Jövőre emelkedik a dohány, az alkohol és az autógáz ára

A jövedéki adó emelését javasolja a parlamentnek a kormány. Januártól a röviditalok közterhe 15 százalékkal, míg a sör, a pezsgő és a köztes alkoholtermékeké tíz százalékkal nőne: ez literenként 175–250, valamint 7, 15, illetve 23 forintos drágulást jelenthet.

Drágább szenvedély lehet a dohányzás is. A cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója két lépcsőben, januárban és májusban emelkedne. A cigaretta minimumadója összesen hét forinttal, míg tételes adója 3,6 forinttal növekszik szálanként (ezek a terhek nem adódnak össze). A fogyasztási dohány minimumadója előbb kilogrammonként 14 650 forintra, majd májusban 18 150 forintra emelkedik. A cigaretta esetében az emelés dobozonként átlagosan plusz 140 forintot jelent jövőre.

A tervezett adóemelés olyan mértékű, hogy még a korábban olcsó alternatívaként számon tartott fogyasztási (sodrós) dohány sem lesz versenyképes az adózatlan cigaretta áraival. Így a feketepiac forgalma ismét nőhet, pedig az ágazat és az adóhivatal együttes fellépésének eredményeként mostanra sikerült visszaszorítani.

Nagyjából százezer autóst érint, hogy a kormány a literenként 225–270 forintba kerülő autógáz jövedéki adóját a jelenlegi nettó 30 forintról jövőre két lépcsőben a duplájára növelné.

Az adóemelés ellenére továbbra is érdemes lesz gázüzemű autóval közlekedni, de az átlagos személyautó esetében 200-300 ezer forintba kerülő átalakítás megtérülési ideje akár évekkel is megnőhet. Ez többeket is visszatarthat, hiszen ilyen távon esetleg már nem tervez a járművel – vagyis az intézkedés elsősorban nem is az autósokat vagy a kutakat, hanem az átalakítást végző vállalkozásokat érintheti kellemetlenül. 

Januárban átárazzák
Januárban átárazzák FOTÓ: KURUCZ ÁRPÁD
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.