'Pingvineznek' a kórházzal

Egy kurityáni terhes asszony vajúdni kezdett a minap, mentőt hívtak hozzá. Megnyugodva ült be, csak akkor lett ideges, amikor észrevette, hogy nem a tíz kilométerre lévő kazincbarcikai kórházba viszik, hanem a negyven kilométerrel odébb lévő ózdiba, ahol senkit sem ismer. Kiabálni kezdett, hogy azonnal tegyék ki bárhol az útszélén, inkább hív magának taxit, de abban a kórházban akar szülni, ahová gyerekkora óta jár.

 – Sokan csak most szembesültek azzal, hogy nem farkast kiáltottunk, amikor arról beszéltünk, tönkreteszik a betegellátást a térségben – mondja Szatmári Zoltán helyi szülész-nőgyógyász főorvos. A gyerekosztály július elsejétől bezárt, erre az intézmény honlapján is felhívták a figyelmet, a szülők mégis ide jönnek, ha baj van. 

Tüntetés a kórházért
Tüntetés a kórházért

 – Dühösek és elkeseredettek, amikor megtudják, hogy Miskolcra kellene elutazniuk a beteg gyerekkel. Mi azért valahogy mégis ellátjuk őket, igaz, azt még nem tudni, hogyan számolunk majd el az egészségbiztosítási pénztárral – tette hozzá a főorvos. A kazincbarcikai kórház megmentéséért nemrég civilek szerveztek demonstrációt, amelyen közel ötezren vettek részt. Fideszes térségi országgyűlési képviselők a tüntetés előtt bejelentették: okafogyottá vált a demonstráció, mert közbenjárásukra a kórházban „semmi nem változik”.

Erre reagálva Héjja Mária, a kórház főigazgatója a napokban azt nyilatkozta: az ilyen ígéretek ellenére a szemészet, a gyermekosztály, a sürgősségi és az intenzív osztály teljes egészében megszűnt, a szülészet sem fogad betegeket. Dr. Váradi József, a Magyar Orvosok Szövetségének helyi elnöke hozzátette: a sebészeti szakterületen 15 ágy erejéig van ellátás, de ez sem saját ágyszám, hanem a megyei kórház kihelyezett kapacitása.

A hetven belgyógyászati ágyat harminccal csökkentették, az ellátási terület azonban továbbra is nyolcvanezer fős maradt. A Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság erre közleményben reagált: szerintük a kazincbarcikai kórház főigazgatója tudatosan félrevezet, ezáltal veszélybe sodorja az ellátás biztonságát. Leszögezték: ők soha sem ígérték, hogy semmi nem változik. A kazincbarcikai kórházban megmarad a belgyógyászat, a sebészet és a szülészet is, míg a fül-orr-gégészet és a szemészet egynapos műtéti tevékenység formájában működhet tovább.

Ráadásul – tették hozzá – a kórházban összességében jelentős fejlesztések történnek, ami az ágyszám kismértékű növekedésével jár együtt. A struktúraátalakítás előtt az összes ágyszám 312 volt, ami 361-re emelkedik – hangsúlyozta az államtitkárság. Ez a szám csalóka – állították az általunk megkérdezett orvosok –, hiszen mindössze annak köszönhető, hogy az izsófalvai pszichiátriai szakkórház és betegotthon „bekerülne” Kazincbarcikára. Ezt a lépést teljes értetlenség fogadta, hiszen a szakkórház jelenleg egy jól felszerelt épületben működik.

 – Mindenki elismeri, hogy a pszichiátriai betegeknek joguk van a megfelelő ellátáshoz, ám azt jelenleg is megkapják – mondták a barcikaiak, akik azt feltételezik, az értékes izsófalvai ingatlant nézte ki magának valaki, ezért kellene hozzájuk „transzportálni” az ott ellátottakat. Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere a két héttel ezelőtti demonstráción bejelentette: a civilek, a városlakók készek akár hetente tüntetést tartani a kórházuk megmentéséért. Kérdésünkre tegnap azt mondta: arról, hogy az önkormányzat miként reagál a helyzetre, jövő heti ülésükön döntenek. Egyelőre azt látja, a kórház ügyében „pingvinezés folyik”, a döntéshozók csak húzogatják a vállukat és széttárják a kezüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.