Egyre feszültebb hangulat

Kedden újra kihallgatták a nyomozók a Bándy Kata meggyilkolásával gyanúsított P. Lászlót. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nem nyilatkozik az ügyben. P. László július 8-ára virradóra ölte meg a pécsi rendőrségen pszichológusként dolgozó 25 éves Bándy Katát. Az ismerősei szerint kedves, közvetlen teremtés egy Pécs belvárosában tartott születésnapi ünnepségről gyalog hazafelé igyekezett, amikor rátámadt a büntetett előéletű, 26 éves férfi. A gyanúsítottat vasárnap délután vették őrizetbe, s P. László – szembesülve azzal, hogy DNS-ét megtalálták az áldozat körme alatt – beismerte tettét. Tegnap a férfi részletes vallomást tett. E szerint tettét ittas állapotban, szintetikus kábítószerek hatása alatt követte el. A Pécsett csak néhány hete tartózkodó, s korábban főképp Kelebia községben lakó gyanúsított a védője szerint azt mondta: a gyilkosság napján látta először Bándy Katát, akit lakásának ajtajában szólított le. Ezután Kata a saját házát is elhagyva a lakásától 400 méterre lévő Vadász utca irányába ment tovább, ő pedig követte. P. László azt mondja, egy buszmegállónál még beszélt a lánnyal, onnan már ő hurcolta át a megállótól ötven méterre lévő bokros részre, annak a helynek a közvetlen közelébe, ahol a holttestet megtalálták. A kirendelt ügyvéd elmondása szerint a gyanúsított szexuális kapcsolatba akart lépni a nővel, de ez nem sikerült, Bándy Kata ellenállt, ezért fojtogatni kezdte – a dulakodás közben a lány árokba gurult, ezután P. László elhagyta a helyszínt abban a tudatban, hogy Kata él. Csak utóbb, a hírekből és az internetről szerzett információk alapján szembesült tettével.

A vallomás számos ponton életszerűtlen. A nyomozók feltételezése szerint P. László a belváros és a Bándy lakása között lévő egy kilométeres szakaszon támadt áldozatára. A nyomozók azt gondolják, a férfi egy vagy talán két társával autóba kényszeríthette a védtelen lányt. Ezt követően erőszakoskodtak vele, majd megölték. A holttestet is autóval vihették a Délibáb utcába. Ha ezt a logikát követjük, akkor P. Lászlónak van egy autóval rendelkező bűntársa. Hogy ő részt vett-e a gyilkosságban, vagy „csak” szemlélője volt a bűnténynek, és a holttest elszállításában segédkezett, arra a későbbiekben kaphatunk választ. A Dunántúli Napló egyébként tud olyan tanúról, aki hallotta annak zaját, hogy a Dugonics utca közelében egy tiltakozó nőt valaki betuszkolt egy autóba. A bűntárs létezéséről szóló feltevést erősíti az is, hogy – a kelebiaiak szerint – P. László korábban sem magányosan követte el a terhére rótt bűncselekményeket. Beszédes az is, ahogy a gyanúsított ügyvédje tolmácsolta védence szavait: P. László azt mondta, „egyedül viszem el a balhét”.

A bíróság ma dönt arról, hogy előzetes letartóztatásba helyezi-e P. Lászlót. A határozat után a Jobbik pécsi szervezete tájékoztatót tart az épület előtt. Németh Zsolt, a párt képviselője nem titkolta, hogy a halálbüntetés visszaállításának fontosságáról és a „cigánybűnözés”-ről kívánnak szólni. Megemlítettem neki néhány, az elmúlt hónapokban történt családirtó bűncselekményt, s megkérdeztem, hogy mivel azoknál a kisebbségek egyikéhez sem tartozó magyar állampolgár volt az elkövető, okunk van-e „magyarbűnözésről” is beszélni? Németh elmosolyogta a választ.

Az interneten tízezrek keltenek romaellenes hangulatot a bűncselekmény kapcsán. A hálón rasszista nézeteiket hirdető kommentelők szerdára demonstrációt terveznek a pécsi bíróság elé. A pécsi romák között akadnak, akik tartanak a rasszista bandák bosszújától. Ettől félve Hegedűs István, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke megkereste Dakos Józsefet, a megye rendőrfőkapitányát. Hegedűs szerint Dakos azt ígérte, a rendőrség mindent megtesz, hogy a romákat ne érhesse támadás.

P. László ebből a házból indult el a gyilkosság estéjén
P. László ebből a házból indult el a gyilkosság estéjén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.