Vádat emeltek Juhász Ferenc ellen

Hűtlen kezelés miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a volt szocialista honvédelmi miniszter – jelenlegi MSZP-s parlamenti képviselő – Juhász Ferenc és egykori közigazgatási államtitkára, Fapál László ellen.

A vádhatóság szóvivője, Keresztes Imre lapunkat úgy tájékoztatta, hogy Juhászt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel, Fapált pedig felbujtással vádolják. A volt szocialista miniszter akár egytől öt évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

Juhász szerint az eljárás az ügyészség politikai befolyásoltságának gyanúját erősíti
Juhász szerint az eljárás az ügyészség politikai befolyásoltságának gyanúját erősíti

Juhászt korábban Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos több nyilatkozatában is azzal gyanúsította meg: hozzájárult ahhoz, hogy honvédségi „luxuslakásokat” a valós ár töredékéért adjanak át minisztériumi középvezetőknek és tábornokoknak. Budai korábban úgy fogalmazott: negyvennégy luxuslakásról van szó, amelynek révén 2002 és 2010 között közel nyolcszázmillió forint kár érte az államot. Ehhez képest a Juhásszal szembeni gyanúsítás „csak” egyrendbeli hűtlen kezelést fogalmaz meg, és az eljárást is egyetlen honvédségi lakás kiutalása, pontosabban elidegenítése alapozza meg.

Az ügyészség álláspontja szerint Fapál László hivatásos katonaként 1988-ban szolgálati lakást kapott, amit kedvezményes vételáron 1998-ban megvásárolhatott, majd 2001-ben a honvédségtől ingatlanépítés céljára munkáltatói kölcsönben is részesült, melyet 2005-ben visszafizetett. Államtitkári kinevezését követően Fapál 2005. február 11-én kérelmet nyújtott be Juhász Ferenc honvédelmi miniszterhez, amelyben felmentést kért a HM lakáshoz jutást korlátozó jogszabályi rendelkezések – amely szerint a korábbi lakásjuttatás, illetve a munkáltatói kölcsön kizáró körülmény – alól, és egyúttal bérlakást kért. Fapál Lászlónak egyébként – az ügyészség szerint – közigazgatási államtitkárként lakásellátás iránti igényét az állami vezetői juttatások jogosultsági feltételeiről szóló jogszabályi rendelkezés alapján a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszternek kellett volna bejelentenie, s ezen jogszabály alapján kizárólag határozott időre, állami vezetői jogviszonya időtartamára, ezen tisztség betöltésének megszűnéséig kaphatott volna bérlakást.

A vádhatóság szerint Juhász így a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket megszegve hozott egyedi döntést, amelyben felmentette államtitkárát a kizáró körülmények alól, és egyben határozatlan időtartamra HM-rendelkezésű lakást utalt ki. Fapál egy a HM által hatvanötmillió forintos vételáron megvásárolt zuglói, 147 négyzetméteres lakást kapott bérbe, amelyet később az államtitkár – Juhász egyetértésével – alig huszonkétmillió forintos áron megvásárolt. Az ügyészség álláspontja szerint Juhász intézkedése ellentétes volt azon vagyonkezelési szabállyal, mely szerint a hivatali lakással való ellátás keretében bérbe adott lakás az állami vezető részére nem idegeníthető el, ráadásul az eladással több mint negyvenmilliós kára keletkezett az államnak.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter a Népszabadságnak azt mondta: az ügyészség olyan cselekményért vádolja meg, amelyről a jelenlegi honvédelmi vezetés is megállapította, hogy törvényes, ráadásul része volt a gyakorlatnak. Juhász szerint az eljárás az ügyészség politikai befolyásoltságának gyanúját erősíti. A szocialista politikus álláspontja szerint ugyanis a hatályos honvédségi törvény értelmében – amely felülírja az ügyészség által hivatkozott kormányrendeletet –Fapál Lászlónak kettős jogállása volt (szolgálati viszonyát folyamatosnak kell tekinteni), és ennek alapján jogosult volt a kiutalásra. Ehhez tartozik, hogy a HM központi lakásbizottságának vezetője ezt a joggyakorlatot akkor, írásban meg is erősítette.

Fapál László sem tartja megalapozottnak a vele szembeni vádemelését. Megkerestük Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost (agrárügyi államtitkárt) is, aki azt mondta: ha a bíróság megállapítja majd Juhász Ferenc bűnösségét, akkor a jelenlegi gyakorlatnak megfelelően szerinte felfüggesztett börtönre számíthat a szocialista politikus. Budai hozzátette: nem várható, hogy még ebben a parlamenti ciklusban jogerős bírósági ítélet születhet, így az egyelőre nem kérdés, hogy egy esetleges elmarasztaló ítélet esetén Juhász képviselő maradhat-e vagy sem. Az elszámoltatási kormánybiztostól lapunk azt is megkérdezte: ha a Juhász elleni vádemelés szerinte visszaigazolja az elszámoltatás és a feljelentés megalapozottságát, akkor miként minősíti feltáró munkáját az úgynevezett „filozófusügyben”, amely során a nyomozó hatóságok nem találtak bűncselekményt? Budai erre úgy válaszolt: a hivatkozott ügyben pályázatokat vizsgáltak, és ismeretlen tettes ellen tettek feljelentést, nem pedig konkrét személyekkel szemben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.