Burkolt leépítés a közmédiában, késő fizetés

A közmédia állandó külföldi tudósítói többhetes csúszással kapták meg a júniusi fizetésüket, a Magyar Távirati Iroda átalakítása miatt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz (MTVA) átkerült újságírók bizonytalan helyzetben érezhetik magukat. A Népszabadság információi szerint a fizetés többhetes késését az átadás-átvétel elhúzódásával magyarázták a tudósítóknak.

Az alapnál mindeközben tovább folytatódik a létszámleépítés, de most burkolt formában. A közmédiából eddig csaknem 900 embert küldtek el a két, csoportos létszámleépítés keretében. Az intézmény szakszervezetei és üzemi tanácsai július 16-án kaptak egy hivatalos levelet arról, hogy lezárult a csoportos leépítés, ennek ellenére még aznap és az elmúlt napokban több dolgozót, főként rádiósokat berendeltek, és egy olyan papírt tettek eléjük, hogy közös megegyezéssel távozzanak az intézményből. A rendes felmondáshoz képest plusz 1-2 hónap távolléti díjat kínáltak, kínálnak.

A többség eddig ezt az „ajánlatot” nem fogadta el, de ők is tudják, hogy a következő hivatalos leépítést velük kezdik majd. Többen azzal magyarázzák ezt a burkolt leépítést, hogy a közmédia vezetése eredetileg azt tervezte, hogy a kétfordulós létszámleépítésben 1000 dolgozótól válnak meg, de a kirúgottak létszáma végül is 900 körül megállt. Az idei bérkeretet azonban az ezerfős elbocsátáshoz tervezték még, ezért akarnak a fizetéseken tovább spórolni.

A burkolt leépítésekkel kapcsolatos kérdésünkre az MTVA azt válaszolta: azoknak a munkatársaknak ajánlották fel a lehetőséget munkaviszonyuk közös megegyezéssel történő megszűnéséről, akik nem vagy alig kaptak feladatokat a tartalomelőállítás során. Részben a közmédia finanszírozási nehézségeivel magyarázzák informátoraink azt is, hogy még mindig bizonytalan az őszi műsorstruktúra elindításának időpontja. Nyáron majd minden külső gyártásban készült, drága produkciót szüneteltetnek a futball-Európa-bajnokság és a londoni olimpia miatt.

Elképzelhető azonban, hogy az őszi struktúra csak szeptember végén, október elején indul, addig sem kell megrendelni és kifizetni egyes külsős produkciókat. Erre utal az is, hogy a Marslakók producere, Jáksó László a napokban értesítette a sorozatban dolgozókat, hogy bizonytalan időre felfüggesztik a szappanopera gyártását – erről a Blikk számolt be először. A gyártás felfüggesztésében vélhetően közrejátszik a sorozat rendkívül gyenge nézettsége is, amely a főműsoridőben lehúzza az m1 néhány kedvelt másik műsorát is. A Marslakók nézettsége egyes napokon még a 100 ezret sem érte el a teljes lakosság körében.

A napi szappanopera szerződése egyébként 2014. júniusig, 430-440 epizód leforgatására szól. Az MTVA adásonként 5,3 millió forintot fizet, és kétmillió értékű kapacitást biztosít hozzá. 440 epizóddal számolva az MTVA bruttó 2,3 milliárd forint készpénzt fizet a Marslakókért, az egyszeri költséget és a hozzáadott kapacitást is beszámítva a szappanopera teljes költsége végül hozzávetőleg 3,5 milliárd forintot tesz ki. A Marslakók kegyvesztettségére utal, hogy más külsős produkciók, például a Magyarország, szeretlek! és a Fábry-show hamarosan képernyőre kerül.

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre az MTVA azt válaszolta: az őszi műsorstruktúra pontosítása a napokban zajlik. Úgy tudjuk, a közmédia vezetősége jelentős nézettségnövekedést vár az olimpia közvetítésétől. A köztévé a futball-Eb vagy éppen az olimpia alatt szokásos nézettségnövekedést általában nem tudja megtartani, a nyár eleji futball-Eb után a műsorok többségének nézettsége a korábbi szintre esett vissza. A köztévé legnézettebb műsora jelenleg a Forma–1-es közvetítés, ami több mint egymillió nézőt vonz. A futball-Eb óta a közmédia saját gyártású műsorai közül csak kevés produkció, egy-egy Híradó, a Kékfény és a DTK-show két ismétlő válogatása tudta elérni vagy meghaladni a félmilliós nézettséget, például D. Tóth Kriszta műsorát július 14-én 621 ezren nézték.

Bizonytalan időre felfüggesztik a Marslakók gyártását, gyenge a Jáksó-produkció nézettsége, viszont nagyon sokba kerül
Bizonytalan időre felfüggesztik a Marslakók gyártását, gyenge a Jáksó-produkció nézettsége, viszont nagyon sokba kerül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.