Szerencsés nyertesek - ki kaszál a jobboldalon?

A Fidesz holdudvarához tartozó médiabirodalmak felemás évet zártak tavaly. A Fidesz ellenzéki időszakában felépített négy nagy jobboldali médiavállalkozásból kettő: a Nemzet-csoport és az Infocenter nyereséges, a Széles Gábor és Vitézy Tamás nevével fémjelzett cégek veszteségesek.

A legnagyobb profitot tavaly a jórészt Simicska Lajoshoz köthető Nemzet-csoport produkálta, ahová a Magyar Nemzet, a Hír TV, a Hung-Ister Filmprodukció Zrt., a B-Reklám és a Mahir Zrt. tartozik. Liszkay Gábor ügyvéd a csoport központi figurája, aki résztulajdonosa a Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Lap- és Könyvkiadó Kft.-nek és a Hír TV-nek. Liszkay mindkét céget közösen tulajdonolja a Töröcskei István-féle Pro Aurum Zrt.-vel. Liszkay 2011 októberében tulajdonrészt vásárolt a Lánchíd Rádióban is, amelyik a másik jobboldali médiabirodalomhoz, az Infocenterhez tartozik.

A Nemzet Kft. tavaly 2,7 milliárd forintos árbevétel mellett nem egészen 26 milliós nyereséget produkált, ami jelentős csökkenés a 2010-es 133 milliós eredményhez képest. A Hír TV a 2010-es 302 milliós nyereségét 2011-ben 528 millióra tornászta fel, ebből 300 milliót osztalékként ki is fizettek a tulajdonosoknak. A Hung-Ister Zrt. gyártja a köztévének a Magyarország, szeretlek! című show-műsort és a lottósorsolás adásait. A cég vezetője Fazekas Csaba volt, akit a kormányváltás után a közmédia tulajdonosi alapja, az MTVA élére neveztek ki.

E tisztségéről azonban tavaly lemondott, és visszament a Hung-Isterhez. Az MTVA évente összesen egymilliárd forintot fizet a Hung-Isternek. Az Atlatszo.hu birtokába került szerződések szerint a Szerencsejáték Zrt. részéről először az Orbán-kormány idején, 1999-ben kötöttek tízéves szerződést a Hung-Isterrel a sorsolási műsorok gyártására.

A szocialista kormányzat idején, 2009-ben lejárt szerződéseket 2014-ig meghosszabbították. A Hung-Isternek is sikeres éve volt a tavalyi: 2010-ben még 339, tavaly már 715 milliós adózott eredményt produkált.

A Hung-Ister Zrt. a B-Reklám tulajdonában van (2011-ben 515 milliós adózott eredménnyel), amelynek tulajdonosa Simicska Lajos és a Nemzet Kft. A szintén a B-Reklám tulajdonában lévő Mahir Zrt. pedig 220 milliós nyereséget ért el 2011-ben. A Mahiron keresztül közvetve a Nemzet-csoporthoz sorolható Fonyó Károly, a Mahir Cityposter ügyvezetője – és cégén, az Euro AWK-n keresztül társtulajdonosa – is, aki a hírek szerint ugyanúgy Simicska bizalmasa, mint Liszkay és Fazekas. Fonyó tavaly júniusban lett a Metropol ingyenes napilap tulajdonosa. A lapot kiadó Megapolis Media Zrt. 201 millió forintos nyereséggel zárta 2011-et.

Nem volt ilyen jó éve a másik jelentős médiabirodalom, a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egykori és Nyerges Zsolt jelenlegi érdekeltségébe tartozó Infocenternek, ahová a Heti Válasz, a Class FM és a Lánchíd Rádió tartozik. A Class FM-et működtető Advenio Zrt. nyeresége a 2010-es 161 millió forintról 2011-re nem egészen 54 millióra csökkent. A Heti Válasz tavalyelőtti 40 milliós nyeresége 2011-re 5,5 millióra olvadt, a Lánchíd Rádió pedig szerény nyereségből szerény veszteségbe (–7 millió forint) csúszott át.

Az Infocenter.hu Zrt. a 2010-es 23 milliós eredményét 2011-re 292 milliósra tornászta fel úgy, hogy év közben 512 milliós rendkívüli bevételre tett szert. A mérlegadatokból nem derül ki, milyen ügylet következtében. A Széles-médiabirodalom eközben jelentős veszteséget szenvedett el. Széles Gábor üzletember cégcsoportja, az Echo TV és a Magyar Hírlap évek óta csak nyeli a pénzt. Széles „birodalma” 2010-ben több mint 700 milliós, 2011-ben pedig 540 milliós veszteségbe futott bele. Ezen belül az Echo TV 233, a Magyar Hírlap 307 milliós veszteséget termelt tavaly. A Vitézy Tamás tulajdonában lévő Théma-csoport felett is sötét felhők gyülekeznek. Nemrégiben a HVG írta meg, hogy a Helyi Théma kiadója elveszítette saját tőkéjét.

A veszteségek miatt Vitézy vállalkozásának saját tőkéje negatívba fordult: tavaly az 1,259 milliárd forint jegyzett tőkéjű társaság –39,5 millió forint saját tőkével zárt. A Helyi Théma ingyenes lapcsalád kiadásával foglalkozó cég 2011-ben több mint egymilliárdos nettó árbevétel mellett 62 milliós veszteséget könyvelt el, míg a 2010-es évet még 118 milliós nyereséggel zárta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.