Az exvájár legszívesebben államfő lenne

– Amikor az a hegymászó műlábbal vágott neki a Himalájának, éreztem, hogy a rokkantnyugdíjasoknak „annyi”. Mert a kormány ráébred: ha a legmagasabb csúcs megmászható fél lábbal, akkor a bányászkodáshoz és az esztergáláshoz sem kell két láb vagy két kéz. Talán egy se.

A komlói Nagy János meditál ekképp. A most 57 esztendős férfi 1974-ben szerződött le a komlói szénbányához. Eleinte vájárként dolgozott, aztán, hogy egészsége gyengült, más munkakörökben alkalmazták. 1992 júliusában hátgerincsérvvel, magas vérnyomással leszázalékolták, s akkortól a bányászdolgozók egészségkárosodási járadékát kapta. Többször felülvizsgálták állapotát, s az orvosok megállapították, hogy javulás nem várható. Ma már Nagy János a sérv miatt egyre érzéketlenebb lábát alig tudja mozgatni, ráadásul van egy olyan speciális izombetegsége, ami miatt végtagjaiból gyakran elszáll az erő. A bajt fokozza, hogy immár sérves három nyakcsigolyája is, emellett cukros és túlsúlyos.

– Nem azért vagyok beteg, mert 75-ről 130 kilóra híztam – jegyzi meg önmaga védelmében –, azért híztam el, mert nem tudok mozogni.

Tegyük hozzá, hogy minderről nem panaszkodva beszél, hanem kedélyesen. Pedig arra kevés az oka. Mint arról már írtunk, a kormány rendelete értelmében felülvizsgálják a rokkantak állapotát, s a jelek szerint több százezer ember veszíti el eddigi jövedelmének nagyobb felét. Úgy tűnik, Nagy Jánosra is ez a sors vár. A férfi jelenleg 119 ezer forintot kap, a felülvizsgálatot követően járadékát 52 ezerre csökkentették, s ennyiből aligha él meg.

Nagy János elmondja, hogy miután feleségével felnevelt két gyereket, elvált. A családi vagyont úgy osztották meg, hogy a feleség maradt a közösen vett lakásban, a férfi pedig kiköltözött a pár külterületi gyümölcsösébe, egy 30 négyzetméteres, egyszerű kényelmet adó kunyhóba. Nagy János szereti a Mecsek emelkedőire panorámát nyitó kertet és házikót. Otthona olcsón fenntartható, rezsije alig havi tízezer forint. Csakhogy az exbányász hat éve vett egy Skodát devizahitelből, s ennek tartozása – ha csökkentik járadékát –ellehetetleníti. Az autó törlesztése még négy évig havi 42 ezer forint, a biztosítással meg a súlyadóval már 50. A férfi gyógyszere havonként ötezer forint. A csökkentett járadék már az előbbieket se fedezi, így kérdéses, miből jut ételre, fűtésre, bármire. Az autót – persze – el lehetne adni. Csakhogy a hátralévő tartozás még 2 millió, s ennyit a kocsi már nem ér (talán ha egymilliót adnának érte). A fentieket számba véve Nagy János fellebbezett a járadékát megkurtító határozat ellen, s így újra orvos elé kellett állnia. Azt kérte, kísérjem el a kontrollra. Lássam, mennyire formális a vizsgálat.

Elmentem, de nem láttam, hogy az-e. A vizsgálatot végző pécsi doktornő utamat szegte, mondván, ehhez engedélyt kell kérnem a Nemzeti Rehabilitációs Szociális Szakértői Intézet főigazgatójától, Pósfai Gábortól. Felhívtam a főigazgatót. A titkára vette fel. Már tudott szándékomról, s továbbirányított engedély dolgában az emberi erőforrás tárcához. A minisztériumhoz a neten át elküldött kérésre a válasz – többszöri sürgetés után –tíz nappal később megérkezett, amiben arról tájékoztattak, hogy „az érvényes jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy kísérőként részt vegyek” a vizsgálaton. A tárca napokon át fejüket törő jogászai szerint „a közigazgatási hatósági eljárás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 69.§-a kimondja, hogy nem lehet betekinteni egy döntés tervezetébe. Minthogy a szakvélemény, amely alapján a szakhatósági állásfoglalást készítjük, a döntés tervezetének minősül, így az abba történő betekintés még az igénylőtől is megtagadható lenne”.

A választ írásban megköszöntem, de megjegyeztem, hogy az indoklásban annyi az igazság, mint a Piroska és a farkasban. Tévedtem: az általam utóbb megkérdezett jogászok szerint a mesében több az igazság, hisz piros ruhás kislányok és farkasok mégiscsak léteznek, az viszont, hogy valakit az ő beleegyezésével ne kísérhessek el egy orvosi vizsgálatra: létezhetetlen. Jakab Tibor, a Pécsi Tudományegyetem orvosi karának betegjogi szakértője is hasonlóan fogalmazott: ha egy beteg igényli, hogy valaki vele legyen egy orvosi vizsgálaton, akkor azt semmilyen szabály és senki sem tilthatja meg. (A beteg állapotának elbírálásáról szóló tanácskozáson azonban nem vehetek részt – igaz, ezt nem is kértem).

Nagy János – természetesen – e jogvita alatt már rég átesett a vizsgálaton, és várja az eredményt. Amikor azt kérdezem tőle, hogy jelenlegi állapotában milyen munkát tudna végezni, így összegzi esélyeit:

– Állni, menni nem tudok, a kezemben, a testemben nincs erő, olyan szakmám meg nincs, ami valamilyen szellemi munkára jogosít, hát mit tudnék így csinálni? – kérdez vissza, majd ekképp folytatja: – Legfeljebb elmehetek politikusnak. Miniszternek. Azt bírnám. Meghirdetnék szigorításokat, és elvenném a kevésből élők pénzét. Vagy jó lennék még köztársasági elnöknek. Fénymásolni én is tudok. Bár hallom, hogy azt az állást betöltötték. Kár, én megcsinálnám ugyanannyi pénzért, mint amennyi az elvett járadékom.

Idén júniusban egykori bányászok a komlói városháza előtt tiltakoztak a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata ellen
Idén júniusban egykori bányászok a komlói városháza előtt tiltakoztak a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.