Állami utazás saját zsebből

Miközben az Országgyűlés elnöke körülbelül tíz államilag finanszírozott diplomáciai úton vesz részt évente, addig a parlament alelnökei egy évben csak egyszer mehetnek közpénzen külföldi delegációs útra.

A parlament nemzetközi tevékenységét törvény szabályozza, amely kiköti: az Országgyűlést a házelnök képviseli a nemzetközi kapcsolatokban, és közvetlenül felügyeli a T. Ház nemzetközi tevékenységét is. A Népszabadság megkeresésére a törvényhozás illetékesei elmondták, hogy az Országgyűlés elnöke egy naptári évben kilenc-tizenegy alkalommal utazik általában külföldre, ezek közül háromszor vesz részt többoldalú házelnöki találkozókon; például visegrádi négyek, regionális partnerség, EU-házelnöki találkozó.

Ez az éves százhetven delegációs kiutazás alig hat százaléka, ami megegyezik a korábbi házelnöki gyakorlattal. „Az Országgyűlés éves szinten költségvetésének nem egész két százalékát fordítja nemzetközi tevékenységre – ezek összesítése év végén történik meg –, ami az említett kiutazások mellett évente mintegy százharminc beutazást és tíz nemzetközi konferencia szervezését jelenti.

Az Országgyűlés elnökének mint közjogi méltóságnak az éves hivatalos utazásait a Külügyminisztérium a miniszterelnök, a köztársasági elnök és a külügyminiszter látogatási terveivel együtt koordinálja, s így a »korlátot« az ország nemzeti érdekei határozzák meg” – közölte az Országgyűlés sajtószolgálata. Hozzátették: a hagyományos gyakorlatnak megfelelően a mindenkori házelnök dönt az Országgyűlés nemzetközi tevékenységéről; ennek megfelelően Kövér László valamennyi alelnök esetében az illető alelnök egyéni kérése alapján hoz döntést az utazásokról.

Ami annyit jelent, hogy az érintett politikusok „alelnöki szintű kiutazásaira” csak egyedi házelnöki engedély alapján van mód. A mindenkori házelnököt (jelen esetben Kövér Lászlót), az elmúlt húsz év gyakorlata szerint, és az idézett ország gyűlési törvény alapján, nemzetközi rendezvényeken mindig és kizárólag kormánypárti alelnök helyettesítheti. Lapunk azon kérdésére, hogy van-e különbségtétel a kormánypárti és ellenzéki, azon belül is jobboldali és baloldali ellenzéki alelnökök között a kiutazások engedélyezését illetően, az Országgyűlés hivatala leszögezte: különbségtétel nincs, de „minden alelnöki utazási szándékot az alelnök írásos előterjesztése alapján a házelnök egyedileg mérlegel”.

A törvényhozás szocialista alelnöke, Ujhelyi István ezért is kénytelen saját költségén fenntartani és tovább építeni – az általa évekkel ezelőtt felvállalt – kínai–magyar kapcsolatokat. „Kétéves alelnökségem alatt eddig egyszer kért fel hivatalos útra a T. Ház, akkor Kínában és Mongóliában jártam diplomáciai úton. Ehhez képest folyamatos a kapcsolattartásom a Magyarországra akkreditált nagykövetekkel és külföldi kormányokkal. Ha Kínában járok, akkor Magyarországot képviselem, és ehhez szigorúan tartom is magam.

Az útjaimat általában saját magam finanszírozom, olykor a kínai állam meghívásának eleget téve. Ha pedig idehaza látok vendégül kínai vagy más külföldi látogatót, általában a saját fizetésemből állom az ebédet, a programokat és az ajándékokat is; az Országgyűlésre nem számíthatok. Fél éve várom Kövér László házelnök válaszát arra, hogy az idén milyen hivatalos külkapcsolati feladatot kapok, de eddig semmilyen válasz nem érkezett” – mondta el lapunknak Ujhelyi, aki épp a napokban érkezett haza egy kínai diplomáciai tárgyalókörútról.

Az alelnöki látogatások az éves összes delegációs kiutazások hat-hét százalékát teszik ki. Az elmúlt időszakban az alelnökök közül Lezsák Sándor (Fidesz) a Kárpát-medencei magyar szervezetekhez és egy alkalommal Üzbegisztánba látogatott, míg Latorcai János (KDNP) egy kínai úton vett részt alelnöki minőségében, a házelnököt helyettesítve pedig egy alkalommal Albániában járt. A másik fideszes alelnök, Jakab István eközben Chilében és Ausztriában tett látogatást ebbéli minőségében, egy alkalommal pedig Kövér László helyett utazott Varsóba.

A jobbikos Balczó Zoltán alelnöki minőségében eddig egyetlen alkalommal volt állami költségen külföldön, mégpedig Ausztriában. A radikális párt politikusa kérdésünkre elmondta: a parlament külügyi hivatalának vezetője kérte fel erre az útra, az osztrák–magyar kapcsolattartás jegyében. „Azóta újabb felkérést vagy feladatot nem kaptam – mondta Balczó Zoltán. – Nem én kezdeményezek, ha felkérnek, adott esetben vállalok hasonlót.”

A mindenkori házelnököt nemzetközi rendezvényeken kizárólag kormánypárti alelnök helyettesítheti
A mindenkori házelnököt nemzetközi rendezvényeken kizárólag kormánypárti alelnök helyettesítheti FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.