Pentitók vallanak a múltról

Több rendőr karrierjének végét jelentheti a korrupciós és a leszámolási ügyben megszólaló bűnbánó maffiózók vallomása.

A Népszabadság értesülése szerint a hatóságok a közelmúltban többször is kihallgatták a rotterdami szerb maffia egykori biztonsági főnökét, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a BRFK korrupcióval gyanúsított egykori vezetőmunkatársai ellen folyó ügyekben. A vajdasági magyar férfi a délszláv háború elől menekült Magyarországra a 90-es évek elején, és fokozatosan emelkedett fel a szervezet ranglétráján a biztonsági főnöki posztig. Amikor látta, hogy szervezete a kettészakadás határára sodródott, és a csoport feje valamennyiük számára veszélyes vállalkozásba akar fogni, abban a reményben adta fel magát Magyarországon, hogy bűnbánó és a hatóságokkal minden tekintetben együttműködő maffiózóként olyan elbánásban lesz része, amelyet a hazánk által is aláírt nemzetközi egyezmények előírnak. Szerinte azonban átverték, és most a nyilvános eljárásban kiszabott jogerős büntetését tölti egy kelet-magyarországi fegyintézetben. Életéről és átveréséről könyvet írt Robert Yugovich álnéven az Őszinteség jutalma címmel.

Yugovich kálváriájáról már beszámoltunk. Yugovich akkor azt mondta, hogy még Rotterdamban élt és szervezte a szerb drogmaffia dolgait, amikor találkozott Hopka Lajossal, akit május végén az NNI speciális bűnszervezeti csoportok osztályának vezetőjeként vettek őrizetbe a Vizoviczki László ellen korrupció gyanújával indított nyomozás keretében. Tudták róla, hogy rendőr, de azt nem, hogy milyen minőségben jár náluk: magán- vagy félhivatalos úton. Yugovich elmondása szerint arról tárgyalt a főnökével, a szerb bűnszervezet vezetőjével, hogy hasznos lenne a magyar rendőrség számára, ha szervezete néhány jelentősebb drogszállítmányt feldobna nekik. Yugovich szavaiból nem derült ki, mit ajánlott cserébe a főnökének Hopka, de azt mondta, a gyakorlat az volt: ha segítenek a rendőrségnek, ők is békén hagyják a szervezetükhöz tartozó embereket.

Nem tudni pontosan, hogy miről kérdezték a hatóságok Yugovichot, azt sem, mi mindenről és ki mindenkiről beszélt még a szerinte átvert és ezért Magyarországgal Strasbourgban perben álló férfi, lapunknak csak annyit árult el, hogy az ő szervezetük jelentős mennyiségben szállított drogot a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyeket ellátó dílereknek, mivel „Vizoviczkiék ragaszkodtak ahhoz, hogy csak tiszta, garantált minőségű anyagot árulhatnak a területükön”.

Yugovich – nyilatkozata szerint – biztonsági főnökként elsősorban a titkosszolgálatokkal tartott kapcsolatot. Nem tudni, munkája során találkozott-e a magyar titkosszolgálatokkal, amelyek az addig nyilvánosságra került információk és nyilatkozatok szerint több ismert bűnözővel is kapcsolatban álltak. Néhány hete az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat is belső vizsgálatot rendelt el azt tisztázandó: a múltban miért és milyen szintű kapcsolatban álltak köztörvényes bűnözőkkel. Nem lehet tudni, hogy a szolgálatokkal együttműködő maffiózók nagy száma vagy az ezzel kapcsolatos hatósági nyilvántartások pontatlansága, esetleg a vizsgálatok eredményének kínos volta miatt, de a hatóságok eddig egyik vizsgálat eredményét sem hozták nyilvánosságra.

„Minden valamirevaló bűnszervezetnek vannak rendőrségi kapcsolatai” – ezt már Czibere Attila, a Pest megyei Koszi-klán bérgyilkos-közvetítője nyilatkozta a Hír TV Riasztás című műsorának. Czibere sok szempontból sorstársa Yugovichnak. Ő is úgy érzi, átverték, mert együttműködése dacára súlyosabb ítéletet kapott, mint azok, akik végig tagadtak mindent. Akkor állt át a nyomozók oldalára, amikor megtudta, hogy egykori megbízói rá vallottak. Másfél évig a szervezet fegyelmezett katonájaként viselkedett és hallgatott, de ekkor úgy döntött: kipakol. Szavaiból ugyanakkor az derül ki, hogy a nyomozók meglehetősen szelektíven kezelték a mondandóját: a bűnszervezetükkel együttműködő rendőrökre tett vallomásait szerinte figyelmen kívül hagyták, sőt olykor figyelmeztették, jobban teszi, ha ilyesmiről nem beszél.

Kiszivárgott hírek szerint Czibere több ma is aktív rendőrre tett terhelő vallomást. Ezekről nem beszél. De a tévéinterjúban azt mondta, hogy az olajügyekben, amelyekben őt is elítélték, érintettek voltak vezető beosztású rendőrök is, miközben a vádlottak padján csak két kisrendőr ült.

Információink szerint a rendőrség és az ügyészség több olyan bűnbánó maffiózót, pentitót is meghallgatott, illetve meghallgatni készül, akik nem álltak közvetlen alá-fölérendeltségi viszonyban a folyamatban lévő két nagy ügy (a korrupciós ügy és a leszámolások) érintettjeivel, de mivel maguk is az alvilágban éltek és dolgoztak, sokat tudtak a két ügyben letartóztatottak viselt dolgairól is. Hivatalos forrásokból lapunk úgy értesült: már az eddig jegyzőkönyvezett vallomások is több rendőrnek (köztük vezető beosztásúaknak) okozhat kellemetlen pillanatokat, hozhatja el akár karrierjük végét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.