Gárdamozgósítás

Mintegy 400-an gyűltek össze vasárnap este Cegléd külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől – számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója.

Atrocitás nem történt, az utcákban gyülekezők hajnali kettő körül szétszéledtek. A városban még hétfőn is erős volt a rendőri jelenlét. Az eset előzménye, hogy kedden „spontán tüntetés” zajlott le a településen jobbikos részvétellel a „cigánybűnözés” ellen. A keddi tüntetés 17 gárdista résztvevője tért vissza Ceglédre szombaton.

A településen délután feszültség alakult ki a helyi romák és a gárdisták között, majd a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület „országosmozgósítást” rendelt el – írta a Roma Sajtóközpont. Szélsőjobbos portálok szerint a romák támadtak a „békés gárdistákra” egy magánház udvarán, ezért rendeltek el „országos mozgósítást” és indultak nagyobb csoportok Ceglédre.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábban közölte, hogy Cegléden és környékén fokozott rendőri jelenlét lesz a hosszú hétvégén, miután szombat este bejelentés érkezett a Ceglédi Rendőrkapitányság ügyeletére arról, hogy egy 20-30 főből álló csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát.

A bejelentést követően néhány percen belül megérkeztek a helyszínre a rendőrök. A Ceglédi Rendőrkapitányság jelentős erőkkel kezdte meg az adatgyűjtést és a tanúkutatást, amelynek során több személyt igazoltattak. Az eset kapcsán a rendőrkapitányság csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen – áll a közleményben.

Közös állásfoglalásban ítélte el tíz romaszervezet a Cegléden kialakult helyzetet. Állásfoglalásukban azt írták: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült, és retteg. „Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította” – írták.

A cigányszervezetek képviselői az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid-bűncselekmény elkövetése miatt. Földi László, Cegléd polgármestere hétfőn azt nyilatkozta, hamis információk alapján, kifejezetten Szent István ünnepére időzítették megmozdulásukat minden valószínűség szerint Jobbik-szimpatizáns körök a város magyar-roma lakta külterületére.

Földi László a konfliktus előzményeiről azt mondta: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. – Ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy a magyar–roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt „csípi” egyesek szemét – fogalmazott.

A romák házait a rendőrök zárták el a gárdistáktól
A romák házait a rendőrök zárták el a gárdistáktól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.