Kubatov-listák: Megint jönnek, kopogtatnak

A Fidesz az országgyűlési képviselők választásának szabályait gyakorlatilag teljesen átírta, de az ajánlószelvény – miközben a legtöbb kritika éppen az ajánlás rendjével összefüggésben fogalmazódott meg – marad.

Legalábbis az országgyűlési képviselők választásáról szóló, tavaly decemberben kihirdetett törvényben az olvasható, hogy „egyéni választókerületben a jelöléshez legalább ezer, az adott egyéni választókerület névjegyzékében szereplő választópolgár ajánlása szükséges”.

A pártok teljesen beleszerettek ebbe – fogalmazott némi iróniával Tóth Zoltán választási szakértő. Ez kitűnő alkalom arra, hogy „házaljanak”, tehát a választókkal személyes kapcsolatba kerüljenek. Ugyanakkor lehetőséget kínál arra, hogy saját névjegyzéket, „Kubatov-listát” állítsanak össze, amit – bár ez törvénysértő, mert a választók adatait elvileg nem rögzíthetnék – a későbbi választások során is felhasználhatnak.

A rendszernek sokak szerint ez volt az egyik rákfenéje – és marad is. A helyzet ráadásul még ellentmondásosabbá válhat az előzetes regisztráció bevezetésével, mert a pártoknak az eddiginél többször kell megszólítaniuk a választókat. Először nyilván rá kell bírni a potenciális támogatókat, hogy iratkozzanak fel a választói névjegyzékbe, mert aki nem jelentkezik, valószínűleg jelöltet sem ajánlhat. Legalábbis ez lenne a logikus megoldás, de a Fidesz az őszre ígérte az eljárási szabályokat tartalmazó új törvényt, ezért most még csak találgatni lehet.

Ha így lenne, kézenfekvő, hogy a pártok – a birtokukban lévő listák alapján – már a regisztrációs időszakban „házalni” kezdenek azért, hogy reménybeli szavazóik minél nagyobb arányban vetessék fel magukat a névjegyzékbe. Utána azonban futniuk kell még egy kört, hogy a jelöltállításhoz szükséges legalább ezer ajánlószelvényt is összegyűjtsék. Tehát legalább kétszer kell kopogtatniuk, a kampány finisében pedig meg kell győzniük a híveket arról, hogy valóban méltók a támogatásra.

A Fidesz ígéretei között szerepelt a rövidebb és olcsóbb kampány, a regisztráció bevezetése azonban szembemegy ezzel a törekvéssel. A választási harc ugyanis már a feliratkozás határidejének lejárta előtt hónapokkal kezdetét veheti, hiszen akkor dőlhet el, egyáltalán ki adhatja le az ajánlását az egyes jelöltekre. Ennél már csak az lehetne rosszabb megoldás, ha a regisztráció és az ajánlószelvény-gyűjtés időszaka egybecsúszna. Ebben az esetben a pártok valószínűleg minden eddiginél agresszívabban lépnének fel annak érdekében, hogy szimpatizánsaikat rábírják a feliratkozásra, s ezzel együtt megszerezzék az ajánlószelvényüket is.

Orbán Viktor korábbi nyilatkozata viszont inkább azt valószínűsíti, hogy ez a két időszak vélhetően nem folyik egybe. A kormányfő azt mondta, hogy aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, a jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlási lehetőséget megkap. Aki pedig nem akar részt venni, az a miniszterelnök szerint kívül marad mindezen, és őt nem fogják „zargatni” választási akciókkal, s nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni. 

A választási iroda munkatársa megsemmisíti a fel nem használt kopogtatócédulákat 2010-ben
Budapest, 2010. április 11. Kancsár Erika, az Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda (OEVI) munkatársa megsemmisíti a fel nem használt kopogtatócédulákat a 2010-es országgyűlési választás első fordulójában. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.