Szélsőjobbos vonulásra roma tiltakozás

Pintér Sándor belügyminiszterhez fordult az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat az elmúlt hetekben roma családokat ért fenyegetések, inzultációk, a „Jobbik és szabadcsapatai terrorja”, valamint a rendőrség „tétovasága” miatt.

Augusztus ötödikén a Veszprém megyei Devecserben közel ezer szélsőjobboldali vonult fel a helyi romák házainál, a múlt hét végén pedig mintegy négyszáz gárdista állt fel „alakzatban” Cegléden a romák lakta utcáknál. Mindkét esetben szidalmazták, fenyegették a helyi családokat, rasszista, cigányellenes jelszavakat skandáltak. Devecserben az is szította az indulatokat, hogy többek szerint a rendőrség nem lépett fel kellően határozottan a romákat fenyegető tüntetőkkel szemben.

A történtek miatt a roma szervezet petíciójában – amelyet rövid idő alatt kétezer-kétszázan írtak alá – egyebek mellett leszögezték: tiltakoznak, hogy „a Jobbik, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, a Gárda, a törvényen kívüliségét és tagjai büntetett előéletét hirdető Betyársereg újra megszállta a magyarországi települések utcáit. Újra célba vette a cigány embereket és közösségeket”. A petícióban kérdéseket is feltettek a belügyminiszternek, egyebek mellett arra várnak válaszokat: indul-e eljárás a provokátorokkal szemben, lesz-e vizsgálat azért, amiért a rendőrség tétlen volt Devecserben, s mit kívánnak tenni a hasonló események megelőzése, megfékezése érdekében? A Belügyminisztérium képviselője, miután átvette a roma szervezet petícióját, azt ígérte, hogy hamarosan választ adnak a kérdésekre.

Setét Jenő polgárjogi aktivista, az Ide tartozunk! Roma Közösségi Hálózat vezetője a Belügyminisztérium előtt szerdán tartott sajtótájékoztatóján a Cegléden és a Devecserben történtek kapcsán úgy fogalmazott: „A szólásszabadság nem egyenlő rasszista és fenyegető rigmusok skandálásával, a verbális és fizikai terrorizálással, a tüntetéshez való jog pedig mások otthonának megostromlásával, a fenyegető, garázda magatartással”. Tétova rendőrség helyett határozott rendőrséget szeretnének, a kormánypártoktól és a demokratikus ellenzéktől pedig azt várják, hogy vonjanak „politikai kordont a Jobbik köré”. Setét Jenő lapunknak a petícióátadásuk megszervezésével kapcsolatosan megemlítette: különös, hogy bizonyos esetekben a rendőrség meglehetősen felkészült tud lenni. Mint mondta, miután Facebook-oldalán közzétette, hogy aki akar, csatlakozhat a szerdai petícióátadáshoz, felhívták a BRFK-tól, s arról érdeklődtek, „tüntetést szervez-e”. Az aktivista ennek kapcsán megjegyezte: nem lenne baj, ha hasonlóképp tájékozott lenne a rendőrség akkor, amikor a szélsőjobboldal rasszista megmozdulásokra készül.

A Cegléden történtek miatt megkerestük a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy a hét végén indult eljárásokról, intézkedésekről érdeklődjünk, ám szokatlan módon egyetlen kérdésünkre sem kívántak szerdán válaszolni, későbbre ígértek tájékoztatást. Ez összefüggésben lehet azzal, hogy Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatója szerdán arról tájékoztatta a távirati irodát: tényfeltáró vizsgálatot rendelt el a Cegléden történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban Hatala József országos rendőrfőkapitány. A szóvivő hozzátette, a vizsgálatnak az a célja, hogy megállapítsák, történt-e szakmai mulasztás az intézkedés során. Garamvölgyi László fontosnak tartotta hangsúlyozni: a vizsgálat, amelyet 10 nap alatt kell elvégezni, nem konkrét személy ellen irányul, az ORFK szakemberei az intézkedéssel kapcsolatban készült rendőri jelentéseket, dokumentumokat tekintik át, majd ezek elemzése után készítenek jelentést.

Mindeközben Cegléden továbbra is feszült a helyzet, igaz, a hét vége óta nem történt semmiféle atrocitás a romák lakta utcákban. Jakab István, a helyi családok által létrehozott válságstáb vezetője lapunknak úgy fogalmazott: „Gárdistákat nem láttunk, a rendőrök továbbra is sűrűn járőröznek, ennek ellenére még mindig élénken él az itteniekben a hét végi félelmetes vonulások emléke, hetekbe, hónapokba telik, mire kiheverik a történteket az érintettek”. Földi László, a város polgármestere (Fidesz–KDNP) érdeklődésünkre azt mondta: „Nyugalom van a Csengeri városrészben. S hogy ez így is maradjon, az önkormányzat a rendőrséggel együttműködve közbiztonsági tervet dolgoz ki”.

A Veszprém megyei Devecserben is lassan csitulnak az indulatok a szélsőjobboldaliak augusztus eleji „felvonulása” óta. Értesüléseink szerint a Magyar Cigányok Független Érdekvédelmi Szövetségének (Macifész) szervezésében szerdán délután a piacon, zárt körben gyűltek össze a helybeli romák képviselői. Azt vitatták meg, milyen válaszlépést tegyenek a nemzetközi visszhangot is kiváltó szélsőjobboldali Élni és élni hagyni című tüntetésre, melyen kővel dobálták házaikat a masírozók, genetikai hulladéknak nevezték, s megfenyegették őket. A rendőrség nem oszlatta fel a tüntetést, ami miatt több szervezet is határozottan tiltakozott.

Setét Jenő (jobbról) 2200 aláírást tartalmazó petíciót adott át a BM képviselőjének
Setét Jenő (jobbról) 2200 aláírást tartalmazó petíciót adott át a BM képviselőjének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.