábban asztalra tett szakmapolitikai (például: gazdaság, oktatás, egészségügy stb.) programok mellett ezek a regionális tervek alkotják majd a március 15-én bemutatandó Ajánlat Magyarországnak című választási programot.

A szocialista párt nemcsak a politikai programokat, hanem az időközi választásokat illetően is külön-külön stratégia alapján készül. Tiszavasváriban „tiszta lappal” indulnak az MSZP-s jelöltek,miután a nemrég felállt képviselő-testületbe (az igen szerény választási szereplés okán) egyetlen szocialista sem került be korábban. „Nulláról kell építkeznünk, de előny, hogy ránk nem tudnak visszamutogatni. Két éve a Fidesz van kormányon, a városban pedig a Jobbik volt az úr. És érdemben nem javult a helyzet” – mondta lapunknak az egyik vezető képviselő. Úgy tudjuk, a párt a Kelet-Magyarország-programra építkezik a kampányban, de a képviselőjelölteket még nem választották ki. Annyi bizonyos, hogy Tiszavasváriban is nyitottak a demokratikus erőkkel való együttműködésre; ebből azonban egyelőre az Árok Kornél-féle Szövetségben, Együtt Magyarországért (SZEM) lehet csak érdemi partnere az MSZP-nek, amely már bejelentette indulását.

Más stratégiát alkalmaznak a dunaföldvári időközi polgármester-választáson, amely szeptember végén esedékes. Az MSZP a megyei elnökhelyettes Horváth Zsoltot indítja, de nem pártszínekben, hanem független jelöltként. Ő korábban alig egy-két tucat szavazattal maradt le a nemrég elhunyt fideszes városvezető mögött. Ellenében a Fidesz az agrármérnök Jákli Mihályt indítja, információink szerint szintén függetlenként.

Sopronban, ahol összeférhetetlenség miatt az egyik fideszes képviselő lemondott, október elején tartanak időközi képviselő-választást. Itt az MSZP egy független jelölt, a korábban három cikluson át is egyéni képviselő Varga Gyula mögött sorakozott fel. Értesüléseink szerint volt háttéregyeztetés a helyi LMP és az MSZP között, ám az ökopártiak állítólag csak akkor lettek volna hajlandók közös jelöltet állítani, ha az illetőt ők választják ki, vagyis az MSZP sorol be mögéjük, és nem fordítva. A nyilvános adatok szerint LMP-s jelölt egyelőre nincs, az ajánlószelvények gyűjtése pedig megkezdődött.

Ami az MSZP őszi menetrendjét illeti, az egyik legfontosabb állomás, hogy szeptember végéig mind a 106 egyéni körzetben választókerületi felelősöket neveznek ki. Ők koordinálják a felkészülési munkát. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ők is lesznek majd az egyéni jelöltek az adott körzetben, az MSZP ugyanis továbbra is nyitott a választási együttműködésre. Igaz, a pártelnök korábban többször egyértelművé tette: az MSZP egyedül is képesmegnyerni a 2014-es választásokat. Mesterházy Attila pártelnök egyébként a napokban a Szocialista Internacionálé dél-afrikai kongresszusán vesz részt Fokvárosban, ahol várhatóan ismét a szervezet egyik alelnökének választják. Szeptember elején pedig az Egyesült Államokba utazik, ahol Barack Obama amerikai elnök jelölti konvencióján lesz meghívott vendég.

Kampány Miskolcon 2010-ben. Elemzések szerint az MSZP ismét feljött Kelet-Magyarországon
Kampány Miskolcon 2010-ben. Elemzések szerint az MSZP ismét feljött Kelet-Magyarországon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.