A viharok országa leszünk?

A viharok és a természeti csapások országává válhatunk – erre figyelmeztetnek a biztosítók adatai. Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. marketing- és kommunikációs vezetője kérdésünkre hangsúlyozta: pár éve egymilliárd körüli, tavaly viszont már hárommilliárdot meghaladó összeget fizettek ki a rendkívüli időjárás okozta károk miatt. Az eddigi információk alapján pedig úgy tűnik, hogy még több kárbejelentésre kell számítani.

Érzékelhető, hogy nő az érdeklődés a lakásbiztosítások iránt, és ebben valószínűleg szerepe van az éghajlatváltozásnak is – véli Németh Péter. A lakóingatlanoknak azonban még csak alig több mint felére kötöttek biztosítást, és a szakértő szerint korántsem bizonyos, hogy mindenki a legjobb konstrukcióval rendelkezik. A cégek egyébként reagáltak a kockázatok növekedésére, s új biztosítás esetén moratóriumot vezettek be: ilyenkor akár harminc napig sem fizetnek. Ezzel a visszaéléseket szeretnék elkerülni, mert korábban többször előfordult, hogy a károsultak a baj bekövetkezése után próbáltak szerződést kötni.

A társaságok ugyanakkor pontosították, mi számít viharnak, és megesik, hogy csak a száz kilométer/órát meghaladó szélsebesség esetén fizetnek. Németh Péter szerint érdemes arra is figyelni, hogy a jégkárokat, ha azok az épület homlokzatában következnek be, nem feltétlenül fogják megtéríteni. Víz esetén hasonló lehet a helyzet: ha a felszínen folyik, lesz kártérítés, de amikor a talajból tör fel, nem. Van már olyan társaság is, amely a másodlagos villámkár kifizetését köti feltételekhez: túlfeszültség elleni védelmet követel. Ha ilyen nincs, és egy feszültséglökés hatására tönkremegy valamilyen drága háztartási készülék, az érintett futhat a pénze után.

A szakértő hangsúlyozta: sokszor gépkocsikban okoz kárt a vihar, és ebben az esetben csak a teljes körű casco jelent védelmet. Még akkor is – emelte ki –, ha egy biztosított ingatlanon álló fa dől a tulajdonos autójára. Ha viszont a szomszéd járműve törik össze, és a szerződés tartalmaz felelősségbiztosítást, arra fizetnek. Németh Péter szerint erre azért is érdemes ügyelni, mert a vihar miatt leváló épületrészek is okozhatnak bajt, akár személyi sérülést is, és ha nincs felelősségbiztosítás, a tulajdonosnak – társasház esetén a lakóközösségnek – kell vállalnia a károk megtérítését. De jobban jár, aki cascót, illetve havi pár száz forintért baleset-biztosítást köt, és akkor elkerülheti az ilyenkor szokásos pereskedést – javasolja a szakértő. Ez akkor is jól jöhet, ha a rendkívüli időjárás miatt közterületen keletkezik valamilyen kár, mert arra szinte semmi esély, hogy a terület tulajdonosa vagy fenntartója egyetlen fillért is fizessen. Ehhez legalább a súlyos gondatlanságot kellene bizonyítani, például azt: a fa nem a szélvihar, hanem a korhadt állapota miatt dőlt ki, és elmulasztották időben kivágni.

Németh Péter egyébként mindenkinek javasolja, hogy vegye elő a már meglevő szerződését, és tekintse át, hogy pontosan milyen kockázatok szerepelnek benne. De érdemes azt is megnézni, hogy a piacon milyen konstrukciók vannak – az interneten minden szükséges információ elérhető –, mert az egyre nagyobb verseny miatt a lakásbiztosítási tarifák jelentősen estek, s a korábbihoz képest esetleg fele áron lehet új szerződést kötni, s akár még több szolgáltatást is tartalmazhat.

Ki fizet?
Ki fizet?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.