Minden más fesztiváltól különbözik

– Minden egyes zenei irányzatnak megvan a maga jellegzetes kábítószere – mondja Stánicz Nóra, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány munkatársa. Hozzáteszi: az ozorai fesztivált minden más hazai fesztiváltól külön kategóriába sorolná.

Ozorán elsősorban pszichedelikus zenék, például goa vagy ambient szól, ami főleg hallucinogén szerek használatával jár együtt. Stánicz Nóra kiemelte: mindez azonban nem jelenti azt, hogy más fesztiválok szermentesek lennének, csak annyit, hogy például a metálzenéhez inkább az alkoholfogyasztás kapcsolódik. Azt sem jelenti természetesen, hogy minden Ozorára járó illegális szerhasználó volna.

Az Ozora Fesztivál létrejötte is rendhagyó: az 1999-es teljes napfogyatkozáshoz kapcsolódik. Akkor több ezer ember, köztük számos külföldi gyűlt össze a Tolna megyei Ozora mellett, Dádpusztán, hogy egy goafesztivál keretében ünnepeljék a napfogyatkozást. A buli annyira jól sikerült, hogy néhány évvel később még más néven ugyan, de fesztivált szerveztek ugyanoda. Ez lett később az Ozora Fesztivál, ahol megtartották az eredeti buli pszichedelikus stílusát sámántüzekkel, vetítésekkel. Míg a legtöbb hazai fesztivál rockzenét kínált, az Ozora Fesztivál más zenékkel, más hangulattal, más értékekkel hirdette magát. Azt, hogy ezen az eseményen szabadabb lenne a drogfogyasztás, a szervezők természetesen soha nem állították, csak annyit, hogy más fesztiválokkal ellentétben nem kutatják át az érkezők csomagjait máshol vett ételeket, italokat keresve. Emellett a fesztivál természetközeliségét és szabadságát hangsúlyozták.

A Kék Pont ártalomcsökkentő, úgynevezett party service szolgáltatásával egyébként évekig jelen volt Ozorán, idén azért nem képviseltette magát, mert a fesztivált egy időben rendezték a Szigettel, és inkább az utóbbi eseményt választották. A party ser vice szolgáltatás lényege, hogy képzett önkéntesek barátságos környezetben információkat nyújtanak a partizóknak, amelyekkel csökkenthetik a droghasználat okozta ártalmakat.

– Szórólapokat, ismertetőket osztunk szét, amelyeken nem megtiltani akarjuk nekik a drogfogyasztást, hanem elérni azt, hogy tisztában legyenek azzal, hogy pontosan mit szednek be, milyen következményekkel járhat, milyen kockázatai vannak a szerhasználatnak – magyarázza Stánicz Nóra. Emellett osztanak ivóvizet, magnéziumos és kalciumos vizet, szőlőcukrot, steril szívószálakat és fertőtlenítő kendőket. Megpróbálják minél biztonságosabbá tenni a droghasználatot, kérve a fiatalokat, hogy a társaságban egyvalaki mindig maradjon józan, ügyeljenek az adagolásra, és semmiképp ne keverjék a különböző szereket. A hazai party service szolgáltatások keretében arra nincsen mód, hogy fogyasztás előtt bevizsgálják a különböző szereket, pedig a szakember szerint a dizájner drogok terjedésével erre különösen nagy szükség lenne, különösen, ha megbízható tesztekhez lehetne jutni. Erre azonban, noha Nyugat-Európa számos országában alkalmazzák, nálunk egyelőre nincs lehetőség.

– Nem véletlen, hogy a party service önkénteseinek sok fiatal számolt be arról, hogy nem bízik a fesztiválok területén árult kábítószerekben, ezért behozza magával a megszokott dílerétől vásárolt anyagot – teszi hozzá. Stánicz Nóra szerint legalább ilyen nagy problémát jelent az alkoholfogyasztás is a fesztiválokon. Ezen a nyáron is sok olyan 14-15 évessel kamasszal találkoztak, akik részegek voltak, annak ellenére, hogy nekik elvileg nem adhatnának el alkoholt.

Mindezek ellenére kiemelte, hogy a fiatalok túlnyomó többsége számára a fesztiválok nem a drogokról és az alkoholról, hanem a zenéről szólnak. Ez még akkor is így van, ha tapasztalataik szerint a látogatók zöme fogyaszt valamilyen legális vagy illegális szert a bulikon. A nyári fesztiválokon való drogozásnál azonban sokkal aggasztóbbnak tartja, hogy akik használnak valamilyen szert, azok körében az ismeretlen összetételű és hatású dizájner drogok terjednek leginkább.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.