Uj Péter: Ha csak azért nem

Nem hittem volna, hogy a 2010. őszi, a tavaly nyár eleji, az idén januári, párjukat ritkító sikersorozatok, történelmi győzelmek után még újabb (és újabb) világraszóló diadalokat képes aratni a kormány a nyár közepéig.

És sikerült.

És tudja, és tudja, és tudja.

Jó, hát a szocikkal sosem sikerült volna megdönteni a melegrekordot, az világos, de ami sikersorozat itt verbálisan kibontakozott a házelnök és a kormányfő júliusi nyilatkozataiban, az már nyomasztó. Szinte hegységgé torlódnak föl a győzelmek és a sikerek, amire még rárakódik a külvilág Magyarország irányába megnyilvánuló őszinte csodálata, elismerése, és hiába nyugszik a kormányzás a szerénység és alázat sziklaszilárd fundámentumán, félő, hogy ilyen hatalmas súly alatt összeroppan. Önsúlyától, saját sikerei alatt roppan össze, egyszerűen túlnyeri magát, nem fogja bírni a saját maga diktálta tempót.

Klasszis sportolók a megmondhatói, milyen pszichés megterhelést jelent, amikor az ember állva hagyja a mezőnyt, és nincs más ellenfele, csak önmaga.

Ott áll magányosan Orbán Viktor, a világpolitika Szergej Bubkája, akinek mindig a saját maga által fölállított világcsúcsot kell megjavítania. Minden héten, minden nap, minden rohadt pillanatban. Csoda, ha időnként lemerülnek az akkumulátorok? (Vagy rövidzárlat?)

Nyárra az is kiderült, hogy a sikerek csomolungmáit, csimborasszóit és kancsendzöngáit nem csak úgy, nyugiban szorgoskodta össze ez a kis csapat, amit minden túlzás nélkül nevezhetünk zseniálisnak, hanem titkos puccskísérletek, ármánykodások, szabotázsakciók közepette, valódi háborús helyzetben. A világegyetem gonosz erői összefogtak, és támadásba lendültek, ráadásul annyira konspiratív módon, olyan sunyin és ravaszul, hogy mesterkedésükről alig néhány tucatnyian szereztek tudomást (szerencsére a jól értesültek között volt néhány kormányközeli bestselleríró is).

A legfrissebb nyilatkozatok után világossá váltak a legkülönösebb, legértelmetlenebbnek tűnő kormányzati intézkedések indítékai is: a Klendathu bolygón lakó különlegesen agresszív és vérszomjas pszeudo-arachnid faj intergalaktikus inváziójának megakadályozása érdekében volt szükség a 62 évnél idősebb bírók nyugdíjazására, a tranzakciós adóra, a médiatörvényre, a Mol félállomosítására, csakis ezért kell megerősíteni a Közgépet és a Fejér megyei labdarúgást.

Kövér László a tárogatók országos találkozóján
Szerencs, 2012. július 5. Kövér László, az Országgyűlés elnöke (fent, középen) a Tárogatósok Országos Találkozóján Szerencsen a Rákóczi-várban. MTI Fotó: Vajda János
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.