Árkorlát és drágulás

Bár a tankönyvek ára nem változott az előző évhez képest, mégis többe kerül a tanévkezdés. A több tízezer forintra rúgó tanévnyitó kiadások az idén 1,3millió diák szüleit érintik. Az igazi változást azonban az életbe lépő köznevelési törvény hozza.

– Csak a tankönyvekre 35 ezer forintot kell kifizetnünk, de azzal nyugtattak, hogy jövőre sokkal kevesebb lesz, mivel most több olyan kiadványt is meg kell vásárolnunk, amit majd több évig használnak –lobogtatja az egy vidéki kisváros gimnáziumának tankönyvlistáját egy szülő. Az egyik fővárosi gimnáziumban „csak” 25 ezer forint az összeg, míg a másik helyen alig 12 ezer. A tankönyvszámla tehát a miniszteri rendelet ellenére is jelentősen eltérhet iskolánként, illetve évfolyamonként.

Az oktatási államtitkárság MTI-nek adott tájékoztatása szerint a tankönyvárak nem emelkedtek az idén. A tankönyvek legmagasabb árát szabályozó miniszteri rendelet ugyanis nem engedi meg, hogy a tankönyvkiadók a tavaly kihirdetett árkorlátot –amely nem változott – átlépjék. Ennek megfelelően az általános iskolások tankönyvcsomagjának átlagára 6400–11 100 forint között mozog. A legolcsóbbnak az 1-2. évfolyamnak szóló szövegértés-szövegalkotás feladatgyűjtemény számít 115 forintos árával, míg a legdrágábbnak, egy francia nyelvkönyvet és CD-t is magában foglaló kiadvány számít 5200 forintért.

A tankönyvjegyzékben összesen 3832 könyv, illetve digitális tananyag szerepel. Még ennél is nagyobb szórást mutat a tanszerek ára. A távirati iroda kérésére egy fővárosi papírkereskedésben összeállított lista szerint a legolcsóbb iskolatáska 12 000, a legdrágább 32 990 forintba kerül. Egy tolltartó üresen 700-3800 forintot, felszerelve 2690-5990 forintot kóstál.

Golyóstoll van 50, de 2000 forintért is, míg körzőből a legolcsóbb 470, a legdrágább – készletben – 3200 forint. A 12 darabos színesceruza-készlet ára 430 és 3900 forint között mozog, míg a vízfesték drágábbjáért 3960 forintot kérnek. Egyszerű füzetet lehet kapni 69, spirálfüzetet 370 forintért. A hipermarketek tanévnyitó vásárain ennél lényegesen olcsóbban is beszerezhetők a tanszerek, bár a minőség jelentősen eltérhet.

A szülők viszont legfeljebb annyi támogatásra számíthatnak, mint tavaly. A munkáltatók által adható iskolakezdési támogatás gyermekenként a minimálbér 30 százalékáig terjedhet, ami tankönyv, taneszköz, ruházat formájában adható, beleértve az utalványt is. A kormány 5 milliárd 649,9 millió forintot biztosít az ingyenes tankönyvellátásra, a jogszabályban meghatározott kedvezmény gyerekenként 12 ezer forint. Változnak viszont a törvényi keretek. Hatályba lép a nemzeti köznevelésről szóló törvény legtöbb rendelkezése, ami maga után vonja a teljes közoktatási jogszabályi környezet átalakítását.

A fenntartói feladatokat jövő januártól veszi át az állam. Az iskolák elkezdhetik átdolgozni, újraírni a helyi tanterveiket. Hatályba lép az idén elfogadott kormányrendelet az érettségi vizsgaszabályzat módosításáról. A Magyar Államkincstár 2012. június 30-i adatai alapján az iskoláztatási támogatás felfüggesztése 7085 gyereket, míg a szüneteltetése 6279 gyereket érintett a mulasztott órák törvényben meghatározott túllépése miatt. A szeptember 3-án induló tanévet 1 millió 295 ezer 800 diák kezdi meg. Százötvenezer pedagógus tanítja őket, 665-tel kevesebb a tavalyinál.

A tankönyveket már szállítják ki az iskolákba
A tankönyveket már szállítják ki az iskolákba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.