'Viktor, csomagolj!'

„Viktor, csomagolj!” – üzente a Magyar Szolidaritás Mozgalom ifjúsági tagozata kedd délután a miniszterelnöknek. Igaz, a lakásának a közelébe sem mehettek, mert a Terrorelhárítási Központ a flashmobnak (villámcsődületnek) hirdetett, de a rendőrségen előre bejelentett demonstráció hatására személy- és létesítménybiztosítási intézkedést hozott. Vagyis a környékről kitiltották a tüntetőket.

A vártnál jóval kevesebb, alig kéttucatnyi fiatalt ez azonban nem gátolta meg abban, hogy kifejtse véleményét. „Ennyire még senki nem nézett hülyének minket, mint Orbán Viktor” – hangoztatták. A kormányfőt oly annyira alkalmatlannak tartják, hogy azt javasolják neki: ha már birkának nézi az embereket, menjen maga is birkapásztornak Ausztráliába, és még a jegy árát is összedobják neki. A Magyar Szolidaritás Mozgalom pár hete indított Emberi konzultáció néven akciósorozatot, és most szerették volna átadni a miniszterelnöknek az összegyűjtött véleményeket. A szervezők szerint eddig körülbelül ezren válaszoltak írásban a kérdésekre – miként vélekednek a miniszterelnökről, mit üzennek neki, illetve az ország problémái közül melyek érintik őket személyesen, s milyen megoldásokat javasolnak –, és nagyjából egyetértés alakult ki arról, hogy Orbánnak mennie kell. Ezért a tüntetők bőröndöket is vittek, amelyeket a kormányfő csaknem életnagyságú kartonfigurája körül helyeztek el.

A nemzeti konzultáció eredetileg Orbán Viktor ötlete volt: 2005 februárjában dobta be a köztudatba, hogy konzultálni akar a nemzetével. Akkor állítólag hétszáz települést jártak végig, és személyesen, telefonon vagy levélben 1,6 millió ember mondta el a véleményét. Mit tett értünk az ország, miben csalódtunk, mitől félünk, mibe szeretnénk beleszólni, min változtassunk, mi legyen a közös cél? – ezeket a kérdéseket tették fel. A Fidesz politikusai akkor megtudhatták, hogy elégedetlenek vagyunk az életszínvonal alakulásával, a politikusok teljesítményével, s féltjük a munkahelyünket.

A kormányfő olyannyira megkedvelte a politizálásnak ezt a formáját, hogy kevéssel a 2010-es választási győzelem után bejelentették, nemzeti konzultációk sorozatát folytatják majd. A témák: a rend, a szociális biztonság helyreállítása, a gazdaság talpra állítása, az egészségügy megmentése és a demokratikus normák visszaállítása.

Legutóbb idén tavasszal – minden eddiginél több, összesen 16 kérdéssel – fordultak az emberekhez, ezúttal a gazdaság volt a téma. Augusztus 20-ig körülbelül hétszázezer válasz érkezett, vagyis az érdeklődés a szokásosnál is szerényebbnek bizonyult, amit az ellenzék kínos bukásként értékelt. A költségeket ezúttal 860millióra becsülték, tehát egy válasz 1200 forintba került. Legutóbb például arról kérték az emberek véleményét, kell-e támogatni a fiatalok és a kisgyermekes anyák munkába állását, tegyék-e adómentessé a nyugdíjaskorukban tovább dolgozók fizetését, emeljék-e a minimálbért, szorítsák-e vissza a monopóliumokat, maradjon-e a „méltányos” tehermegosztás, az állam, a nagyvállalatok, a bankok és az emberek között, államosítsák-e a közműcégeket, s a luxuscikkeket sújtsák-e magasabb áfával.

A napokban pedig újabb levelet kézbesít a posta. Ez ugyan nem hagyományos konzultáció, inkább csak tájékoztatás arról, hogy a kormány a munkahelyvédelmi akció keretében – Európában elsőként – „olyan szociális járulékcsökkentést” hajt végre, amely csaknem egymillió álláshely megőrzését szolgálhatja. Ahhoz képest, hogy korábban éppen ennyi újmunkahelyet ígértek, ez elég szerény teljesítménynek tűnik, bár tény, a fiatalok és az idősebbek, valamint a szakképzetlen munkavállalók, illetve a kisgyermekes anyák foglalkoztatása bruttó százezer forintos fizetésig olcsóbb lesz. Erre a levélre viszont most nem kell válaszolni.

Nem akarják követni a szocialista kormányoknak azt a szokását, hogy a választások közeledtével közpénzeket költenek állami intézmények, kormányzati szervek reklámjára – nyilatkozta a miniszterelnöki szóvivő még 2010 szeptemberében, amikor az első nemzeti konzultációt bejelentették. Annyiban igaza van, hogy nem várnak a kampányidőszakig, hanem folyamatosan költik a közpénzeket.

A négy nemzeti konzultáció mellett a kormány legalább két alkalommal levelet küldött a nyugdíjasoknak –mindkétszer megnyugtatva őket, hogy a nyugdíjuk biztonságban van, a közműdíjak pedig alig fognak emelkedni –, most pedig a munkahelyvédelmi akcióról kaphatunk tájékoztatást. De mindemellett kaptak már kormányzati levelet a rendőrök, a kormánytisztviselők és a közalkalmazottak is. Mindez összessé gében a hivatalos – egyes vélemények szerint alulbecsült – költségeket összegezve is legalább háromnégymilliárd forintba kerülhetett.

A Szolidaritás ifjúsági tagozata nem demonstrálhatott Orbán háza előtt, csak a környékén

4

A NÉGY nemzeti konzultáció mellett a kormány több levelet is kiküldött nyugdíjasoknak, közalkalmazottaknak, a kormánytisztviselőknek és a rendőröknek is.

4MILLIÁRD

A KONZULTÁCIÓK és a levelek összköltsége legalább 3-4 milliárd forintra rúghat.

FOTÓ:
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.