Kavarog a szennyvíz a fővárosban

Márciustól egyetlen, fővárosi tulajdonú cég végezheti a lakossági szippantást, a folyékony hulladék elszállítását Budapesten. Azóta kész tortúra a szolgáltatás megrendelése, ráadásul gyakran hetekig kell várni a szippantósra. A cég szerint minden rendben van.

Minden egyes szippantás megrendeléséhez hét-nyolc telefonhívás, a közszolgáltatási szerződés felemlegetése, illetve a kötbérrel való fenyegetés szükségeltetik. Kissé fárasztó ez így, elvégre egy öttagú család átlag 10 köbméteres emésztője három-négy hetente megtelik. S hiába próbálok elébe menni az eseményeknek és már a 8 köbméteres szintet jelző kontroll-lámpa kigyulladásakor bejelentkezni, kéthetes várakozásnál még nem mondtak kevesebbet. De ha ezt kivárnám, akkor az egész udvart elborítaná a szenny. Így kénytelen vagyok hangoskodni. Megteszem, de bizonyosan akadnak kevésbé jó érdekérvényesítők, akik csak várnak és rettegve figyelik, hogy mikor folyik ki a lé. Ráadásul még többe is kerül, nem is kevéssel. Márciustól a vízfogyasztás szerint csatornadíjat fizetünk, hol ott nincs is csatorna. Gyakorlatilag előre kifizetjük a szippantás árát, azután meg várhatunk hetekig – dühöng Endrédi János, XVIII. kerületi lakos a szennyvízszippantás központosítása óta kialakult helyzet miatt.

Az alvállalkozók kiváltására nemrégiben 15 szippantó autót vásároltak 375 millió forintért
Az alvállalkozók kiváltására nemrégiben 15 szippantó autót vásároltak 375 millió forintért

S ez már jelentős javulásnak nevezhető. Áprilisban még 20-30 alkalommal is neki kellett futni, hogy valaki egyáltalán beleszóljon a telefonba. A többi viszont a panaszosok szerint nem változott. Az ügyintéző akkor és most is két-három hetes vállalási határidőt mond, és nagy az öröm, ha egy héten belül kiérkeznek. Két műszakban dolgoznak, így időnként este nyolckor látnak neki az emésztő ürítéséhez. A szagot egész éjszaka nem lehet kiszellőztetni.

A Fővárosi Közgyűlés döntése alapján március elsejétől kizárólag egyetlen közszolgáltató cég, a Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. (FTSZV) végezheti a lakossági „szippantott szennyvíz”-szállítást. Így a korábbi gyakorlattal ellentétben csak „szabályozottan, ellenőrzötten és környezetkímélő módon” történhet a folyékony hulladék szállítása és kezelése. Ezzel együtt változott az elszámolás is: a megrendelőknek nem az elszállított mennyiség után kell fizetniük – nettó 337,70 forintot köbméterenként –, hanem a vízfogyasztás alapján, akárcsak a csatornahasználat esetén.

A cég számításai szerint az átlagos vízhasználati szokásokkal bíró családoknál nem kell jelentős költségnövekedésre számítani. Szűcs Annamária, a Budapesti Városüzemeltetési Központ (az FTSZV a központ ellenőrzése alá tartozik) kommunikációs igazgatója áprilisban határozottan állította, hogy a cégnek rendelkezésére áll a szolgáltatásmaradéktalan elvégzéséhez szükséges gépjárműpark. A vállalat – állításuk szerint – az előírt 72 órán belül elvégzi a szolgáltatást.

– A cég által aláírt közszolgáltatási szerződésben is kikötött 72 órát a megrendelések elenyésző százalékában képes csak teljesíteni a cég. Ha nem tenné, akkor három nap késedelem esetén négyezer forint, hat nap elteltével nyolcezer forint kötbért kellene fizetnie a megrendelőknek. Erről persze az érintetteknek nincs tudomásuk, így nem is állnak elő ilyen követeléssel, hol ott havonta 30 milliót kérhetnének a cégtől kötbér címén – írja Tarlós István főpolgármesternek címzett levelében Szaniszló Sándor fővárosi szocialista képviselő, aki azt sem érti, hogy miért fizet a főváros havi 22 milliót a cégnek a veszteséges tevékenység kompenzációjára, miközben a vállalkozók eddig nyereségesen végezték ugyanezt.

Feleslegesnek tartja a 15 szippantóautó vásárlására költött 375 millió forintot is, hiszen alvállalkozókkal eddig is megoldható volt ez. Az FTSZV is ezt tette az első hónapokban, majd július elsejével szerződést bontott. – Decemberben meghívásos tárgyalás eredményeként szerződött a négy cég alkotta konzorciummal a főváros, majd a szerződés lejárta után egyszerűen szélnek eresztettek bennünket. Még az általuk aláírt teljesítményigazolások után járó munkabérünket se hajlandók kifizetni – mondja az egyik, neve elhallgatását kérő cégvezető.

 – Ötvenmillió forinttal tartoznak nekünk, már 20 embert el kellett küldenünk. De nekünk panaszkodnak a lakók is, akik eddig évi 60 ezerből megoldották a szennyvízkérdést, most kéthavonta fizetnek 40 ezret, ráadásul sokkal nagyobb tortúra mellett. Mindez azokat igazolja, akik hevesen ellenezték az új rend bevezetését. Németh Szilárd (Fidesz) csepeli polgármester a döntéshozó közgyűlésben ötszörös díjjal riogatott, és méltánytalannak tartotta olyasmit követelni az emberektől, aminek teljesítésére nincs módjuk.

A XXI. kerületben például hatvan kilométer csatorna hiányzik, így nemigen van mire rákötniük a helyieknek. Az FTSZV szerint a fővárosi ingatlanok öt százalékát, 47 ezer családi házat érint a változás. Az FTSZV mindezt tagadja. A cég lapunkhoz eljuttatott válaszában határozottan állítja, hogy július 7-e óta minden megrendelést 72 órán belül teljesítenek. Azt viszont elismerik, hogy korábban, a „konzorciumi időkben” nem így volt. A cég egyébként minden kivizsgált és jogos kötbért kifizet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.