A Portik-ügy gyanúsítottai tiltakoznak a szétültetés ellen

Az úgynevezett rendőrségi korrupciós és a Portik Tamás és társai ellen folyó eljárásokban érdekelt ügyvédek közül többen tiltakoztak, és panasszal éltek az ügyészségnél amiatt, hogy a hatóságok az ország lehető legtávolabbi pontjain lévő fegyintézetekbe szórták szét az ügyek előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottjait.

Novák Péter egri ügyvéd, a Portik-ügyben gyanúsított L. János György (akit jelenleg Pécsen tartanak fogva) védője a Fővárosi Főügyészségnek előterjesztett panaszában úgy fogalmaz: „A Budapesten folyamatban lévő eljárás gyanúsítottjának pécsi büntetés-végrehajtási intézetben történő elhelyezése – budapesti család és egri védő mellett – joggal veti fel a tisztességes eljáráshoz fűződő alapjog megsértését, és erősen megkérdőjelezi az ügyben eljáró hatóságok elfogulatlanságát.”

A hatályos szabályozás szerint – mutatnak rá a védők – az előzetes letartóztatottakat a velük szemben eljáró ügyészség, illetve az eljárás későbbi szakaszában a bíróság székhelye szerint illetékes fegyintézetben kell elhelyezni.

A gyanúsítottak ellen a fővárosban folyik az eljárás, itt hallgatják ki őket folytatólagosan, itt kerülhet sor a szembesítésükre egymással és a tanúkkal. Jelen körülmények között nemcsak a családjuknak és az ügyvédeiknek jelent indokolatlan és magas többletköltséget, hogy egy-egy megbeszélés vagy láthatás alkalmával egy-kétszáz kilométert kell utazniuk. Indokolatlanul terheli a nyomozás költségeit, azaz az adófizetők zsebét is, hiszen az ország távoli pontjaira szétszórt gyanúsítottakat akkor is Budapestre kell szállítani, ha a hatóságok akarják kihallgatni őket.

S mivel többüket különösen veszélyesnek tartanak, és a TEK kíséretével „mozgatják”, ezzel még jelentős speciális rendőri erőket is lekötnek értelmetlen célokra. Az ügyvédek azt sejtik, hogy a hatóságok azért távolították el egymástól az ügyek gyanúsítottjait, hogy megdrágítsák és megnehezítsék a védőkön keresztül való összebeszélésüket, közös taktika kidolgozását, a vallomások összehangolását. Az egyik érintett ügyvéd szerint ugyanakkor ez a próbálkozás az internet és a mobiltelefon világában nevetséges, szánalmas és törvénysértő is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.