Kezdődik a lokátorépítés

Várhatóan néhány héten belül aláírják a szerződést a Medina községbe tervezett honvédelmi 3D-s radar beruházásának kivitelezőjével, így megkezdődhetnek a sokat vitatott lokátorállomás kialakításának munkálatai.

A Honvédelmi Minisztérium illetékesei lapunk megkeresésére közölték: a határidők betartásával folyik a kivitelező kiválasztása, a radarkomplexum műszaki átadás-átvétele pedig legkésőbb 2014 januárjában megtörténik. Tény, hogy korábban a HM vezetői még 2013-as befejezésről nyilatkoztak, a munkálatok megkezdését pedig még a nyári hónapokra ígérték. Úgy tudjuk, hogy – bár a HM szerint minden a határidőknek megfelelően történik – a szerződéskötést és a szimbolikus alapkőletételt a közbeszerzési eljárást lassító adminisztrációs okok, pontosabban hiánypótlás késlelteti.

A radarberuházás teljes költsége egyelőre azért nem nyilvános, mert „a kivitelező kiválasztására vonatkozó beszerzési eljárás még folyamatban van”, lapunk azonban úgy tudja, hogy a tárcánál 1,2-1,5 milliárd forinttal számolnak. Annyi bizonyos, hogy a kifizetések alig tíz százaléka terheli majd csak a magyar költségvetést, a többi forrást a NATO állja. Arra, hogy pontosan mely cégek vesznek részt a közbeszerzési eljárásban, a HM nem adott választ, mondván, jelenleg erről nem adható ki információ. Azt mindenesetre leszögezték, hogy ajánlatot csak olyan vállalkozások tehettek, amelyeket Magyarországon jegyeztek be, és van „NATO-beszállításra alkalmas” határozatuk. A radar egyébként tudhatóan az olasz Selex Sistemi Integrati cég gyártmánya lesz.

A medinai radarállomás befejezése a radarszázad személyi állományának létszámában nem hoz változást, legalábbis „lényegében nem” – állítja a HM. Hosszú távon továbbra is a Medina marad a honvédség egyik mobil radarcsoportjának „békeelhelyezési körlete”. Az úgynevezett „Réskitöltő Radarszázad” az új funkciónak megfelelően ugyanakkor átalakul, a tervek szerint nevében is megújul, és az átmeneti időben – a 3D-s radar hadrendbe állásáig – hármas funkcióval működik majd. A HM hangsúlyozta, hogy a háromdimenziós radar beüzemelése és a mobil radarcsoport fenntartása mellett a hagyományos radarok (a Medinán még 1987-ben hadrendbe állított szovjet radar) működtetése is folyamatos lesz, a 3D-s állomás hadrendbe állását követően viszont a hagyományos radarokat kivonják, az üzemeltető állomány továbbfoglalkoztatását pedig belső átcsoportosítással oldják meg. A környezetet és a régióbeli lakosságot esetlegesen érintő veszélyekkel kapcsolatban a HM kérdésünkre azt mondta: a Medinára telepítendő radar várható hatásainak sugár-egészségügyi vizsgálatát az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet végezte el. E szerint –állítja a szaktárca – a közeli települések biztonságban lesznek a radartól eredő elektromágneses sugárzástól. A radarberuházás kapcsán Medina önkormányzata korábban segítséget kért a HM-től bizonyos infrastrukturális fejlesztések elvégzéséhez, így a település is érdekeltté vált a befogadásban. A támogatásról 2011 októberében kötöttek szerződést, ennek értelmében a szaktárca százmillió forinttal járul hozzá a település fejlődéséhez. A szerződés négy évig tart, amelynek részleteiről minden évben külön megállapodást kötnek. Tavaly a településközpont felújítása (az orvosi rendelő korszerűsítése, az iskola nyílászáróinak cseréje, padkaépítések) kezdődött meg, s jutott pénz a vízelvezető árkok megépítésére és a medinai „Malom”, az egyik turisztikai szálláshely fűtés-korszerűsítésére. Idén az ezek a fejlesztések folytatódtak, de fordítottak honvédségi pénzt játszóterekre és közparkokra is.

A lokátort eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre tervezték, de a heves tiltakozások miatt egyik helyen sem épülhetett meg. A jelenlegi szakvezetés végül tavaly márciusban jelentette be, hogy a Tolna megyei Medina lesz a végső helyszín – az építési engedélyeztetési eljárás idén áprilisban zárult le.

Előkészített terület, háttérben a régi radarral
Előkészített terület, háttérben a régi radarral FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.