Orbán balhét jósol, de ragaszkodik az előzetes regisztrációhoz

Ha nem kellő jogi körültekintéssel készítik el a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot, s így szavazná meg azt a parlamenti többség, az akár meg is kérdőjelezheti a választásokon majdan győztes politikai erő legitimációját. Kérdés, lesz-e emiatt komoly vita a jövő héten a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülésén Sárváron.

Navracsics Tibor igazságügy-miniszter erre számít egy múlt heti nyilatkozata szerint, főképp az előzetes választói feliratkozás bevezetéséről. Munkatársunknak a kormányoldalról megerősítették az Origo értesülését, miszerint a közigazgatási minisztérium egyes szakértői szerint lehetnek alkotmányos aggályok az előzetes regisztrációval szemben, bár a tárca illetékese ugyanezt tagadta.

Vannak fideszes képviselők, akik ha nem is ellenzik az elképzelést, de nyilvánosan is utaltak már rá, hogy nem feltétlenül hívei az előzetes regisztrációnak. Gulyás Gergely, a párt egyik ismert jogi szakpolitikusa még tavasszal, amikor az első hírek megjelentek, azt mondta egy konferencián, hogy szerinte szükségtelen az előzetes regisztráció, bár tud érvelni mellette is.

Most munkatársunkat úgy tájékoztatták, hogy a Fidesz-elnökség nagy része az előzetes választói feliratkozás terve mellett áll, de az a véleményük, hogy kellő óvatossággal kell megszövegezni a törvényjavaslatot. Információink szerint Áder János még a köztársasági elnökké választása előtt indokoltnak látta a bevezetését arra hivatkozva, hogy az intézmény a külhoni magyar állampolgárokra és a kisebbségekre is érvényes lesz.

Azt már korábban megírtuk, hogy Orbán Viktor is az előzetes választói feliratkozás híve, s vannak olyan információk is, hogy azt ő javasolta elsőnek. Az a véleménye: morálisan és alkotmányosan nemcsak vállalhatónak, hanem vállalandónak is kell lennie az előzetes választói feliratkozásnak. „Meg kell változtatni a rendszert. Vannak ellenvélemények, lesz balhé, meg fognak támadni. Ki kell állni, és meg kell védeni az álláspontokat” – mondta a hét végén. Ez egyértelműen arra utal, hogy Navracsics tárcájának meg kell találnia az alkotmányos megoldást.

A miniszterelnök-helyettes már elmondta, hogy egyéni képviselői indítvány lesz a javaslat, és a bizalom megerősítése miatt „sok szempontból jónak és hasznosnak” nevezte az előzetes alkotmánybírósági normakontrollt.

A Fidesz-frakció jó része és a KDNP-frakció nem ellenzi az előzetes feliratkozás intézményét – tudtuk meg. Harrach Péter lapunknak szerdán megerősítette: frakciója kész arra, hogy Sárváron támogassa a törvényjavaslatot. „A KDNP nem szorgalmazza, de kizáró okot sem lát arra”, hogy előzetes alkotmánybírósági normakontrollt kérjenek a parlamenti zárószavazás előtt a javaslatról.

Harrach szerint az előzetes feliratkozással „a választások komolyságát segítik elő” és azt, hogy „a tudatos szavazók döntsenek, és ne az utolsó pillanatban egy ingyensör befolyásoljon egy választói megnyilvánulást”. A frakcióvezető nem szeretné megjósolni, hogy a választáson így a részvétel kisebb lenne-e. „Lesz egy erős mozgósítás a regisztrációra és aztán egy a szokásosnál mérsékeltebb kampány. Akár azt is lehet mondani, hogy dupla kampány lesz” – tette hozzá.

Fideszes források szerint a dupla kampány eredményeképpen akár magasabb is lehet a részvétel az átlagosnál. Ez esetben pedig nem lehet legitimációs kérdést felvetni. Az aggály jogos, hiszen egy hódmezővásárhelyi fórumon tegnap szóba került, hogy a baloldali pártok ilyen választási rendszerben ne is induljanak el a parlamenti választáson. Kolláth György alkotmányjogász vetette fel az ötletet.

A jelen lévő Ujhelyi István szocialista politikus, a parlament alelnöke elmondta, a lehetőséget két hónapja felvetette diplomaták előtt. „Komoly megütközést keltett, de nem a mondandó maga, hanem annak a súlya” – közölte, hozzátéve: ha a rendszer minden eleme csak a Fidesznek kedvezne, akkor a demokratikus ellenzéknek meg kell vitatnia azt, hogy érdemes-e legitimálniuk egy antidemokratikus intézményrendszert.

Azt Orbán Viktor szintén elárulta a hét végén, hogy azoknak, akik valamilyen okból kimaradnának a tervezett előzetes regisztrációból, lehetőségük lenne utólagos feliratkozásra is – ez szakértők szerint egy-két héttel a választások napja előtt lenne ideális. Az a terv, hogy feliratkozni a választást megelőző 55. napig lehet majd –írta az Origo. Lapunknak egy fideszes politikus azt valószínűsítette, ez a határnap akár közelebb is eshet a választásokhoz, „ezen még lehet vitatkozni”.

A határon túli magyar állampolgároknak nem lenne kötelező a személyes feliratkozás, egy a címükre kiküldött válaszlevélben is regisztrálhatnak, illetve voksolhatnak, a külföldön tartózkodó magyar állampolgárokhoz hasonlóan.

Meg kell dolgozni azért, hogy bejussunk a szavazóhelyiségbe
Meg kell dolgozni azért, hogy bejussunk a szavazóhelyiségbe FOTÓ: BÓCSI KRISZTIÁN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.