Túléli-e a Jobbik? Alaposan veszített befolyásából a szélsőjobbon

A Jobbik elnöke szerint pártjára sorsdöntő év vár: „Ha ezt túléljük, akkor mindent túl fogunk élni. De nagyon nehéz lesz.” Úgy látszik, végérvényesen gyökeret ereszt az a politikai hagyomány, hogy fontos bejelentések születnek kis, vidéki rendezvényeken. Vona Gábor egy Bács-Kiskun megyei jobbikos pörköltfőző verseny alkalmával tartott fórumon beszélt pártja nehézségeiről néhány hete, némileg ittasnak tűnő közönség előtt.

Vona úgy érzi, hogy olyan „elképesztő támadássorozatnak vagyunk az elszenvedői”, amelynek hátterében nagykoalíciós érdekek húzódnak. Hisz a Fidesz és az MSZP mögött lévő erők számára a Jobbik „idegen test”, ezért akarják eltakarítani az útból. Terítékre került Szegedi Csanád ügye is. (A Jobbik EP-képviselőjének azt követően kellett távoznia a pártból, hogy nyilvánosságra jutott: anyai ágon zsidó származású. – A szerk.) A pártelnök szerint Szegedi Csanád – bár ő is követett el hibákat – a Jobbikkal szemben folyó karaktergyilkos kampánynak az „első vezéráldozata”. És ezzel nincs vége, sőt: a java most jön.

Vona ismét megpendítette egyik kedvenc témáját, a pártja ellen alkalmazott titkosszolgálati módszereket. Csak egyről nem beszélt: arról, hogy a Jobbik válságának okait esetleg házon, azaz párton belül kellene keresni.

Valóban kívánatos lenne, hogy a Fidesz és az MSZP összefogjon a szélsőjobb ellen, de ilyesfajta együttműködésnek pillanatnyilag nincsenek érzékelhető jelei. Az elmúlt napok fejleményei azt is megmutatták, hogy a titkosszolgálatoknak sem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani. Ha így lenne, a Jobbikhoz kötődő Új Magyar Gárda nem tudta volna átverni a rendőrséget, amikor a műveleti területté nyilvánított Csókakő helyett egy másik megyében, Dunaföldvár mellett tartotta meg újoncavatását.

A Jobbiknak nem a külső támadások miatt, hanem azért főhet a feje, mert abban a sokféle szervezetből álló szubkultúrában, amelyet az egyszerűség kedvéért a parlamenti szélsőjobboldal holdudvarának nevezünk, veszített befolyásából. A párt számára ezért is különösen fájó, hogy a hét végén feltűnően kevesen jelentek meg a Hősök terén tartott, „nemzeti seregszemleként” meghirdetett összejövetelen.

Pedig a Jobbik gesztusokat is tett. Hajlandó volt elviselni annak a – leginkább neonácinak tekinthető – Betyárseregnek a társaságát is, amelyről nem egészen egy éve még a párt képviselői közölték: ennek a szervezetnek a tevékenysége „nem illik bele a Jobbik gondolataiba”. A Jobbik tavaly szeptemberben arra is felszólította tagjait, hogy lépjenek ki a Betyárseregből. (Előzőleg Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője egy rendezvényen megütötte Novák Előd jobbikos politikust, aki a párt belső fórumain nehezményezte, hogy a Betyárseregen belül „próbálják erénnyé tenni a börtönviseltséget”. Tyirityánról csupán annyit, hogy ő volt az, aki a Magyar Szigeten – egyebek mellett – „egy rohadt, tetves zsidó” lelövéséről értekezett.)

Bár a Hősök terén Tyirityán nem szólalt fel (állítólag a szervezők nem engedték), ilyen előzmények után furcsa volt ugyanazon a plakáton látni a Jobbik és a Betyársereg nevét. Azonban más szervezetek meghívása is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy Vona Gábor tömegnek látszó képződmény előtt tarthasson szónoklatot. Ráadásul a kevés résztvevő nagy része ahhoz a – korábban szakadárnak minősített –Magyar Nemzeti Gárdához tartozott, amelynek vezetője, Ináncsi József beszédében keményen bírálta Vona Gábort és a Jobbikot egyaránt.

Seregszemle helyett a Jobbiknak csak egy kis létszámú, egymással is civakodó szélsőjobbos társaságot sikerült összerántania. S a pártszakadás veszélye sem hárult el. Vonának a végén igaza lesz: a Jobbikra tényleg pokolian nehéz év vár.

Válaszokat várnak Pintértől

Vadai Ágnes bízik abban, hogy Pintér Sándor belügyminisztertől választ kap arra, miért nem váltottak ki rendőri intézkedéseket a közelmúltban a Cegléden történt szélsőjobboldali atrocitások, illetve a magyar–izraeli labdarúgó-mérkőzésen tapasztalt antiszemita megnyilvánulások. A Demokratikus Koalíció alelnöke azt is tisztázná, a rendőrség milyen információk alapján zárta le Csókakő település teljes területét, ezzel egy időben Dunaföldváron miként „avatgathatták” mégis békésen a gárdistákat és a csendőröket. (MTI)

„Nemzeti seregszemle”
„Nemzeti seregszemle”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.