A titkosszolgálatnál keresik az alvilági szálat

A Belügyminisztérium szerkesztőségünk írásban feltett kérdéseire adott válaszából az derül ki, hogy nem csak a nemrég öt ember meggyilkolásával felbujtóként meggyanúsított Portik Tamás állítólagos titkosszolgálati kapcsolatának feltárása a célja annak a belső vizsgálatnak, amelyet a napokban rendeltek el a tárcánál.

A minisztérium válaszában ugyan csak sejtette, más források azonban tényként közölték, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal és elődszervezetei működésének visszamenőleges és átfogó törvényességi vizsgálata zajlik, s a befejezésének időpontja egyelőre nem ismert.

A vizsgálat célja azt tisztázni, hogy volt, illetve esetleg ma is aktív titkoszszolgálati vezetők hivatalosan vagy törvénysértő módon milyen kapcsolatokat tartottak fenn bűnözőkkel, köztük a szervezett bűnözés vezéralakjaival. A BM egy magát megnevezni nem kívánó illetékese arra emlékeztetett: eddig is folytak vizsgálatok a „cégnél”, s ezek eredményeként büntetőeljárások indultak többek ellen is.

Az átfogó vizsgálatról az után döntöttek, hogy fény derült a belügyminiszter által a hazai szervezett bűnözés egyik első vezetőjének nevezett Jakubinyi Róbert és az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal több vezető munkatársának bűnös kapcsolatára, amelynek keretében a titkosszolgálat nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva eltussolta Jakubinyi köztörvényes ügyeit. Közvetlenül ez után felvetődött annak a lehetősége, hogy Portikot is segíthették titkosszolgálati kapcsolatai.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal épülete
Az Alkotmányvédelmi Hivatal épülete. Van benne valami FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Több volt és ma is aktív rendőr állítja: amikor 2004-ben lecsaptak a kecskeméti maffiaper későbbi vádlottjaira, egy másik nyomozás keretében célba vették Portik Tamást és körét is, ám azt a nyomozást „le kellett állítani”. Pedig a Népszabadság több rendőrségi forrásból megerősített értesülései szerint már négy-öt éve is tettek egykori bűnözők terhelő vallomásokat Portikra itthon és külföldön egyaránt, több olyan bűncselekményről is beszámoltak, amelyeket tudomásuk szerint ő, vagy inkább az ő utasítására követtek el. Ezekről a vallomásokról jegyzőkönyvek is készültek, de asztalfiókba kerültek. Ha a nyomozók rákérdeztek, miért, azt a választ kapták: csak. Forrásaink emlékeztettek rá, hogy ezeknek a kihallgatási jegyzőkönyveknek a többsége Gulyás Imre, az NNI egykori szervezett bűnözés elleni főosztály vezetője kezén is átment.

Gulyást egyebek közt azzal gyanúsítja a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy pénzért, hivatali hatalmával visszaélve, törvénytelen rendőri védelmet biztosított a Vizoviczki László érdekeltségébe tartozó budapesti szórakozóhelyeknek, és bűnügyi információkat is szolgáltatott ki számára.

Kedden a PestiSrácok.hu portál egy birtokában lévő jegyzőkönyvre hivatkozva lényegében tényként közölte, hogy tavaly ősszel Radnai László, aki Portik Tamás üzlettársa volt az Energol Rt.-ben, terhelő vallomást tett Portikra. A cikk megjelenése után belső vizsgálat indult az NNI-nél. Tegnap többszöri kérdésünkre is csak türelmet kértek, majd megjelent a Hetivalasz.hu internetes portálon egy hír, amely szerint Gulyás és Hopka Lajos, az NNI speciális bűncselekmények elleni osztályának vezetője hamisíthatta a jegyzőkönyvet, mert így akartak még több fizetést kizsarolni Vizoviczkiből. A portál azt írja, hogy nem e hamis jegyzőkönyv alapján indult eljárás Portik ellen.

A nyilvánvalóan szerecsenmosdatás céljával történt kiszivárogtatás ezer sebből vérzik. Vizoviczki ellen ugyanis nem az NNI, hanem az ügyészség nyomoz, ők pedig közlésük szerint semmiféle zsarolási céllal készült jegyzőkönyvről nem tudnak, különben zsarolással is meggyanúsították volna a jelenleg korrupciós „vádakkal” letartóztatott főrendőröket. Ráadásul eddig éppen az NNI hangoztatta a leghangosabban, hogy a Vizoviczki- és a Portik-ügy „két külön tészta”. Ha még ma is fenntartják ezt az állításukat, akkor jogos a kérdés: miért fizetne Vizoviczki egy Portikkal kapcsolatos jegyzőkönyvért? Egyáltalán: mióta tudnak a hamis jegyzőkönyvek létezéséről? Hány készült, és hol van a többi? Nem mellesleg: miként kerültek ki a rendőrségről, vagy ha nem onnan kerültek ki, akkor miért nem lehet még semmit sem tudni az ügyben elrendelt belső vizsgálat megállapításairól?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.