Neo FM: Az utolsó fizetheti a számlát

A rádió a kezdetektől veszteséges volt. Még nem tudni, hogy új pályázatot írnak-e ki a frekvenciára

Irreális ajánlat, jelentős veszteségek és tartozások, csőd, felmondások és per –két és fél évet élt a Neo FM. Kedden reggel elhallgatott a Neo FM országos kereskedelmi rádióadó, miután hétfőn a csatornát működtető FM1 Zrt. 26 dolgozója azonnali hatállyal felmondott. Estére azonban ismét zenét sugárzott.

Az már a rádió 2009. őszi indulásától fogva is kétséges volt, hogy hogyan fog tudni fennmaradni a válság miatt amúgy is rizikós rádiós piacon, miután a szakmában sokan eleve irreálisnak tartották a pályázatukban vállalt díjajánlatot. A Neo ugyanis – csakúgy mint a másik országos kereskedelmi adó, a Class FM – az árbevétele felét ajánlotta a médiahatóságnak a frekvencia használatáért, a 200 milliós éves alapdíjon felül. Majtényi László, a médiahatóság akkori vezetője is tiltakozott a két pályázat miatt, amelyeket kezdettől a politikai alku gyanúja lengett körül (az egyik vesztes, a Sláger amerikai tulajdonosa azt állította, mindkét nagy párt részéről megkörnyékezték őket, amit az érintettek tagadtak, bizonyíték pedig nem került elő).

Szalai Annamária akkori ORTT-tag viszont kiállt a nyertes pályázók mellett, bizonygatva, hogy a piacon nem is irreális az árbevétel felét felajánlani (összehasonlításul: a pályáztatáson kigolyózott és azóta is pereskedő két korábbi adó, a Danubius és a Sláger 10-15 százalékos díjajánlatot tett). Szalai egyébként később, a médiahatóság és a Médiatanács elnökeként is „megfelelő garanciákat” ígért a médiaszolgáltatási szerződésekben. Ehhez képest a két országos adó közül, noha a szerződésük a garanciák tekintetében egyforma, csak a Class FM tudta betartani vállalását.

A Class tulajdonosának – egy jobboldali médiabirodalom tagjaként – már csak azért sem okozhatott problémát a bőkezű díjajánlat teljesítése, mert csak úgy ömlöttek hozzájuk az állami hirdetések, míg a Neót gyakorlatilag bojkottálták az állami, önkormányzati intézmények és cégek. A Class FM-nél indulása óta kétmilliárdot költöttek az állami hirdetők listaáron, kedvezmények nélkül számolva, ebből tavaly 1,2 milliárdot kaptak, míg a Neo csak 80 milliót. A Nyerges Zsolt-féle Advenio Zrt., a Class működtetője nyereséges volt az elmúlt két évben, a Neo üzemeltetője viszont a kezdetektől veszteséges volt. Már az eredeti tulajdonos Est Media is veszteséges volt, de legalább egy 700 milliós tőkeinjekció után adták el a céget a korábbi SZDSZ-es, volt Szerencsejáték-vezér Székely Gábor és a – baloldali lapokat kiadó – geomédiás Horváth László közös vállalkozásának, az FM1 Friends Kft.-nek.

A mélyrepülést az új tulajoknak sem sikerült megfékezniük, sőt. Az FM1 Zrt. 2009-től egyfolytában mínuszban volt, amit nehéz egyedül a válsággal magyarázni, főleg a Class példájából kiindulva. Három éve, az induláskor még csak 70 milliós vesztesége volt az FM1-nek, ezt egy év alatt sikerült egy nullával „megfejelni”, 2011-et pedig már 1,2 milliárdos veszteséggel zárták. A médiahatóság pedig hamar megtapasztalhatta, mennyire is volt reális az a bizonyos díjajánlat: az elmúlt egy évben folyamatosan kilincseltek a hatóságnál, és sorra kaptak is fizetési könnyítéseket, részletfizetési lehetőséget, még a díjból is engedtek, legutóbb pedig nagyvonalúan még egy negyvenmilliós mentőövet is felajánlottak, sőt a tartozásuk kamatait is elengedték – hiába. Ezt már a Neo nem fogadta el, a hatóság pedig megelégelte a dolgot, és szerződést bontott, most pedig, miután az FM1 csődvédelmet kért maga ellen, az NMHH is fut a pénze után.

Az FM1 Zrt.-t időközben öt forintért eladták Medveczky Mihály ügyvéd cégének, de a vállalkozó feladata a jelek szerint már csak arra korlátozódik, hogy lehúzza a rolót: a dolgozókat eddig ő sem fizette ki, az ígért 150 milliós bankgaranciát sem tette le a cége, és a fenntartási költségeket sem fizették ki a felmondott neósok hétfői közlése szerint. A médiahatóságnak pedig nemhogy nem törlesztett még semmit adósságából az új tulaj, de a cég jogi képviselőjének korábbi állításával szemben még a tulajdonosváltásról sem tájékoztatták az NMHH-t, arról csak a sajtóból értesültek. Erről és a Neo jövőjéről is szerettük volna megkérdezni az ügyvédet, de nem kívánt nyilatkozni, későbbre ígért tájékoztatót.

A médiahatóság minden tőle telhetőt megtesz a Neo FM tartozásának behajtására – nyilatkozta lapunknak Kiricsi Karola, a Médiatanács szóvivője. Tájékoztatása szerint a rádió tényleges köztartozása 770 millió forint, amit az FM1 Zrt. ellen indult csődeljárás keretében próbálnak behajtani. „Az elmúlt napok eseményei is azt mutatják, hogy indokolt volt a Médiatanács óvatos magatartása, amellyel a beharangozott tulajdonosváltáshoz viszonyult” – tette hozzá a szóvivő. Amúgy a Médiatanács, Kiricsi Karola szerint, mindent megtett azért, hogy a Neo működhessen: számtalan alkalommal adtak fizetési könnyítést, részletfizetést, illetve egy alkalommal – a többi rádióval együtt – csökkentették is a díjat. Kiricsi szerint amikor a Neo elutasította az általuk felajánlott 40 milliós „mentőövet”, egyértelművé vált, hogy a rádiót működtető vállalkozás tulajdonosainak nem az adó fenntartása, hanem a bezárása a célja.

Arra a kérdésünkre, hogy így utólag, a 770 milliós tartozás fényében, megalapozottnak látják-e a Neo pályázati vállalásait, a Médiatanács szóvivője azt felelte: a médiahatóság felmérte, hogy milyen nehéz helyzet alakult ki a rádiós piacon, éppen ezért hajtottak végre egyszeri, általános díjcsökkentést valamennyi kereskedelmi rádió esetében, ezzel párhuzamosan a Neo FM-et működtető vállalkozással folyamatos tárgyalásokat folytattak a fizetési könnyítésekről az elmúlt egy évben.

Azt még nem tudni, hogy kiírnak-e új pályázatot a kedden felszabadult frekvenciára. Az új pályázattal kapcsolatos kérdés megválaszolását Kiricsi Karola korainak mondta, arra hivatkozva, hogy a Neo bíróságon támadta meg a Médiatanács határozatát a szerződésbontásról. A tárgyalást szeptember 4-re tűzték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.