PR-akció a konzultáció

– Ha valaki a régi harcostársaival kíván találkozni, az tulajdonképpen a magánügye, ezért nem is akarom kommentálni a dolgot – jelentette ki kérdésünkre Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke. Orbán Viktor szerdán a konzultációsorozata keretében találkozott a Liga és a Munkástanácsok elnökével, akiket a miniszterelnök maga nevezett „régi, rendszerváltáskori harcostársának”.

Pataky ezzel kapcsolatban csak annyit mondott: szerinte olyan PR-akcióról volt szó, amely nem pótolja a valóban széles körű konzultációt például a munkahelyteremtésről, a bérügyekről vagy az adózással kapcsolatos kérdésekről. A miniszterelnök szerint hitelből nem lehet béreket emelni, de Pataky állítja: a versenyszférában a kormány nem is növelheti a fizetéseket, az pedig még soha nem fordult elő, hogy egy vállalkozás kölcsönt vett volna fel erre a célra. Ezt legfeljebb a kabinet tehetné meg, tette hozzá, ám hat éve befagyasztották a közszolgálatban a fizetéseket, így ezen a területen drámaian csökkentek a reálkeresetek. – A 62 év felettiek kilátásba helyezett nyugdíjazásától is elsősorban megtakarítást remélnek, tehát ez csak egy újabb leépítés lesz, pedig legalább az ebből származó forrásokat kellene bérfejlesztésre fordítani – mondta.

A szakszervezeti vezető kiemelte: arról is beszélni kellene, hogy a vállalkozásoknak jövőre nyújtandó, háromszázmilliárdos adókedvezmény mit jelent a munkavállalók számára. Pataky szerint várhatóan szinte semmit, mert ezzel csak a munkaadókat támogatják, akik egyetlen új munkahelyet sem fognak létesíteni, ha a gazdaság nem pörög fel. – Az ötvenöt év felettiek foglalkoztatásának ösztönzésére ígért további kedvezmények okán sem vesznek majd fel több embert, ha a cég termékei vagy szolgáltatási iránt nem nő az érdeklődés – állítja Pataky. Sőt szerinte ez akár oda vezethet, hogy menesztik a „drágább” fiatalokat.

A találkozót nem kívánta minősíteni Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke sem. Inkább azt emelte ki, hogy a 11 százalék feletti – a pályakezdők körében pedig több mint kétszer ilyen mértékű munkanélküliség – rendkívül aggasztó, és ebben a helyzetben senki nem utasíthat el egy háromszázmilliárdos munkahelyvédelmi csomagot. Ettől azonban szerinte sem lehet túl sokat várni, mert ha a gazdaság nem mozdul, senki nem költ új beruházásokra. Ráadásul a külföldi befektetői bizalom olyannyira megcsappant, hogy ezermilliárdos nagyságrendű fejlesztési forrást más országokban költöttek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.