Még a Gestapót is kérték Csatáry megfékezésére

Pénteken bemutatták a szlovákiai sajtónak a megtalált, mintegy negyvenoldalnyi Csatáry-dossziét, amely az elfogatóparancsot, az 1948-as periratot, a megkínzott tanúk vallomásait, továbbá a meghozott halálos ítéletet tartalmazza. – Az utóbbi több példányban készült, de jelenleg csak ezt az egyet találtuk meg. A dokumentum iránt már a szlovák és a magyarországi igazságügyi tárca is érdeklődött – tájékoztatta a jelenlévőket Ivan Petransky, a náci és a kommunista rezsim bűncselekményeit, valamint az akkori titkosszolgálatok tevékenységét kutató és dokumentáló Nemzeti Emlékezet Intézetének (ÚPN) igazgatója.

Részleteket olvasott fel a népbírósági verdiktből: „Könyörtelen viselkedésével rémületet keltett környezetében, saját kezdeményezésére olyan embereket is koncentrációs táborokba kényszerített és a halálukat is okozta, akiket még a fasiszta, illetve a nyilas törvények sem érintettek. Mintegy 14 ezer zsidót, többek között csecsemőket, aggastyánokat, súlyos betegeket, továbbá más személyeket küldött koncentrációs táborokba azzal a szándékkal, hogy ott gázzal öljék meg őket” – érvelt többek között 1948. június 8-i ítéletében Ferdinand Lom kassai bíró.

A tanúvallomások felidézik az egykori kassai gettóparancsnok kegyetlenségeit. Hofmann Zoltán elmondta, hogy súlyosan beteg, öreg zsidókat is a marhavagonokba hajtott, rugdosta és kutyakorbáccsal ütlegelte őket. Fridrich Sándor orvosként látta a gettóban zajló embertelenségeket. „Többször a németeket, még a Gestapót is kértem Csatáry megfékezésére” – olvasható az egyik dokumentumban. Zsurovszky Zoltán úgy tudta, hogy 1944 novemberében sikertelen merényletet kíséreltek meg Csatáry ellen. Részletekről azonban nem értesült.

Arra az újságírói kérdésre, vajon Csatáry László esetleg meggyanúsíthatja-e elfogultsággal a népbíróságot, Ondrej Podolec, az ÚPN szakértője így válaszolt: – A dokumentumok hiteles vallomások, amelyek igazságtartalmában a bíró egy pillanatig sem kételkedett – szögezte le. A Szlovákiai Zsidó Hitközség vezetői (UZNO) e héten felkérték a szlovák kormányt és a bűnüldöző szerveket, hogy kérjék a sokáig Kanadában, jelenleg Budapesten élő, háborús bűntettek elkövetésével gyanúsított Csatáry kiadatását.

– Elemzésünk szerint az 1948 márciusában ellene kiadott elfogatási parancs alapján ezt meg lehet tenni. A halálos ítéletet pedig letöltendő életfogytiglanra kell változtatni – szögezte le Pavol Sitár, a hitközség kassai szervezetének elnöke. Érdeklődésünkre a pozsonyi igazságügy-minisztériumban közölték, hogy egyelőre tanulmányozzák a lehetséges lépéseket. – Döntésünkről kellő időben értesítjük a közvéleményt – válaszolta pozsonyi tudósítónk megkeresésére Pavol Kubík, a tárca kommunikációs osztályának munkatársa.

Amerikai sürgetés

Csatáry László „hírhedt náci háborús bűnös” haladéktalan felelősségre vonását sürgette Áder János köztársasági elnökhöz és Orbán Viktor kormányfőhöz intézett levelében húsz amerikai kongresszusi képviselő. „Azért írunk önöknek, hogy a lehető legerőteljesebben sürgessük a hírhedt náci háborús bűnös, Ladislaus Csizsik-Csatáry igazságszolgáltatás elé állítását” – írták levelükben. Az aláírók között mindkét kongresszusi párt képviseltette magát.

Az ítéletet és a tanúvallomásokat ismertették
Az ítéletet és a tanúvallomásokat ismertették
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.