Cegléd nem hagyja magát: közbiztonsági akcióterv készül

Sajátos akciótervet, úgynevezett „megoldási javaslatot” dolgoztak ki Cegléden azután, hogy másfél hete szélsőségesek vonultak fel a Csengeri városrész főként romák lakta utcáinál, és fenyegették az ott élőket. A jobboldali vezetésű Pest megyei település polgármestere és a helyi roma közösség egyaránt azt reméli: az akcióterv segíthet abban, hogy soha többé ne kerülhessen sor hasonló megmozdulásokra.

Augusztus 18-án és 19-én, miként arról többször írtunk, a település határában lévő Csengeri városrészben szélsőséges szervezetek – egyebek mellett az Új Magyar Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület – tagjai gyűltek össze. Először csak néhány tucatnyian, később azonban már úgy négyszázan vonultak a főként romák lakta utcákhoz. Akciójuk során megfenyegették a családokat, de összecsapás nem történt, mert nagy erőkkel vonult fel a rendőrség. A megmozdulás előzménye az volt, hogy több közelben élő helybéli a „gárda” segítségét kérte a szerintük megszaporodott lopások, besurranások, a mind „nagyobb cigánybűnözés” miatt.

A város polgármestere, Földi László (Fidesz–KDNP) korábban azt mondta lapunknak: Cegléden semmivel nincs több vagy nagyobb konfliktus a roma családokkal, mint más hasonló méretű településeken. A polgármester ezért „felfújt konfliktusnak”, az akció mögött álló szélsőséges Jobbik politikai akciójának minősítette a felvonulást. Ennek ellenére néhány nappal a szélsőségesek akciója után Földi László bejelentette: a történtek miatt a rendőrség, a helyi roma közösség és a polgárőrség képviselőivel együttműködve akciótervet készítenek.

A programról a napokban sajtótájékoztatón számolt be a polgármester.

A tervek szerint létrehoznak egy ötfős úgynevezett roma integrációs csoportot. E csoportban a Csengeri városrészben élő romák és nem romák kapnak majd helyet „utcareferensként”, s feladatuk – amiért tiszteletdíjat kapnak az önkormányzattól – az lesz, hogy figyeljék a településrész életét, s ha rendbontást, bűncselekményt, konfliktust észlelnének, akkor azonnal tegyenek bejelentést az illetékes hatóságnál vagy az önkormányzatnál.

Feladatuk lesz továbbá, hogy a városrészben élők panaszait, észrevételeit továbbítsák Cegléd vezetésének. Földi László hangsúlyozta: a csoport tagjainak semmiféle intézkedési jogkörük nem lesz, csupán „figyelnek, beszélgetnek, tájékoztatnak”.

A ceglédi akciótervben hangsúlyos szerepet kapott a közbiztonság erősítése. Cegléd önkormányzata segítséget kér például a Belügyminisztériumtól, hogy – józsefvárosi mintára, ahol egy konténerben hoztak létre őrsöt – a Csengeri településrészen is állandó rendőri jelenlét legyen. Ezzel egyidejűleg az önkormányzat megpróbál ingatlant vásárolni a városrészben, hogy azt felajánlhassa egy Cegléden dolgozó rendőrnek szolgálati lakásként.

Emellett szeretnének több terepjárót beszerezni, hogy a földutas utcákban is rendszeresen járőrözhessenek a rendőrök. A távlati célok között szerepel a térfigyelőkamera-hálózat kibővítése a Csengeri városrészre, valamint 8-10 fővel gyarapítanák a Cegléden szolgáló rendőrök számát.

Mindemellett – jelentette be Földi László – létrehoznak egy munkavállalást ösztönző programot is a városrészben élő állástalanok számára, mivel „a problémák jó része a szegénységre, illetve a munkanélküliségre vezethető vissza”. Ennek során a polgármester kezdeményezi a kormánynál, hogy bővítsék ki a helyi közmunkaprogramot.

Ezzel egyidejűleg Cegléd önkormányzata – mivel a városban kevés a munkalehetőség – vállalja, hogy segíti azokat, akik csak otthonuktól távol, más településen kapnak állást: számukra megtérítik az útiköltség egy részét. A terv ismertetését követően Földi László polgármester lapunknak hangsúlyozta: „Továbbra is meggyőződésem, hogy Cegléden nincs több vagy nagyobb konfliktus a roma családokkal, mint más hasonló méretű településeken. A szélsőségesek felvonulása azonban olyan feszült helyzetet teremtett, ami miatt kénytelen volt az önkormányzat haladéktalanul lépéseket tenni”.

Hozzátette: az akciótervben foglalt feladatokkal eddig is tisztában voltak, mindezeket akkor is megvalósították volna, ha nincs a szélsőségesek felvonulása. A történtek után azonban annyiban változott a helyzet – folytatta a polgármester –, hogy nem hónapok, évek, hanem hetek alatt kell elvégezniük ezeket a feladatokat a rend és a nyugalom mielőbbi helyreállítása érdekében.

Földi László egy felvetésünkre nyomatékosan leszögezte: „A nagyobb rendőri jelenlét mindenki számára előnyös. Az esetleges roma elkövetőket éppúgy visszatartja, mint a roma családokat fenyegetőket, a rendfenntartóként fellépő, illegális félkatonai szervezeteket.”

Földi László polgármester és Somkutas Imre közbiztonsági referens
Földi László polgármester és Somkutas Imre közbiztonsági referens
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.