Együtt gyúrt a bűnözőkkel

Kalmár Tamás védője útján tagadta lapunknak a Központi Nyomozó Főügyészség vádjait. A BRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetőjét május 31-én vették őrizetbe vesztegetés gyanújával. E szerint havi több százezer forintos fizetésért illegális rendőri védelmet biztosított a Vizoviczki László vállalkozó érdekeltségébe tartozó éjszakai szórakozóhelyeknek, miközben azok konkurenseit folyamatos ellenőrzésekkel zaklatta.

Arató György védence vallomására és a neki tett nyilatkozataira hivatkozva azt mondta: Kalmár önállóan nem volt jogosult dönteni razziák elrendeléséről. Az pedig nevetséges, hogy megakadályozta volna Vizoviczki érdekeltségeinek ellenőrzését. Hogy tehetett volna ilyet? Mivel magyarázta volna a tettét? Nyilván nemhogy évek, hanem napok alatt széles körben elterjed volna, hogy „ő közbenjárt egyik vagy másik éjszakai mulató érdekében”. Az efféle akciókat általában a bűnügyi szolgálat kezdeményezte, vagy a szórakozóhelyek ellenőrzésére jogosult hatóságok valamelyike, az ÁNTSZ, a tűzoltóság, a jegyző – mondta vallomásában.

Ilyenkor a rendőrség csak megerősítő erőként volt jelent, azaz jellemzően nem volt más dolga, minthogy vigyázzon a hatósági ellenőrök testi épségére. Kalmár elmondása szerint előfordult ugyanakkor, például a XI. kerületi Play esetében, hogy a jegyző kérésére minden pénteken és szombaton ellenőrzéseket tartottak, mivel a sok lakossági panasz miatt a kerületi vezetés így próbálta megrendszabályozni a szórakozóhelyet. Tehát a kerületi jegyző zaklatta a helyet? Kalmár azt állítja, a Sziget Fesztivállal összefüggésben két vagy három alkalommal találkozott Vizoviczkivel. Ám „biztonsági főnökével”, V. Istvánnal jóval gyakrabban. Rendszeresen együtt gyúrtak.

Arató elmondása szerint az ügyészségi nyomozók a szemére is vetették, hogy tudnia kellett volna, az edzőtermekbe többnyire vagy rendőrök, vagy bűnözők járnak. Az ügyvéd nem érti, hogy ennek ismeretében önálló bűncselekmény-e az, ha valaki olyan helyen edz, ahol bűnözők is megfordulnak. Arató szerint V. István edzés közben olykor megemlítette Kalmárnak, hogy egyik vagy másik éjszakai mulatóban mik történnek. Egyszer pedig arra kérdezett rá, hogy a szigeten járőröző rendőrök hivatalosan vannak-e ott, vagy zsebre dolgoznak. Kalmár ennek utána nézett, de azt az információt, hogy a járőrök szolgálati feladatukat teljesítették, V. Istvánnal már nem közölte.

Ennek ellenére a szemére hányták, hogy olyan kérdésekbe ütötte bele az orrát, amelyekhez semmi köze sem volt. Szerinte pedig volt, hiszen ő volt a főkapitány rendészeti helyettesének a helyettese, ilyetén pedig jogos volt a kíváncsisága, hogy jogszerűen intézkednek-e egy adott helyszínen az egyenruhások – állítja Arató György. Arra a kérdésünkre, hogy jelentette-e Kalmár Tamás feletteseinek, hogy az éjszakai életben jól ismert vállalkozó biztonsági főnökével rendszeresen együtt gyúrnak, tőle ilyen-olyan információkat kap, s olykor kérdéseket is, Arató nemmel felelt. – Védencem nem kapott operatív kiképzést, soha senki nem figyelmeztette, nem is ajánlotta neki, hogy az efféle találkozásokról készítsen feljegyzést, emlékeztetőt.

Kalmár anyagi helyzetéről szólva védője azt mondta: rendkívül sokat túlórázott. Hatszázezer forint felett keresett túlórák nélkül, a túlmunkákkal együtt volt, hogy csaknem egymilliót vitt haza. Felesége is rendőr, ő sem keres rosszul. A házát, amely méretét tekintve korántsem akkora, mint amekkorának a szóbeszéd szerint egyesek tartják, részben hitelből vette. 2011-ben az éves jövedelme 17 millió forint volt.

Kalmár az éjszakai élet piacának sajátos eszközökkel történő újraosztását sejti az eljárás hátterében. Szerinte valakiknek az útjában állhatott. Arató György már csak ezért is szeretné mielőbb tisztázni védence ártatlanságát. – Túlságosan lapos, általános a gyanúsítás – mondta. – Egyetlen konkrétum van benne: egy idén március 24-én hajnali 3 és 5 óra között megtartott akcióval kapcsolatban kérték rajta számon, hogy mit és miért tett. Az ügyvéd több bizonyítási indítványt tett, szembesítéseket kért, de az ügyészség egyelőre ezt nem találta időszerűnek.

Azt Arató sem vitatta, hogy Kalmár (is) tudott arról: egyes szórakozóhelyeken illegálisan rendőrök dolgoznak biztonsági emberként. – Saját beosztottjainak ezt biztosan nem nézte volna el – mondta Arató –, mások beosztottjaival kapcsolatban azonban azt volt az álláspontja, hogy mindenki tartson rendet a maga háza táján.

A Playben minden pénteken és szombaton voltak ellenőrzések
A Playben minden pénteken és szombaton voltak ellenőrzések FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.