Ki vagytok rúgva, menjetek legózni!

A nyíregyházi székhelyű, négy Szabolcs megyei kórházat magába foglaló Egészségügyi Holding Zrt. eddig azzal került be a hírekbe, hogy jelentős értékben elkövetett vagyon elleni bűncselekmények gyanúja miatt büntetőeljárás folyik a társaság egykori vezérigazgatója, a házi őrizetben lévő K. Zoltán Tamás ellen, míg jelenleg amiatt irányul figyelem a holdingra, mert a héten bejelentették: a négy tagkórházból idén összesen 541 embert bocsátanak el.

Mind a büntetőügynek, mind a tömeges létszámleépítésnek súlyos politikai következményei lesznek a helyi fideszes vezetőkre nézve, hisz a holdingot 2009-ben a fideszes többségű megyei közgyűlés hozta létre. Nem csoda, hogy a helyi fideszes politikusok igyekeznek kimaradni a történtek kommentálásából: Kovács Ferenc fideszes parlamenti képviselő, Nyíregyháza polgármestere meg sem szólalt az ügyben – holott korábban ő volt a holding felügyelőbizottságának elnöke –, a szóvivője pedig azt mondta: az elbocsátásokkal kapcsolatban nem a polgármester, hanem a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár fideszes parlamenti képviselő illetékes nyilatkozni.

Kovács Ferenccel ellentétben Seszták Oszkár nem dugta a homokba a fejét, s kiadott ugyan egy sajtóközleményt, ám az meglepő állításokat tartalmaz: Seszták a Fidesz által előterjesztett holdingalapítást részint a szocialisták nyakába varrta – mondván, hogy azt annak idején az MSZP is megszavazta –, míg az elbocsátásokkal kapcsolatban a fideszes politikus az államra, így lényegében a saját kormányára kente a felelősséget, azt állítva, hogy a döntésről fogalma sem volt.

A nyíregyházi, a fehérgyarmati, a nagykállói és a mátészalkai kórház integrálásával létrejött holdingtól a fideszes megyei önkormányzat azt várta, hogy költséghatékonyabban működik majd, ennek ellenére a jelenleg több mint 4700 dolgozót foglalkoztató cég adóssága négymilliárd forint.

Mangol Csilla, a holding vezérigazgatója a héten bejelentette: a pénzügyi, számviteli, kontrolling, műszaki, informatikai és dokumentációs részlegekből öszszesen 541 embert bocsátanak el, s a 2013. január elsejéig több lépcsőben megvalósítandó leépítéstől évi 700-800 millió forintos megtakarítást várnak. Mangol Csilla hangsúlyozta, hogy az egészségügyi ellátás szerinte nem kerül veszélybe, mivel nem egészségügyi dolgozókat bocsátanak el, hanem a „háttérszolgáltatásokban” foglalkoztatott munkavállalókat.

– Tisztelt fideszesek, nem erről volt szó! Azt mondtátok, hogy megvéditek az egészségügyet, és egymillió új munkahelyet hoztok létre! Ezzel szemben mi történik? Leépül az egészségügy, és nemhogy növekedne, de csökken a munkahelyek száma! – Nagy László volt alpolgármester, szocialista önkormányzati képviselő reagált így a tömeges létszámleépítés hírére az MSZP tegnapi sajtótájákoztatóján, amelyet a Jósa András Oktatókórház bejáratánál tartottak.

Nagy László szerint nem sok minden valósult meg a holding megalakulásakor célul kitűzött racionális és ésszerűbb működésből, s emiatt felelősség terheli a város és a megye fideszes vezetőit. Nehezményezte, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye tizenöt fi deszes parlamenti képviselője mélyen hallgat a holdinggal kapcsolatban, ezért azt kérte a fideszesektől, hogy végre szólaljanak meg, emeljék föl a hangjukat a tervezett leépítés ellen.

Miközben az MSZP sajtótájékoztatója zajlott, a főbejáratnál megjelent úgy húsz ember, nyugdíjasok, MSZP-szimpatizánsok és a Szolidaritás Mozgalom tagjai, akik a jelenlétükkel tiltakoztak az elbocsátás ellen. Egyikük azt mondta: a különösen nehéz helyzetben lévő Szabolcsban minden munkahelyet meg kell becsülni, s nem lehet azt mondani családfenntartó embereknek, hogy „ki vagytok rúgva, menjetek legózni!”. Ezzel arra utalt, hogy Mangol Csilla vezérigazgató azt javasolta az elbocsátandó embereknek, hogy keressenek munkát a Raiffeisen Bank nyíregyházi telefonos ügyfélszolgálatán, vagy a Lego helyi gyárában. Ami már csak azért is különös – mondta az egyik szocialista politikus –, mert az említett ügyfélszolgálat álláshelyeit már feltöltötték, a Lego-gyár pedig csak két év múlva készül el.

A megmozduláson jelen volt a nyíregyházi kórház egyik volt dolgozója, egy ma már nyugdíjas asszony, aki azt mondta: tüntetni kell, nincs más megoldás, mert ha ez az ötszáz ember kimegy az utcára Nyíregyházán, akkor a fideszesek talán észhez térnek.

* * *

Seszták Oszkár közleménye:

Az Egészségügyi Holding létrehozását politikai konszenzus övezte. Az akkori közgyűlés mindkét frakciója (Fidesz; MSZP) megszavazta ezt a szándékot. Felhívom a szocialisták nyilatkozóinak figyelmét erre a körülményre.  Ez még akkor is így van, ha a szocialisták mostani nyilatkozói politikai haszonszerzésből rendszeresen hallgatnak erről. A megyei közgyűlés vezetése, amíg tulajdonosi felelőssége volt a Holding és a kórházai  működésében,  addig nyílván átérezve a megye munkanélküliséggel kapcsolatos problémáit is, ígéretéhez híven nem hajtott végre létszámleépítést.

Az egészségügyi feladatellátás a törvények értelmében állami felelősségi körbe került. Nyílván az új tulajdonos értékelte a gazdálkodási és egyéb körülményeket és ennek tudatába hozta meg döntését. Magyarország demokratikus jogállam. A hatalmi ágak egymástól elkülönítve működnek, így önkormányzati vezetőként és országgyűlési képviselőként sem volt előzetesen tudomásom a döntésről.  A döntést nagyon sajnálatosnak tartom és a megye új feladatköréből adódó lehetőségeket kihasználva azon dolgozom, hogy a fokozatos létszámleépítés keretében elbocsátott emberek minél előbb álláshoz jussanak.


Tegnap a nyíregyházi kórház előtt
Tegnap a nyíregyházi kórház előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.