Vagy együtt, vagy sehogy

„Alpinista” helyzet van a Fidesz és a KDNP között: „ketten lógnak a falon, össze vannak kötve, és az egyik élete a másikén múlik, ha értik egymást, működik, ha azonban nem, akkor mindkettő rosszul, méghozzá cudarul rosszul jár” – ezzel a hasonlattal írta le Orbán Viktor a Fidesz és a KDNP viszonyát, miután tegnap konzultált a kereszténydemokraták vezetésével. Szerinte mind a Fidesz, mind pedig a KDNP tisztában van ezzel „a történelmi típusú alpinista helyzettel”, és bátorító példa is van előttük: a CDU és a CSU együttműködése Németországban. A legnagyobb rossztól való megszabadulás képessége, a felemelkedés képessége a félelem nélküli életre vonatkozó keresztény tanítás mély alapját adja a kormányzati együttműködésnek. És nincs olyan rossz, amelyet ne lehetne jóvá tenni, nincs olyan mély gödör, amelyből ne lehetne kimászni – hangoztatta a miniszterelnök. A megbeszélésen – amelyen részt vett Lázár János államtitkár és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető is – Orbán Viktor azt kérte a kereszténydemokratáktól: álljanak ki a méltányos tehermegosztás (ezt keresztény ihletettségű gondolatnak nevezte), a szükséges átszervezések és a középosztály megerősítésének politikája mellett. Nem szabad visszatérni a 2010 előtti megszorítások politikájához, ugyanis nem megszorításokra van szükség, hanem tehermegosztásra – hangsúlyozta.

Semjén Zsolt KDNP-elnök méltatta a „keresztényi ihletettségű” új alkotmányt, a családi adózás bevezetését és a honosítást, amellyel szerinte megvalósult a „nemzet közjogi egyesítése”. A következő két évre a szociális adócsökkentés és a családi adókedvezmény „kiteljesítése” mellett a kereszténydemokraták a családok számára is elérhetővé tennének egy csődvédelmi szabályozást, és azt, hogy a „rokkantnyugdíjból kikerültek” egészségi állapotuknak megfelelő, speciális Start-munkát kereshessenek.

Semjén Zsolt megköszönte Orbán Viktornak a találkozót, amelynek legfőbb üzenete szerinte az volt: bevált a Fidesszel kötött „bajtársi szövetség”. A sajtótájékoztatón a miniszterelnök és a KDNP-elnök „kedves Zsoltnak”, illetve „kedves Viktornak” szólította egymást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.