Hosszabbított az RTL Klub és a TV2

Aláírták a két nagy kereskedelmi tévé, az RTL Klub és a TV2 analóg műsorszolgáltatási szerződésének meghoszszabbítását, még mielőtt éjfélkor lejárt volna a koncessziós szerződésük. Lapunknak a médiahatóság megerősítette a szerződés aláírásának tényét, és közölte: „a szerződés megújítása lehetővé tette, hogy továbbra is lehessen analóg módon, vagyis a legegyszerűbb antennával és készülékkel ingyenesen fogni a két legnagyobb televízió adását”.

Az RTL Klub és a TV2 a digitális átállásig, tehát legkésőbb 2014 végéig tovább folytathatja a műsorszórást az analóg földfelszíni frekvencián. A 2010-es médiatörvény alapján a médiaszolgáltatóknak már korábban hatósági szerződéssé kellett átalakítaniuk meglévő kontraktusukat. A két országos kertévé is újraszerződött a médiahatósággal, de akkor csak július 9-ig. Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója megerősítette lapunknak, hogy megállapodtak a médiahatósággal. Ezt a TV2-nél is megerősítették. Koltay Tamás, a tévécsatorna szóvivője azt nyilatkozta lapunknak, hogy a TV2 megállapodott az NMHH Médiatanácsával, és folytatja sugárzását az analóg földi terjesztésű platformon. Így a TV2 a továbbiakban is elérhető lesz azok számára is, akik jelenleg kizárólag analóg földi platformon tudják fogni.

A két kertévé évek óta sürgeti a digitális átállást, és arra számítottak, hogy már tavaly lekapcsolhatják az analóg sugárzást. Miután az átállás határidejét többször kitolták, a nem tervezett párhuzamos adás milliárdos többletköltséget jelent az RTL és a TV2 számára.

A két kereskedelmi tévé 1997-ben indult, akkor az RTL Klub és a TV2 tíz évre kapta meg az analóg földfelszíni frekvencia használati jogát, de ezt a médiahatóság már 2005-ben meghosszabbította újabb öt évvel, így járt le hétfő éjfélkor a 15 éves koncesszió. A két kereskedelmi tévé még az 1997-es frekvenciapályázatában azt vállalta, hogy éves szinten egyenként másfél-kétmilliárd forintot fizet a frekvenciáért. Az elmúlt években viszont rendszeresen folyamodtak részletfizetési, könnyítési kérelmekkel a hatósághoz, különösen amióta kiderült, hogy csúszik a digitális átállás befejezésének időpontja, és emiatt további milliárdokat kell kifizetniük az analóg frekvenciákért. Áprilisban írtuk meg, hogy az RTL Klub és a TV2 százmilliós nagyságrendű díjcsökkentést kapott a médiahatóságtól, amikor az új médiatörvény alapján a szolgáltatási szerződésüket hatóságivá alakították át. A konkrét összeget azonban egyik fél sem hajlandó kiadni, üzleti titokra hivatkozva. A két cég anyagi helyzete alapvetően különbözik. Az RTL Klub nemcsak nézettségben, de pénzügyi eredményben is toronymagasan vezet. Tavaly az RTL 2,6 milliárd forintos nyereséget ért el, a TV2 8,94 milliárd forintos veszteséget produkált.

MSZP: távozzon a Médiatanács!

A Médiatanács tagjainak lemondását követeli az MSZP a Klubrádió 95,3 MHz-es frekvenciára benyújtott pályázatának kizárása miatt – közölte Lukács Zoltán, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság fővárosi székháza előtt tartott sajtótájékoztatóján. A szocialista politikus elképesztőnek nevezte, hogy azért zárták ki a Klubrádiót, mert a pályázat üres oldalai nem voltak aláírva. Mint fogalmazott: „penetráns, amit a médiahatóság ebben az ügyben csinált, csak azért, hogy az egyetlen megmaradt ellenzéki rádiót elhallgattathassa”. Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője a székház előtt nyilatkozva elmondta: a bíróság – a Klubrádió indítványára – határozta meg a pályázat szigorú alaki szabályait. A Médiatanács ezen szabályokat alkalmazva zárta ki valamennyi pályázót.

Közölte: a képviselők valamennyi kérdésre választ fognak kapni.

Éjfélkor lejárt a 15 éves koncesszió, de folytatják
Éjfélkor lejárt a 15 éves koncesszió, de folytatják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.