Papírprognózisok és lakossági felháborodás

Átmenetileg tizenkét százalékkal csökkenti a város egy hete hatályos, kiemelkedően magas hulladékszállítási díjait a veszprémi önkormányzat. A váratlan hírt Porga Gyula polgármester jelentette be pénteken. Az önkormányzat és a közszolgáltató cég vezetői is azt hangsúlyozzák: nem a lakosság tiltakozása miatt kell a nemrég elfogadott díjaknál kevesebbet fizetni az idén a szemétszállításért, hanem azért, mert a Királyszentistvánon egy hete működő új hulladékkezelési központ „tapasztalati tényei” ezt lehetővé teszik.

A királyszentistváni hulladékfeldolgozónak egyébként kalandos előélete van. A létesítményt eredetileg Szentgálra tervezték, de a környező falvak a 7 és fél milliárd forintos beruházást meghiúsították. Ezt követően épült fel jelenlegi helyszínén. Tavaly azonban egy része leégett.

Az MSZP kifogásolja, hogy a tűzvizsgálati jelentést a mai napig nem tették közzé, noha azt az adatvédelmi ombudsman is közérdekűnek minősítette. Hartmann Ferenc szocialista önkormányzati képviselő úgy tudja, hogy több mint 700 millió forintos kár keletkezett, a Közgépet is magába foglaló KSR konzorcium csak 200 milliót ajánlott fel a kárenyhítésre. A képviselő úgy véli: a júliustól hatályos, általa brutálisnak minősített szemétdíjemelés egyik oka az, hogy a tűz miatt a beruházás befejezéséhez még hiányzó összeget elő kell valahonnan teremteni. Hartmann Ferenc szerint az is növelhette a lakosság közterheit, hogy az egységes közszolgáltató vállalat, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. (VKSZ) több mint 629 millió forintot költött olyan feladatokra, melyeknek nincs közük a szemétszállításhoz, de vélhetőleg ezt az összeget is jórészt a megemelt hulladékdíjból fedezik. Az MSZP által emlegetett 629 millióban többek között a Veszprém Aréna parkolójának átvétele, ingatlanvásárlások, közös ügyfélszolgálat kialakítása, s egy még meg nem valósult uszoda tervezése szerepel.

Göttlinger László, a VKSZ vezérigazgatója ezt a feltevést teljes képtelenségnek nevezte. Szerinte éppen azért hozott létre közszolgáltató feladatot ellátó egységes vállalatot az önkormányzat, hogy a sokrétű tevékenységet összehangoltan ellássa. A vezérigazgató állítja: a tavalyi tűznek nem volt hatása az árképzésre. Az idén július 1-jétől hatályos tarifákat már 2010. február 15-én egy sajtótájékoztatón is bejelentették. Az akkor nyilvánosságra hozott díjak azóta csak az infláció mértékében emelkedtek.

Az önkormányzat által elfogadott tarifával egyébként Kecskemét után Veszprémben a legdrágább a szemétdíj a Megyei Jogú Városok Szövetségének a települések önbevallásán alapuló adatsora szerint. Veszprémben a 120 literes kuka tartalmának elszállítása hetente bruttó 701 forint, ezt csökkentik most átlagosan 12 százalékkal. A veszprémi lakók és az érdekvédők szerint átlagosan 70 százalékkal nőtt a szemétszállítási díj. Az összeg függ attól, hogy családi házból vagy társasházból viszik el a hulladékot, valamint attól is, hogy hetente hány napra rendelik meg a szolgáltatást.

Adódik a kérdés: mi indokolja a nagyarányú emelést. Göttlinger László ismételten utal arra: már két éve közölték, hogy a királyszentistváni hulladékkezelő működése többe kerül, egyszerűen azért, mert ott nemcsak lerakják és földdel eltakarják a szemetet, mint korábban, hanem szelektíven válogatják, egy részét biológiai kezelésnek vetik alá, részben komposztszerű anyagot állítanak elő belőle, s például a cementgyárak számára értékes „éghető frakció” is az így keletkezett termékek között szerepel. Jelenleg azonban Magyarországon még nincs igazi piaca a hulladékból nyert, hasznosítható anyagoknak. A vezérigazgató szerint néhány városban viszonylag azért olcsó a szemétdíj, mert még nem tértek át a rövidesen mindenkitől uniós szinten megkövetelt korszerű hulladékkezelésre.

A díjemelés egyébként 158 Veszprém megyei települést érint. Váratlanul nem érte a helyi önkormányzatokat a döntés, de a lakók számára így sem könnyű megindokolni, főleg megmagyarázni. Veszprémben is felháborodást váltott ki a magas hulladéktarifa. Vass Tibor, a Társasházak Veszprémi Egyesületének elnöke levelet írt Porga Gyula polgármesternek és a képviselőknek. Ő azt kifogásolja, hogy a döntéshozók nem számoltak a magas díjak társadalmi hatásaival. Arra is utal az elnök: a közszolgáltató cég kintlévőségei valószínűleg tovább nőnek, így aztán megint csak a becsületesen fizető tulajdonosok viselik a tar

A díjemelés július 1-jétől lépett hatályba, pénteken azonban Porga Gyula polgármester meglepő bejelentést tett: átmenetileg 12 százalékkal csökkentik a hat napja bevezetett, a korábbinál lényegesen magasabb díjakat. Megkérdeztük a VKSZ vezérigazgatóját: a lakossági felháborodás nyomán intézkedtek, vagy rájöttek, hogy eddig rosszul számoltak.

Göttlinger hangsúlyozta: eddigi adataik a királyszentistváni létesítmény szakmailag megalapozott, de mégiscsak papíron számolt prognózisain alapultak. Egy hét után tapasztalati tényekkel rendelkeznek, ezek lehetővé teszik az átmeneti díjcsökkentést. A lakosság reakcióját megértik, természetesen az emelésnek senki sem örül, de sajnos vannak gazdasági realitások – érvelt a vezérigazgató. Mindenekelőtt költségcsökkentéssel próbálkoztak, de erre tovább már nincs lehetőségük. Érdeklődtünk arról is: mekkora a nyeresége a városi cégnek a hulladékszállításon. A vezérigazgató listákat, számításokat, adatsorokat mutatott. Ezekből az derül ki, hogy a még nem csökkentett tarifa háromszázalékos nyereséget hozhat nekik. Ez pedig olyan csekély, hogy egy energiaár-emelkedés azonnal fölemésztené, mondta Göttlinger.

A királyszentistváni hulladékkezelő egyelőre mobil eszközök beiktatásával működik, kisebb technológiai változtatásokat valószínűleg még végrehajtanak rajta. A beruházás teljes befejezése után lehet megmondani: tartható-e és meddig a jelenlegi csökkentett tarifa. A július elsejétől hatályos önkormányzati döntést nem vonták vissza, a szolgáltató azonban átmenetileg 12 százalékkal kevesebbet számláz.

A hulladékkezelő vezetője azt állítja, a telepen történt tavalyi tűznek nincs köze ahhoz, hogy mennyibe kerül a szemétszállítás
A hulladékkezelő vezetője azt állítja, a telepen történt tavalyi tűznek nincs köze ahhoz, hogy mennyibe kerül a szemétszállítás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.