Vizsgálat indul az 'átnevezett' gyógyszer miatt

Mintegy 25-26 ezer doboz olyan szívgyógyszer került a hazai patikákba, amelynek más volt a neve a dobozon és más a belső buborékcsomagoláson. A Nebacop nevű szer kibontás után Nebivolol Heumann 5 mg Tablettenre változott.

Bár a dobozon feltüntetett márkanév ugyanazt a hatóanyagot jelenti, mint amit a más elnevezésű buborékcsomagolás takar, a gyógyszergyártói szövetségek szerint ez példátlan eset, amely veszélyezteti a gyógyszer biztonságos alkalmazását. A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége és az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete felügyeleti eljárást kezdeményezett az emberi erőforrás miniszternél az érintett forgalmazó ellen.

Az ominózus gyógyszerdoboz
Az ominózus gyógyszerdoboz

Információink szerint voltak olyan betegek, akik visszavitték a készítményt a patikákba, mert nem hitték, hogy az van a dobozban, amit az orvos felírt a vérnyomásukra. Mások attól féltek, hogy öszszekeverik majd más gyógyszereikkel, ha elfoszlik a papírdoboz, és voltak olyanok is, akik hamisítványnak vélték a készítményt. A szóban forgó Nebacop nevű szer forgalmazója áprilisban nyert az egészségbiztosító vaklicitjén, olyannyira, hogy a következő hat hónapra ez lett az egyetlen gyógyszer, amely felírható a magas vérnyomásra a közgyógyellátottaknak. (A Nebacopot 15 ezer közgyógyellátott beteg szedi.)

Az érintett cégnek a vaklicit megnyerése után szinte azonnal beszerzési gondjai adódtak, de miután ellátási kötelezettség terhelte, próbált más európai piacokról szerezni gyógyszert. Végül Németországból vásárolta meg a készítményt. A szer hatóanyaga ugyanaz volt, mint amivel tendert nyert, de más márkanév és német felirat szerepelt a csomagoláson.

Lapunknak Patay Árpád, az érintett cég ügyvezetője azt mondta: az egészségbiztosítótól és a gyógyszerészeti hatóságtól kértek állásfoglalást arról, hogy az adott körülmények között miként hozhatják forgalomba a német piacról beszerzett gyógyszert. A cég mindenben a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) útmutatásai alapján járt el.

A hivatal szakemberei írták elő az újracsomagolást, azaz hogy magyar feliratú dobozba rakják át a buborékcsomagolású tablettákat, és külön tájékoztatót helyezzenek el a dobozban. Ők ennek tettek eleget. Két dolog közül választhattak: vagy nem lesz szívgyógyszer a patikában, vagy beszerzik a szert, és újracsomagolják. Hozzátette: a cég megfizette a történtek árát, mert a német piacon drágábban tudták megvásárolni a gyógyszert. Csak így tudták kedvező áron biztosítani a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátást.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) a gyógyszergyártói szövetségek aggodalmát osztja. Szerintük a hasonló helyzetekben a hatóságoknak van más lehetőségük is, mint hogy aláássák a gyógyszerek biztonságossága iránti bizalmat. A gyógyszerhamisítás ellen küzdő szervezet arra építi a kampányát, hogy a fogyasztók vegyék észre, ha valami gyanús a gyógyszeren. Ha valami más van írva a dobozra és más belül, akkor inkább ne használják a szert. Csak azt az orvosságot szabad bevenni, amelyen tökéletes minden felirat. Állítják: az, hogy ebben az esetben a dobozba beleraktak egy tájékoztatót, amit sem a laikus, sem a gyógyszerész nem tudott ellenőrizni, megingatja a bizalmat a betegekben, hogy a patikából csak eredeti, jó minőségű készítményhez juthatnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.