Visszaállítanák a tizennyolc éves korhatárt

A rendszer menedzselhetetlen, bármit gondolunk is róla, valójában maga alá fogja temetni a kormányt – ez Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatáspolitikusának a véleménye.

A szocialista szakpolitikus – csakúgy, mint LMP-s kollégája, Osztolykán Ágnes – világosan látja az oktatás átalakításának ideológiai töltetét. Erről tömören az a véleménye, hogy a gyerekek e rendszerben garantáltan rosszabbul boldogulnak majd, mint a szüleik, az eleve elrendeltetettség elve kiteljesedik, hiszen aki szegénynek születik, az szegény is marad, ugyanakkor fölhívja a figyelmet arra is: mindaz, amit a Fidesz és a kormány tesz az oktatással, gyökeres szembefordulás egy meglehet, sokak által bírált, viszont kétségkívül eredményesnek tekinthető rendszerrel.

Kunhalmi Ágnes emlékeztet arra, hogy 2010 végén hozták nyilvánosságra – bizarr módon már Hoffmann Rózsa ismertette – az oktatási rendszert számos szempontból mérlegelő PISA 2009-es felmérést. Ez egyértelmű visszajelzés volt arra vonatkozóan, hogy az MSZP–SZDSZ-kormány által végigküzdött oktatási változások – kezdve a buktatás tilalmától az integrált oktatásig – meghozták gyümölcsüket: a felmérés azt demonstrálta ugyanis, hogy a 15 éves tanulók olvasás-szövegértési eredményei egyértelműen javultak.

Kunhalmi Ágnes szerint van ok aggódni: szemernyi kétsége sincs afelől, hogy a következő években nagyon látványos visszaesést lehet majd tapasztalni ezen a területen, hiszen a rendszer maga a kirekesztésre épül.

Álláspontja szerint épp az a dolgok rákfenéje, hogy a szabad iskolaválasztás kétségkívül szabadságot nyújtó rendszere terepet adott a szegregációnak is, ami szerinte orvosolható volna, de – hívja föl rá a figyelmet – a Fidesz ellenzékben minden erre irányuló párbeszédet elutasított, csakúgy, mint valamennyi, az oktatási rendszer ésszerűsítését célul tűző javaslatot.

– Ugyanakkor – mondja – senkinek ne legyen illúziója: az államosítás arra is lehetőséget teremt, hogy a kormány bezárjon iskolákat, és meg is fogja tenni – mondta lapunknak, hozzátéve, hogy szerintük más utat kellett volna követni: a tartalmi direktívákat tartalmazó Nemzeti alaptanterv helyett tanszabadságra lenne szükség, sokszínűségre, amibe beletartoznak az egyházi iskolák is, de úgy, hogy minden gyereknek joga legyen ahhoz, hogy a településén a világnézetileg semleges oktatást is megkaphassa.

Ha rajtuk múlna, a brit konzervatívokhoz hasonlóan, azonnal visszaállítanák a tankötelezettség 18 éves korhatárát, az önkormányzati tulajdont. Kiemelten támogatnák a digitális és a nyelvi képzéseket, és a lexikális tudás helyett sokkal inkább a gyakorlatban hasznosítható ismeretek oktatására helyeznék a hangsúlyt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.