Bűnmegelőzési művelet?

Ha viccelni akarnánk, akkor leszögezhetnénk: szombat óta senkinek nem lehet kétsége afelől, hogy sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, sem a rendőrség nem tartja megfigyelés alatt politikai okokból a szélsőjobbal szorosan együttműködő Új Magyar Gárda tagjait és szimpatizánsait.

Sőt, tulajdonképpen semmiféle megfigyelés alatt nem tartják őket, valójában információt sem gyűjtenek róluk. Meg sem kísérlik kifürkészni, hogy merre járnak, hol gyülekeznek, hol kívánják tartani összejöveteleiket. Ha nem így volna, a gárda 130 új tagja aligha tehetett volna esküt a hatóságoktól szinte háborítatlanul Dunaföldváron, miközben Csókakőn mintegy 300, állig felfegyverzett rendőr rohamkocsikkal és előmelegített rabomobilokkal várta, hogy lecsapasson a „gyülekezési törvény hatálya alá tartozó”, be nem jelentett rendezvényen minden bizonnyal valamilyen szabálysértést vagy bűncselekményt majd csak elkövető gárdistákra.

Viszont – folytassuk így a tréfálkozást –, amiben mindenki biztos lehet, az az, hogy ami szombaton Csókakőn történt, az valójában sikertörténet. Sikerként értékelik az ott meg sem tartott gárdaavatás szervezői, mert szerintük „hülyét csináltak Pintér kutyáiból”, elhitették a rendőrökkel, hogy Csókakőn tartják a gárdistaavatást, miközben azt eredetileg maguk között Dunaföldvárra tervezték. Ugyancsak sikerként értékelte és értékeli még ma is a történteket a rendőrség, hiszen – mint fogalmaztak – végül is nem történt bűncselekmény Csókakőn, mégpedig épp azért, mert a második világháború óta nem látott méretű erődemonstrációt tartott a rendőrség. A település polgármesterének sajtónyilatkozatai szerint a csókakőiek, főleg az idősebbek, látható szorongással követték az eseményeket, és igencsak megkönnyebbültek, amikor a rendőrség valamikor délután három körül feloldotta a község zárlatát, és az élet végre visszatérhetett a rendes kerékvágásba.

Emlékeztetőül: szombaton 300 rendőr szinte hermetikusan elzárta a külvilágtól a Fejér megyei Csókakőt. Csak az oda érvényes lakcímkártyával rendelkezőket engedték be a településre, s a már benn tartózkodókat is folyamatosan ellenőrizték, igazoltatták. Németh-Kész Mónika megyei rendőrségi szóvivő akkori közlése szerint „a rendelkezésre álló adataik alapján Csókakő belterületén bűncselekmény elkövetése volt valószínűsíthető”. Ennek megakadályozására és a település közbiztonságának fenntartására a korábban a világhálón „Európa legbiztonságosabb drogpartijaként hirdetett ozorai fesztiválba belebukott, szombattól bizonytalan ideig rendelkezési állományba kerülő Simon László megyei rendőrfőkapitány a települést műveleti körzetté nyilvánította. Németh- Kész Mónika (nyilván parancsra) azt nem árulta el, milyen bűncselekmény elkövetését valószínűsítették, csak feltételezni lehet, hogy nem terrorcselekményről lehetett szó, mert a Terrorelhárítási Központ egységeit nem vezényelték a településre. Ám mégis, valami súlyos és szörnyűséges lehetett készülőben, ha az alig 1100 lelket számláló községbe legkevesebb 300 rendőrt vezényeltek...

Hivatalosan a rendőrség álláspontja még ma is az, hogy bűncselekmény elkövetése volt valószínűsíthető a településen, amit az ott soha nem látott nagyságú rendőri jelenléttel sikerült megelőzni.

„Történt bűncselekmény Csókakőn? Nem történt! Pedig, történhetett volna...” – mondta egy rendőrségi illetékes, bizonyítandó, hogy igenis, sikeres rendőri akció színhelye volt a Fejér megyei település. Arra a kérdésre, hogy a valószínűsíthető bűncselekmények megelőzésére más településeken, esetleg a fővárosban is terveznek-e hasonló, nagyszabású útlezárásos, igazoltatásos, idegeneket a településre be nem engedős akciókat, forrásunk csak annyit mondott, nem lehet tudni, majd elválik.

Ki tudja, viccelt-e.

A Jobbik megyei elnökének és Csókakő polgármesterének nyilatkozataiból már szombat délelőtt kiderült: valójában a rendőrség arra számított, hogy Csókakőn tartja 130 új tagjának avatását az Új Magyar Gárda. Egyes rendőrségi források szerint ez így is történt volna, ám a községbe érkező gárdisták, látva a hatalmas rendőri készültséget, visszafordultak és a „B” helyszínre irányították az utánuk érkezőket.

Az erősen eltúlzott rendőri készültséget egyes rendőrségi források azzal magyarázták, hogy információik szerint az avatandó 130 új gárdista mellett számítani lehetett még azok hozzátartozóinak és további szimpatizánsainak megjelenésére a településen; ha minden úgy alakul, ahogy azt a rendőrség – nem tudni honnan, milyen forrásból vagy kiktől származó –információ szerint alakulnia kellett volna, akár félezer szélsőjobboldali aktivista is felvonulhatott volna a községben. Akkor pedig – így a rendőrség hivatalos álláspontját megmagyarázni igyekvő forrásunk –, már belátható: nem is volt eltúlzott a rendőri jelenlét. Emlékeztetett rá, hogy a községben nyár közepén felavatott Horthy-szobor miatt is történtek kisebb atrocitások gárdisták és az általuk háborús bűnösnek tartott kormányzónak állított emlékmű ellen tiltakozók, azt többször is megrongálók között.

A fentieket hivatalos rendőrségi források nem kommentálták. Nem is nagyon tehették, hiszen hivatalosan a csókakői hatósági erődemonstrációnak semmi köze nem volt semmiféle gárdaavatáshoz.

A „B” helyszín, ahol a 130 új gárdistát felavatták, s ahová a nevük elhallgatását kérő belügyi illetékesek szerint a Csókakőn felvonultatott elrettentő erő láttán a gárdisták a rendezvényüket áttették, Dunaföldvár volt. Itt viszont már korántsem volt akkora a rendőri erődemonstráció, mint Csókakőn. Egyes beszámolók szerint mindössze egy-két kisbusznyi rendőr figyelte a magánterületen zajló eseményt. Nem zárták le a bevezető utakat, nem igazoltatták az oda tartókat. Egy névtelenséget kérő belügyi forrásunk szerint azonban ettől függetlenül ott is „komoly erők álltak készültségben a háttérben”, pontosan akkorák, amekkorákra egy esetleges komolyabb rendzavarás, tömeges szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetése esetén szükség lett volna a rend helyreállítása és fenntartása érdekében.

E forrásunk emlékeztetett rá, hogy a múlt hét végén (ugyancsak szombaton) a budapesti Hősök terén ezren ünnepelték a Magyar Gárda ötödik születésnapját. Bár a rendőrség a közlekedés aránytalan korlátozására hivatkozva megpróbálta betiltani a rendezvényt, a Fővárosi Törvényszék azonban helyt adott a szervezők panaszának, így az eseményt, amelyen a Jobbik elnöke és más politikusai is megjelentek, megtarthatták. A rendőrség nem kordonozta be a teret, mint a korábbi hasonló eseményekkor, viszont a környező utcákban komoly erőket vonultatott fel.

Egy belügyi tisztviselő szerint az, ami a Hősök terén (és bizonyos szempontból Dunaföldváron is) történt, újfajta rendőrségi bevetésirányítási rendszer és gyakorlat próbája volt. Forrásunk szerint a mostani belügyi vezetés és személy szerint Pintér Sándor belügyminiszter úgy látja, hogy az elmúlt nyolc-tíz évben a rendőrség reagálóképességét tekintve lelassult, körülményessé vált. A folyamatban lévő átszervezések részeként – a 112-es segélyhívó rendszer kiteljesítésével és általánossá tételével párhuzamosan – átalakítják a bevetésirányítást is. Szavai szerint a változások hatására várhatóan többeknek kell majd érdemi munkát végezniük, és – az új rendszer kialakítóinak szándéka szerint – kevesebb lesz a tétlenül, várakozással töltött idő. Ehhez – egyebek mellett – az kell, hogy a különböző rendőri egységeket könnyen-gyorsan átirányíthassák egyik helyszínről a másikra. Forrásunk szerint azok a rendőrök, akik Dunaföldváron a gárdaavatás helyszíne közelében járőrözve várták, hogy kiderüljön, kell-e bármilyen okból is intézkedniük, még aznap Budapesten egy labdarúgó-mérkőzést is biztosítottak.

Rendőrautók a kihalt településen
Rendőrautók a kihalt településen FOTÓ: MTI KOPPÁN VIKTOR
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.