Pert indít a Klubrádió

A Klubrádió képviselői péntek délelőtt bementek a médiahatóság épületébe, hogy maguk ellenőrizzék a 95,3-as frekvenciára leadott pályázatukat, amelyre a Médiatanács csütörtökön azt mondta, hogy alaki hibás, ezért kizárták a Klubrádiót és vele együtt az összes pályázót is három budapesti frekvenciatenderből.

Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az iratbetekintés után lapunkkal közölte: ahogy az várható volt, a pályázati dokumentum összes lapján szabályos aláírás szerepel, az anyag minden lapja folyamatosan számozva van egytől egészen kettőszázharmincötig. Ezek után rákérdeztek, hogy akkor mi alapján állítja a hatóság, hogy alakilag hibás a pályázatuk. Azt a választ kapták, hogy a szöveges oldalak üres hátlapjai nincsenek beszámozva és aláírva.

 – Teljes döbbenettel állok ezen abszurdum előtt, a Klubrádió bíróságon támadja meg a Médiatanács kizáró végzését – mondta Arató András. Lapunk is a médiahatósághoz fordult pénteken, hogy megtekinthessük a Klubrádió pályázati anyagát, írásos megkeresésünkre azonban nem kaptunk választ. A Médiatanács arra a márciusi bírósági ítéletre hivatkozik, amely jogerősen hatályon kívül helyezte a testület december végi határozatának azt a részét, amelyben az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázaton.

Az ítélet szerint az Autórádió Kft. pályázatában alaki hiba volt: nem írták alá cégszerűen a pályázat minden oldalát, ezért nem felel meg a formai követelményeknek. (Mint ahogy lapunk bemutatta, az Autórádió pályázatában nem csak alaki hiba volt, hiszen a dokumentum hemzseg a helyesírási és stilisztikai hibáktól is – a szerk.) A Médiatanács úgy véli, a bíróság a Klubrádió indítványa nyomán született ítéletében rögzítette, hogy a pályázatoknak mely alaki kritériumoknak kell megfelelniük.

Ezért a hatóság a három budapesti frekvenciára érkezett összes pályázatot átvizsgálta, és úgy ítélte meg, egyik sem felel meg maradéktalanul a bíróság által meghozott döntésnek. „Vagyis a Klub-szabály következménye nem más, mint hogy a Klubrádió önmagát zárta ki a pályázati eljárásból” – állt a médiahatóság csütörtöki közleményében. A Klubrádió pénteken tiltakozó nyilatkozatot adott ki. Ebben megerősítik, hogy pályázati dokumentumuk minden formai követelménynek megfelel.

Hangsúlyozzák, hogy a Médiatanács határozatai nem a bíróság által előírtakat tartalmazzák: nem zárta ki az Autórádió Kft.-t, és nem hirdetett ennek megfelelően új győztest. Másrészt az ítélet kimondta a pályázat eredményességét, amiből egyértelműen következik, hogy nem zárhatja ki a hatóság az összes pályázót. Azzal, hogy most összesen három frekvencia pályázatának összes szereplőjét diszkvalifikálja, a saját teljes alkalmatlanságáról tesz a Médiatanács tanúbizonyságot. A bíróság ugyanis az ítéletével nem új jogszabályt alkotott, hanem a meglévő betartására kötelezte a testületet.

A Klubrádió szerint a hatóság legújabb próbálkozását nem lehet másnak minősíteni, mint a hatalmi arrogancia egy újabb, minősíthetetlenül alacsony színvonalú próbálkozásának a kritikus média felszámolására. A Klubrádió nyilatkozatára a Médiatanács is reagált. A hatóság közleménye szerint a Klubrádió több vonatkozásban is valótlanságok állításával igyekszik megtéveszteni a közvéleményt. A Médiatanács közleményében fenntartja, hogy a Klubrádió alakilag hibás pályázatot nyújtott be, a bíróság pedig a maga alkotta ítéletével pontosan meghatározza a Médiatanács feladatát, vagyis az új eljárás lefolytatását.

A Médiatanács közleménye szerint a Klubrádió „hamis állításokkal, stílustalan és valótlan minősítéseivel olyan szintre alacsonyodott, amit nemhogy egy tisztességes klubban, de még egy talponállóban sem szokás alkalmazni”. Az MSZP szerint a Médiatanács tagjai a csütörtöki döntésük után egyetlen tisztességes lépést tehetnek: le kell mondaniuk. Ugyanezt kell tenniük azoknak, akik erre a döntésre parancsot adtak. Lendvai Ildikó és Mandur László szocialista képviselők szerint két lehetőség van.

Az első: a Klubrádiónak van igaza, és nem követte el a neki felrótt formai hibákat. Ebben az esetben a Médiatanács egyetlen célja a Klubrádió elhallgattatása. A másik lehetőség, hogy a most érvénytelenített 11 pályázat valóban formai hibás, de ezt a Médiatanács egyetlen alkalommal sem volt képes időben észrevenni. Ebben az esetben a Médiatanács szakmai analfabéta, hiszen gyakorlatilag minden kezébe került pályázatot rosszul minősít, és ezt bírósági perek sorozatában olvassák a fejére.

Ráadásul még ahhoz is több hónapra volt szüksége, hogy a pályázatok lapszámozását és aláírását újra átnézze. Ez esetben a Médiatanács szakmailag bukott meg, tagjainak menniük kell. Különben még nyolc évig tartják teljes jogbizonytalanságban a média szereplőit és közönségüket – közölte Lendvai Ildikó és Mandur László.

Arató András csak az üres oldalakat nem írta alá
Arató András csak az üres oldalakat nem írta alá
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.