A Corvinushoz kellett sok pont

Összesen 79 681-en kezdhetik meg tanulmányaikat szeptemberben a felsőoktatásban, ez csaknem húszezerrel kevesebb, mint tavaly (akkor ugyanis mintegy 98 ezer új hallgató örvendezhetett a felvételi ponthatárok megállapításakor).

Az alap- és egységes, osztatlan képzésekre jelentkezett 83 575 diák közül 59 569 jutott be, a mesterképzésekre pályázó 22 321 fiatal közül 14 704 került be.

Kis Norbert felsőoktatási helyettes államtitkár sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a nyilvánosságra hozott ponthatárok azt mutatják: a felsőoktatás továbbra is nyitott, vonzó és általánosan hozzáférhető a fiatalok számára. Kiemelte, hogy az idén átlagosan 15 ponttal jobb teljesítményre volt szükség ahhoz, hogy valaki egyetemista, főiskolás lehessen. Aki nem járt sikerrel az augusztusi pótfelvételin próbálkozhat, a felvettek száma a pótfelvételi eljárásban még jelentősen bővülhet.

Az idén is a gazdálkodási szakokon lettek a legmagasabbak a ponthatárok; a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) több képzésén is a tavalyinál tíz-húsz ponttal többet kellett gyűjteni a bejutáshoz. A Corvinuson született meg egyébként az öt legmagasabb ponthatár is. A maximumra azonban az idén sem volt sehol szükség: a legmagasabb teljesítmény a BCE államilag támogatott nemzetközi gazdálkodás szakán kellett, ide 482 pontot kellett összegyűjteni az összesen szerezhető 500-ból (tavaly itt 463 pontra volt szükség 480-ból). (Mesterképzésben, ahol egy 100 pontos rendszerben számolnak, egy helyen szükség volt a bejutáshoz a 100 pontra: ez a Pannon Egyetem tanár-környezettan tanár szaka volt.)

Szintén magasak a pontszámok a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, ahol alkalmazott közgazdaságtan szakon 471, nemzetközi gazdálkodás szakon 470 pont kellett azoknak, akik ott szeretnének tanulni szeptembertől.

Jogi képzésben az ELTE-n 467 pontnál volt a határ, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 455, a Budapesti Gazdasági Főiskolán magyar nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 465, francia nyelvű nemzetközi gazdálkodás szakon 464 pontra volt szükség.

Orvosképzésben a Semmelweis Egyetemen 435 pont, fogorvos szakon 438 pont volt a határ, a Debreceni Egyetem orvos szakán 415 pontot kellett elérni.

Az ELTE-n kommunikáció szakon 449 pontot kellett szerezni, a Műegyetem építészmérnöki karán 358, építőmérnöki karán 350 pont volt a határ, a mechatronikai mérnököknek 468 pont kellett a bekerüléshez. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.