Bandázós volt a „magányos” gyilkos

Komoly biztonsági intézkedések mellett helyezték tegnap Pécsen előzetes letartóztatásba a múlt héten megölt 25 éves pszichológus, Bándy Kata gyil kosát, de talán épp ennek következményeként az előzetesen meghirdetett demonstráció elmaradt.

Nem maradt el viszont a Jobbik menetrend szerinti sajtótájékoztatója: a szélsőjobboldali párt helyi emberei kiaknázták a cigánybűnözés szóban rejlő lehetőséget e tragédia kapcsán is. A gyilkosságot beismerő – s vannak olyan vélemények, hogy leginkább csak egyedül magára vállaló – P. László ugyanis félig cigány származású, aminek valójában csak azért van jelentősége, mert amióta ez kiderült, a világhálót elárasztották a szennyes tartalmú bejegyzések, és szinte tapintható a feszültség. Holott semmi nem egyértelmű. P. László ugyan a napokban részletes vallomást tett, de sokak szerint ezzel inkább csak összekuszálta a szálakat, és vannak olyanok, akik különös jelentőséget tulajdonítanak a rendőrség hallgatásának. Kétségtelen ugyanis, hogy amióta a múlt vasárnap Pintér Sándor belügyminiszter kifejezte azt a reményét, hogy a nyomozás mihamarabb befejeződik, semmit nem mondanak. Ez nem véletlen.

P. László ugyan mindent magára vállalt, és többször is úgy módosított a vallomásán, hogy abból az derüljön ki: ő és csakis ő volt az, aki elkövette a szörnyűséget, de az ügyet behatóbban ismerők szerint ez lehetetlen. Először azt vallotta, hogy a néptelen utcán szólította le a lányt, sétáltak, aztán megpróbált vele közösülni, s mivel Kata tiltakozott, megfojtotta. Később már úgy módosított, hogy Bándy Kata az erőszaktól tartva azonnal menekülni kezdett, s amikor utolérte, végzett vele. Ez is elképzelhetetlen: nem valószínű, hogy a lány ne kiáltott volna segítségért, és ugyan miért futott volna az utcáról egy lakatlan terület felé négyötszáz métert? A rendőrség bizonyos abban, hogy P. nem egyedül követte el a gyilkosságot, valakivel vagy valakikkel Katát kocsiba kényszerítették, erőszakoskodtak vele, s eközben megfojtották. A helyzet az, hogy ezt nemcsak a rendőrség véli így, hanem P. László egy kelebiai tanyán élő anyja is, aki hosszan beszélt pécsi tudósítónknak fiáról, s beszámolója nyomán ellentmondásos kép bontakozik ki az ügyről és P. László személyéről egyaránt.

Az anya ugyanis azt állítja, hogy fia soha nem egyedül követte el korábbi, kisebb jelentőségű bűncselekményeit, mindig volt társa, és megnevezett egy fiatalembert is, J. Olivért, aki szerinte együtt volt Pécsen unokatestvérével, P. Lászlóval még a gyilkosság után is. A rendőrség viszont nem nyilatkozik erről a szálról. Miként az is furcsa, hogy egykori otthonában, Kelebián soha senki nem tapasztalta, hogy P. László drogozott vagy rendszeresen ivott volna, s anyja is azt állítja, hogy üdítőn kívül nem nagyon ivott mást. P. László még kedden olyan tartalmú vallomást tett, hogy Bándy Kata meggyilkolásakor alkohol és szintetikus drogok hatása alatt állt, ezért is nem tudta később, hogy megölte a lányt. Bándy Katát hétfőn Szekszárdon kísérik utolsó útjára. Előtte, szombaton Budapesten tartanak virrasztást az emlékére mindazok, akik elutasítják a nők elleni erőszakot. „Szeretnénk azt is kifejezni, hogy elítéljük azokat a rasszista megnyilvánulásokat, amelyek az egész roma közösséget azonosítják az elkövetővel” – írják a Szent István parkban tartandó virrasztás szervezői. 

A rendőrség teljesen lezárta a bíróság környékét
A rendőrség teljesen lezárta a bíróság környékét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.