Azonnali hatállyal felmondtak a NeoFM dolgozói

Azonnali hatállyal felmondtak a Neo-FM országos kereskedelmi rádió vezetői és dolgozói: Berényi Attila vezérigazgató-helyettes a stáb hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy 26 rádiós adta be felmondólevelét, miután hónapok óta nem kaptak fizetést, az új tulajdonos még a fenntartási költségeket sem fizette ki, és ígéretével ellentétben külső tőkét sem fektetett a rádiót működtető cégbe –a szimbolikus vételáron kívül.

A Neo legnépszerűbb műsora, a Bumeráng készítői is szolidaritást vállaltak. Boros Lajos és Bochkor Gábor szerződéses jogviszonyban álltak a tulajdonossal, stáb híján pedig már ők sem tudnak műsort készíteni.

A NeoFM helyzete gyakorlatilag a 2009-es indulása óta bizonytalan, mivel a rádiót működtető FM1 Zrt. már 2010-ben is több mint 700 milliós veszteséget termelt (1,14 milliárd forintos nettó árbevétel mellett), tavalyra a veszteségük már 1,2 milliárdra emelkedett, árbevételük pedig 640 millióra csökkent. A társaság több mint félmilliárdos – egyes források szerint 900 milliós – adósságot halmozott fel, ezért a médiahatóságnak sem tudta kifizetni a – már a pályázat elnyerésekor is irreálisan magasnak tartott – frekvenciahasználati díjat.

Idén júniusban a hatóság felmondta a Neo frekvenciaszerződését, a rádiót működtető FM1 Zrt. pedig csődvédelmet kért. A zrt.-t tulajdonosa, az FM1 Friends Kft. a közelmúltban jelképes összegért eladta egy – a hírek szerint amerikai befektetőt képviselő – ügyvédi irodának. A Médiatanács azzal indokolta a szerződés felmondását, hogy a NeoFM-et működtető cég menedzsmentje nem élt azzal a mentő csomaggal, amelyet a hatóság kidolgozott számára az adósságok visszafizetésére. A cég fellebbezett a hatóság döntése ellen. A bíróság várhatóan szeptember elején dönt az ügyben, addig még működhet a rádió.

Az új tulajdonos – a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint – több más vállalkozásban is érdekelt, és a Neón is két saját projektjét (egy világ körüli utazást és egy rajzfilmsorozatot) próbált népszerűsíteni. A felmondott dolgozók azt is felhozták indokként, hogy nem tudnak és nem is akarnak azonosulni az új tulajdonos jövőképével.

A NeoFM – stáb híján – napokon belül elhallgathat: hétfőn és kedden már csak „konzerv-” (előre felvett) műsorokat adnak.

Kérdésünkre Berényi Attila és Bochkor Gábor is azt mondta, feltett szándékuk, hogy a stáb együtt maradjon, és közösen folytassák tovább a rádiózást – akár egy új befektetővel a Neónál, akár egy másik rádiónál –a vezérigazgató-helyettes szavaival: „Szabad prédák vagyunk.”

A felmondásukat beadó rádiósok, Bochkor és Boros szolidáris velük
A felmondásukat beadó rádiósok, Bochkor és Boros szolidáris velük
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.