Tállai András és az élet árnyékos oldala

„Tanáraink becsületéért” elnevezéssel Facebook-csoport alakult a mezőkövesdi Széchenyi István Szakképző Iskolából elbocsátott, baloldali kötődésű két tanár melletti kiállásként: eddig közel ezerötszázan csatlakoztak a tiltakozókhoz, köztük egykori diákok, s jó néhány, az intézményben ma is oktató pedagógus.

Miként arról beszámoltunk, a két tanárnak a hivatalos indoklás szerint azért kellett mennie, mert öt osztállyal kevesebb indul a középiskolában, amelynek működtetését szeptembertől az egri főegyházmegye veszi át a fideszes vezetésű önkormányzattól. Az elbocsátottak egyike Nyeste László, az MSZP választókerületi vezetője, helyi szocialista önkormányzati képviselő, a párt megyei alelnöke, aki szerint egyértelműen politikai leszámolás történt az ügyében, hiszen semmi nem indokolta az elbocsátásokat, és szakmai szempontból sem találhattak rajta fogást. Az iskolában tavaly hetente több mint kétszáz túlórát teljesítettek, vagyis még a kevesebb osztályszám mellett is bőven lett volna óraszáma mindenkinek.

Az MSZP Pedagógus Tagozata közleményben tiltakozott az ellen, hogy a fideszes önkormányzatok sorra rúgják ki azokat a tanárokat, iskolaigazgatókat, akiket bármilyen módon a baloldalhoz köthetőnek tartanak. „Eltávolításukkal meg sem várják a 2013. január 1-jén bekövetkező államosítást, amely amúgy is sok ezer kollégánk állását veszélyezteti! Még felháborítóbb az, ami Mezőkövesden történt, ahol az önkormányzat és a fideszes iskolaigazgató – a katolikus egyháznak augusztustól átadott iskolában – annak ellenére mondott fel két tanárnak, hogy az új fenntartó írásban kötelezettséget vállalt minden kinevezett tanár továbbfoglalkoztatására. A fideszes iskolaigazgató tettének okait jól jellemzik saját szavai: »nem akartam szart átadni az egyháznak«. Az az ember, aki így gondolkozik és így is nyilatkozik, nemhogy iskolaigazgatónak, de pedellusnak is alkalmatlan! Milyen stílust és mentalitást honosított meg abban az iskolában, amelynek pedagógusairól szégyenérzet nélkül így mer beszélni? Milyen vezető az, aki nemcsak eltűri, de cinkosan bátorítja is azt a kollégáját, aki magyar vagy magyar származású Nobel-díjasaink képeit le meri venni a falról, sőt, egyikük képét darabokra is tépi – nyílt antiszemitizmusból? (…) A legfelháborítóbb az, hogy a mai napig nem szólalt meg és nem ítélte el ezeket az eseményeket sem a jelenlegi fenntartó, Mezőkövesd Önkormányzata, sem a leendő, a Magyar Katolikus Egyház!” – olvasható a közleményben.

Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára néhány nappal ezelőtt a mezőkövesdi városi televíziónak adott interjúban közölte: a pártállami időkben fordult elő, hogy egyesekkel kivételeztek, ám ezek az idők véget értek, Nyeste László nem élvezhet védettséget csak azért, mert az MSZP tagja. Utalt arra, hogy az elbocsátott tanár egyszakos, csak történelmet tud tanítani, s ha az elmúlt esztendőkben tanult volna, most nem lenne bajban. (Nyeste László – mint lapunknak elmondta – négy tantárgyat tanított az elmúlt években, nem csupán történelmet. – A szerk.) Az államtitkár szavai szerint el kell tudni fogadni, ha valaki az élet árnyékos oldalára kerül.

Nyakó István országgyűlési képviselő, az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szövetségi tanácsának elnöke nyílt levélben fordult Tállai Andráshoz, egyebek között azt írva: „Tudjuk, hogy az egymillió új munkahelyből, amit maguk ígértek, nem lesz semmi, sőt, Mezőkövesden, csak a napokban négyszáz »lapátgyári« dolgozó növeli majd a friss munkanélküliek táborát. Az, hogy ez az Ön által is fémjelezett gazdaságpolitika velejárója, már önmagában is elgondolkodtatja többek között azokat az utcára tett kövesdieket, akiknek a túlnyomó többsége magára szavazott. A két pedagógus kirúgása azonban – úgy tűnik – több, mint egy politikai szemfényvesztés következménye, hiszen az intézményt átvevő Egri Főegyházmegye korábban a teljes dolgozói állományra továbbfoglalkoztatási kötelezettséget vállalt. Ezek után csak arra gondolhatunk, hogy a két pedagógust vállaltan baloldali kötődésük miatt rúgták ki, amihez ráadásul, mint a térség választókerületi »mindenhatója«, magának is köze van.”

A Belügyminisztérium közleményben reagált a nyílt levélre: e szerint minden konkrét bizonyítékot nélkülöz Nyakó István vádaskodása azzal kapcsolatban, hogy Tállai András államtitkárnak köze lenne két pedagógus elbocsátásához. „A valódi mondanivalóval, megoldási javaslatokkal nem rendelkező MSZP régi bolsevik módszerrel, személyes támadással igyekszik e hiányosságáról elterelni a figyelmet” – reagált a tárca. Tállai András arra kérte Nyakó Istvánt, hogy próbáljon megoldási javaslatokkal előrukkolni az emberek valódi problémáira, a lejáratási szándékot és a rágalmakat pedig visszautasította. Gúr Nándor, az MSZP országos alelnöke a napokban egy miskolci sajtótájékoztatón bejelentette: levelet írt Ternyák Csaba egri érseknek, akitől azt kérte, a nyilvánosság előtt is erősítse meg írásban tett vállalásukat, vagyis azt, hogy minden kinevezett tanár munkájára igényt tartanak Mezőkövesden.

Kertész Imre széttépett képe
Kertész Imre széttépett képe
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.