Forró lett a kihűlt nyom

„Kőkemény bűnügyi információk” juthattak – és bizonyíthatóan jutottak is – az éjszaka császáraként ismert Vizoviczki Lászlón keresztül Portik Tamáshoz.

A forrás feltehetően a rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatának másfél hónapja korrupció gyanújával letartóztatott két vezetője volt – tudta meg a Népszabadság rendőrségi forrásokból, miután szombaton a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai őrizetbe vették Portik Tamást és még négy férfit. Valamennyiüket emberöléssel gyanúsítják, amit felbujtóként követtek el.

Korábban állítólag azért nem mert a rendőrség hozzányúlni Portikhoz, magyarázták forrásaink, mert szinte minden vele kapcsolatos bűnügyi információ eljutott hozzá –még mielőtt a hatóságok léphettek volna. Az ellene nyomozó rendőri egységet (az NNI Kiemelt Nyomozó Csoportját, amelyet a rendszerváltozás óta felderítetlen, a szervezett bűnözéshez köthető ügyek felgöngyölítésére hoztak létre) éppen ezért mondvacsinált indokkal már hónapokkal ezelőtt részben „kiköltöztették” az Aradi utcából. Ezzel fizikai értelemben kikerültek az NNI szervezett bűnözés elleni főosztálya vezetőjének ellenőrzése alól. Gulyás Imre az egyik főrendőr, akit korrupcióval gyanúsítanak.

Lapunk több forrásból is úgy tudja, hogy az elmúlt hónapokban többen is terhelő vallomást tettek Portik Tamásra és társaira. Jóval több régi, megoldatlan üggyel hozták összefüggésbe a nevét, mint ahánnyal a Nemzeti Nyomozó Iroda szombaton meggyanúsította. Ám a rendőrség állítólag kénytelen volt megvárni, amíg elegendő bizonyíték gyűlik össze az ügyészség kezében ahhoz, hogy lecsaphassanak Vizoviczkire és a vállalkozásai számára illegális védelmet biztosító rendőri vezetőkre. A TEK kommandósai végül szombat délelőtt egy budai villalakásban fogták el Portik Tamást. Vele közel egy időben további négy személy csuklóján kattant bilincs. Az NNI Kiemelt Nyomozó Csoportja már hónapok óta készült erre az akcióra. Ez idő alatt információink szerint legalább öt, annak idején országosan is nagy port kavart bűnténnyel összefüggésben tettek rá terhelő vallomást egykori bűntársak, sértettek, vádalkuban reménykedő bűnözők. Ezen ügyek közül egyelőre kettővel gyanúsították meg, de forrásaink sejteni engedték, hogy ez még csak a kezdet.

A nyomozás jelen állása szerint Portik lenne a felbujtója a Prisztás József elleni gyilkosságnak. Prisztással 1996. november 1-jén egy biciklivel közlekedő férfi közelről leadott fejlövésekkel végzett a III. kerületi Ladik utcában. Ebben az ügyben Portik Tamást előre kitervelten elkövetett emberöléssel gyanúsítják mint felbujtót. Ugyancsak felbujtóként elkövetett emberölés a gyanúsítás az 1998. július 2-án négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás ügyében is. Ott a Boros Tamásként ismert Boros József Károly volt a merénylet valódi célpontja, a másik három halálos áldozat és a húsz sérült csupán rosszkor volt rossz helyen.

Bánáti Kristóf, Portik Tamás védője a Népszabadság kérdésére elmondta: a rendőrség által eddig elmondottakból nem derült ki, hogy védence kiket „bujtott fel” a felsorolt gyilkosságokra. A rendőrök kérdéseiből az is csak homályosan volt kiolvasható, hogy Prisztás Józsefnek szerintük egy ingatlanvita miatt kellett meghalnia. Az Aranykéz utcai robbantással összefüggésben még ennyi konkrétum sem hangzott el –tette hozzá az ügyvéd, aki szerint a rendőrség nyilván nyomozástaktikai megfontolásból nem tárt elébük több tényt vagy bizonyítékot. Bánáti Kristóf azt mondta: Portik Tamás nevetségesnek és abszurdnak tartotta a vele szemben megfogalmazott vádakat. Nem tett vallomást, viszont panaszt jelentett be a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen egyaránt.

Az ügyészség szokatlan gyorsasággal, alig több mint 24 órával az elfogásuk után, mind az öt gyanúsítottat bíróság elé vitte, és indítványozta előzetes letartóztatásukat. A Pesti Központi Kerületi Bíróság több mint ötórás meghallgatás után elrendelte Portik Tamás, valamint négy társa, F. Ferenc, K. Tibor, H. István és L. János előzetes letartóztatását. A döntés nem jogerős, mert a gyanúsítottak és védőik fellebbezést jelentettek be. A letartóztatás tényéből következik, hogy a nyomozási bíró szerint fennáll a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény alapos gyanúja. Egyelőre nem ismert, milyen bizonyítékok támasztják alá a gyanút. 

Portik Tamás úton a Nemzeti Nyomozó Irodába
Portik Tamás úton a Nemzeti Nyomozó Irodába FOTÓ: MTI/TERRORELHÁRÍTÁSI KÖZPONT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.