A tehetség nem múlik el

- Honnan a fizika iránti fogékonyság?

- A tudományokkal való barátkozás a matematikával kezdődött, ahol megtanultam a rendszerességet és a következetes, logikus gondolkodást. Először matematikából versenyeztem, s mivel ez jól ment, fizikából is kipróbáltam magam. Szerencsére voltak, illetve vannak olyan fizikatanáraim, akik lelkesedésükkel, segítőkészségükkel, látva érdeklődésemet, biztattak, hogy foglalkozzam fizikával is. A fizika iránti első érdeklődés talán onnan is jön, hogy édesapám elektrotechnikus és az ő munkáját látva kezdett érdekelni a fizika mérési, gyakorlati része is.

- Korosztálya miként reagálja le a sikereit? Egyáltalán érték a tudás?

- Olyan osztályba járok, ahol sok jó képességű gyerek van (sokféle területen vannak köztünk jók), emiatt egymás sikereit megbecsüljük, elismerjük, ezért gondolom, hogy az én eredményeimet is értékelik.

- Mit csinál, amikor nem foglalkozik tudománnyal?

- A tudománnyal való foglalkozás a szabadidőm egy részét kitölti, a többiben pedig a velem egykorúakat érdeklő dolgokkal töltöm az időt.

- Elméleti fizikus szeretne lenni – ezen belül mi foglalkoztatja?

- A fizika mai kutatási területeit középiskolásként nem lehet mélységeiben megismerni, egyszerűen azért, mert túl bonyolultak a középiskolai anyaghoz képest. Egyelőre a célom egy egyetemen fizikát tanulni, ennek eredményeképp ismerném meg azokat a területeket, amelyekkel később foglalkozhatom. Jelenlegi ismereteim alapján leginkább a szilárdtestfizika érdekel.

- Ennyi ésszel nem érzi tehetségpocsékolásnak, hogy még mindig középiskolás?

- Nem! A tudományos tehetség nem múlik el pár év alatt (remélem, legalábbis), és fontosabbnak érzem, hogy teljes személyiség legyek, olyan alapműveltséggel, amivel nem zárkózom be a szűk szakterületemre. Érdekel a történelem, az irodalom, a zene… is, és ez így van jól.

- Következő nagy megmérettetés a szeptemberi svájci közép-európai matematikai diákolimpia. Volt már olyan, hogy nem úgy szerepelt, ahogy önmagával szemben elvárta, vagy a befektetett energia minden esetben igazolást nyert?

- A munka, amit a fizika (vagy más) tanulásába fektettem, szerintem mindig megtérült, akkor is, ha ez nem feltétlenül versenyeredményekben nyilvánult meg. Elsősorban azért foglalkozom fizikával, mert érdekel, így az azzal való foglalkozás számomra nyereség. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy van határa a tehetségemnek. Sok tanulnivalóm van még, és szeretnék is tanulni. Nyilván később sem tudnék minden problémát megoldani, de erre törekszem. Ez motivál.

- Az ELTE-n vagy Cambridge-ben folytatja tanulmányait?

- Még középiskolás leszek egy évig, úgy gondolom, ezalatt el fogom tudni dönteni, hogy hol tanulok tovább.

Szabó Attila
FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.