Szivárványos forgatag

Az előzetes hírek, amelyek szerint több mint kétezer rendőr vigyázza majd a rendet, egyáltalán nem túloztak. A Műcsarnok mögött, az Olof Palme-sétányon végeláthatatlanul sorjáztak a mindenféle rendőrségi járművek: motorok, dzsipek, kisebb-nagyobb csapatszállító buszok.

A Budapest Pride Felvonulás – mostantól ez a hivatalos neve a rendezvénynek – városligeti piknikkel kezdődött. A csónakázótó körül, George Washington szobránál civil szervezetek sátoroztak, a színpadon szónoklatok és koncertek váltogatták egymást. Kora délután a szervezők még aggódva nézegettek körbe, a szomszédos Kertem kocsmában hűsölőket beszámítva is csak néhány százan lézengtek. A kezdésre aztán hirtelen többezresre nőtt a létszám.

Rendőri felvezetéssel indult a felvonulás, a menet kis kitérővel kanyarodott rá az Andrássy útra. A lufikkal és színes szalagokkal feldíszített teherautókról dübörgött a zene, a hangzavart sípok és dobok tették teljessé. „Antifasiszták a homofóbia ellen!” – hirdette az anarchisták nagyméretű, vörös-fekete transzparense. Az egyik mikrobusz elejére magyar nemzeti, hátuljára uniós lobogót feszítettek. Az ablakokból, éttermekből mosolygó emberek integettek. A táncoló, zászlókat lengető tömegben baloldali és LMP-s politikusok is feltűntek. Jó darabig Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Egyesült Államok nagykövete is a felvonulókkal tartott.

A bekötőutcákat kordonokkal zárták le, a szélsőjobboldali ellentüntetők csak addig juthattak. Az Oktogonnál például frusztrált deviánsok egy csoportja kórusban kiabálta, hogy „Mocskos buzik!”. Pusztán azért rögzítjük ezt, hogy szegényeknek legalább utólag legyen némi sikerélményük: esélyük sem volt arra, hogy a felvonulókig elérjen a hangjuk. Az Erzsébet téren az Új Magyar Gárda és Jobbik az úgynevezett bajtársiasság napjára emlékezett. A gyűlés után egy-kétszázan a helyszínen maradtak, hogy dühöngjenek egy kicsit a melegek miatt. A két tábor itt került a legközelebb egymáshoz, de így is jókora távolság, többszörös kordon és rendőrsorfal választotta el a szélsőjobbosokat és a Pride résztvevőit.

Az egyik oldalon színpompás, békésen és vidáman vonuló tömeg, a másikon artikulátlanul üvöltöző, öklüket rázó kopaszok. A felvonulás az Országház közelében, az Alkotmány utcában ért véget. A Kossuth térre is jutott ellentüntetőkből: közöttük volt Zagyva György Gyula, a Jobbik parlamenti képviselője. Sajátos módon próbáltak szimpátiát kelteni. „Buzi rendőr buzit véd!” – skandálták. A rendőröket nem hatotta meg a kedves gesztus. Többször felszólították a jelenlévőket, hogy ugyan már ne takarják el az arcukat, mert ezzel szabálysértést követnek el. Újabb és újabb rendőri csapatok érkeztek. Körbevették a náci – pardon: nemzeti radikális – tüntetőket, és kergetőzéssel fűszerezett tömegjeleneteket követően kiemelték a kirívóan viselkedő rendbontókat.

A Kossuth térről tíz embert állítottak elő. Egyebek mellett garázdasággal, hivatalos személy elleni erőszakkal és jogszerű intézkedéssel szembeni ellenszegüléssel gyanúsítják őket. A távirati irodának adott rendőrségi tájékoztatás szerint tiltott önkényuralmi jelkép (horogkereszt) használatának bűncselekménye miatt is előállítottak valakit: az illető a már említett Zagyva képviselő társaságában érkezett. A rendőrség – amely pedig első körben idén is betiltotta, és csak a bíróság döntése nyomán engedélyezte a felvonulást – az egész rendezvény során kitett magáért, profi módon végezte a dolgát. Más kérdés, hogy normális esetben a biztosításra elég lenne néhány rendőr, a felvonulás a közlekedésben sem okozna különösebb fennakadást. A Jobbik és holdudvara miatt azonban ismét megbénult a forgalom a belvárosban, abba pedig bele se merünk gondolni, hogy menynyi pénzt vihetett el a hatalmas rendőri készültség. Annyi biztos: a szélsőjobb nagyon sokba kerül a magyar adófizetőknek.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis is részt vett a Pride-on
Eleni Tsakopoulos Kounalakis is részt vett a Pride-on
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.