Gyorsított eljárás

A bírák kényszernyugdíjazása miatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett, és az Európai Unió Bírósága a napokban helyt adott az eljárás gyorsított lefolytatására irányuló indítványnak. A sürgősséget egyebek mellett azzal indokolták, hogy amennyiben rendes eljárásban születik meg egy, az országot esetleg elmarasztaló döntés, nem lenne lehetőség a menesztett bírák visszahelyezésére.

Néhány érintett bíró egyébként az ügyben már Áder Jánoshoz fordult, sokan mások pedig pénteken juttatják el az államfőnek azt a levelet, amelyben kérik, hogy a szolgálati viszonyuk megszüntetéséről hozott elnöki határozatot vonja vissza. Ezt azzal indokolják, hogy az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette azokat a rendelkezéseket, amelyek alapján menesztettek mindenkit, aki az idei év végéig betölti a 62 esztendős életkort. A bírák állítják, hogy a köztársasági elnök határozata közjogilag érvénytelen, mert az AB visszamenőleg helyezte hatályon kívül mindazon szabályokat, amelyeken a felmentő határozat alapul.

Számos bíró emellett arra is készül, hogy munkaügyi pert kezdeményez. A keresetlevélben várhatóan ugyanezt a jogi érvet hozzák fel, és szintén azt kérik majd, hogy a bíróság semmisítse meg a köztársasági elnöki határozatokat. De bármilyen ítélet születik majd, az bizonyos, hogy eredeti –többnyire vezetői – beosztásába szinte senki nem kerülhet vissza, mert a helyeket betöltötték. Úgy tudjuk, leállították viszont azoknak a pályázatoknak az elbírálását, amelyeket a kényszernyugdíjazottak helyébe lépett emberek korábbi státusára írtak ki. Ez azt is jelezheti, hogy az illetékes vezetők maguk sem tartják kizártnak, hogy az érintett bírákat vissza kell venni.

A kormány a közszolgálatban is hasonló lépésre készül: eltávolítanák a 62 év feletti foglalkoztatottakat. Őket azonban bármikor, indokolás nélkül nyugdíjba lehet küldeni, és ehhez még törvénymódosításra sincs szükség – hangsúlyozzák gyakorló munkajogászok. Ezért egy esetleges munkajogi perben azoknak sem jósolnának sok esélyt, akik vezetői posztra kiírt pályázaton esetleg idősebb koruk miatt maradtak alul. Az a ma is hatályos szabályozás nagyjából 45 éve van érvényben, amely szerint az öregségi nyugellátásra jogosító életkor elérésekor a munkaviszonyt a munkáltató megszüntetheti – figyelmeztetnek munkaügyi bírák. Ez azt jelenti, hogy aki betöltötte a 62 évét, az általa viselt tisztségtől függetlenül, akár azonnali nyugdíjba küldhető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.