Választás előtt a Lehet Más a Politika

Egyelőre egyetlen jelentkező van az LMP parlamenti frakcióvezetői székére: a posztot jelenleg is betöltő Jávor Benedek, de nem kizárt, hogy a tisztségért meg kell harcolnia elődjével, Schiffer Andrással. A tisztségről a Lehet Más a Politika képviselőcsoportjának szeptember 7-i tisztújításán döntenek.

Jávor korábban lapunknak úgy fogalmazott: végig kell gondolnia, hogy ez a fajta pozíció miként illeszthető össze a saját ambícióival, miként illeszthető bele az saját életébe. „Folytatni akkor fogom, ha biztos vagyok benne: százszázalékosan oda tudom tenni magam, és az LMP sikeréhez a lehető legtöbbet hozzá tudom rakni. De ez nemcsak az én döntésemen múlik, hanem hogy a frakció kit választ, ki jelentkezik feladatokra” – fogalmazott.

A politikus a napokban egyértelművé tette, hogy a közvélemény-kutatási adatok és a politikai elemzők visszajelzései, valamint saját érzései meggyőzték arról, hogy az LMP jó irányba indult el, ezért újra megméretteti magát a posztért. Jávor még idén januárban vette át a képviselőcsoport vezetését, miután az ideológiai viták és belső konfliktusok nyomán a frakciót addig vezető Schiffer András váratlanul lemondott a posztjáról. Az LMP politikusai a szeptemberi, kétnapos tanácskozáson nemcsak a frakció első emberéről, de a képviselőcsoport elnökségéről is döntenek majd.

Jávor Benedek a Népszabadságnak most úgy fogalmazott: egyelőre egyedüli induló a posztra, de egészen a tanácskozás kezdetéig érkezhetnek még a jelölések, vagyis a folyamat még nem zárult le. Pártbéli forrásaink azt állítják: kevéssé valószínű, hogy Jávor kihívót kap a tisztújításon, de kétségtelen, hogy a posztot korábban betöltő Schiffer Andrást sokan kapacitálják az utóbbi hetekben.

Schiffer nemrég lapunknak nyilatkozva még azt mondta: „finoman szólva sem tisztázta” magában, hogy akar-e újra frakcióvezető lenni vagy sem. „A pártszervezés kezdete óta praktikusan egyetlen napot sem voltam szabadságon, folyamatosan dolgoztam, szerveztem, irányítottam. Azon vettem észre magamat, hogy kezdek belebutulni az egészbe. Egy erőltetett menet után intellektuális értelemben is szükség van a feltöltődésre” – mondta akkor a kérdést illetően a politikus. Schiffer lapunk mostani megkeresésére úgy fogalmazott: továbbra sincs eldöntve semmi az ügyben, így nem tud egyértelműen válaszolni arra, hogy szeptemberben újra indul a posztért vagy sem.

„Mérlegre kell tennem, hogy frakción és párton belül, illetve kívül is kiknek és mennyivel tartozom. Mérlegelni kell az elmúlt egy hónap ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatait is. Azoktól, akik a folytatásra kapacitáltak, egyelőre időt kértem” – fogalmazott lapunknak Schiffer. Jávor Benedek az LMP őszi szezonkezdetre vonatkozó terveiről azt mondta: stratégiaalkotással készülnek az őszi jogalkotási dömpingre, várhatóan a választási eljárási törvény, az új polgári törvénykönyv, illetve a „már elfogadásakor egy lyukas garast sem érő költségvetés” újraírása kap majd kiemelt figyelmet. Jávor szerint a stratégiaalkotás során – amelyet a frakció a választmánnyal közösen dolgoz ki – meg kell tudni mondaniuk, hogy hova helyezik majd a hangsúlyokat az ökopártiak, de többek között arra is választ kell találniuk, hogy az időközi választásoknak milyen értelme volt és van, illetve megengedheti-e magának az LMP, hogy egy-egy ilyen választáson nem indul el.

Jávor ezzel egyértelműen a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választásra utalt, amellyel kapcsolatban korábban megírtuk: az LMP próbált megfelelő civil jelöltet találni, de végül úgy döntöttek, hogy nem indulnak el egy eleve vesztett csatába. A frakcióvezető ezzel kapcsolatban kérdésünkre azt mondta: Hódmezővásárhelyen nem az LMP-n múlott, hogy nem sikerült egy Fideszt megszorongatni képes közös jelöltet állítani. „Ez a van rajta sapka, vagy nincs esete. Ha indítunk saját jelöltet, akkor azzal támadnak, hogy megosztjuk az ellenzéket. Ha nem indítunk, akkor azért kritizálnak, mert nem mérettetjük meg a pártot” – tette hozzá Jávor Benedek.

Schiffer András és Jávor Benedek, a régi és az új frakcióvezető
Schiffer András és Jávor Benedek, a régi és az új frakcióvezető
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.