Polgármester maradhat az elítélt politikus

Továbbra is Szabó Loránd marad Dombóvár polgármestere, mivel a Szekszárdi Törvényszék megsemmisítette a dombóvári képviselő-testületnek azt a májusi döntését, amivel a politikust összeférhetetlennek minősítették a tisztségére.

A szocialisták által támogatott, független Szabót azért próbálta elmozdítani posztjáról a fideszes többségű képviselő-testület, mert a polgármestert a bíróság felfüggesztett börtönre ítélte sikkasztásért.

Szabó Loránd azonban nem mondott le hivataláról, mivel a Kúria januárban megszületett verdiktje mentesítette őt az ítélet jogkövetkezményei alól. A képviselő-testület fideszes tagjai mégis kimondták az összeférhetetlenséget, s felállították volna Szabót a székéből. A polgármester bírósághoz fordult, s az jogerősen a városvezetőnek adott igazat. A törvényszék arra hivatkozva hozta meg döntését, hogy a képviselő-testület túllépte az összeférhetetlenség kimondásánál a 30 napos határidőt.

Szabó ugyanis – az őt ért támadások hatására – már március 23-án jelezte, vizsgálják meg, fennáll-e az összeférhetetlenség. Ezt akkor a testület leszavazta, s csak 60 nappal később próbálták elmozdítani őt.

Szabó Loránd biztos abban, hogy ha a bíróság nem formai, hanem tartalmi okokat vizsgált volna, akkor is kedvező döntés születik a számára. A polgármestert még egy 2003-as ügy miatt marasztalta el a Kúria. Akkor a dombóvári önkormányzat gyógyfürdője, a Gunaras Rt. egy fejlesztéshez megpályázott 300 millió forint állami támogatást, ám a tender benyújtásakor a Gunarasnak – kintlevőségei miatt –nem volt meg a számláján a szükséges 300 milliós önrész.

Ezért Szabó arra kérte a városháza pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy utaljon el az rt.-nek 140 milliót, amit majd a cég pár nappal később visszautal. Ez történt, a Gunaras pedig nyert a pályázaton, és megvalósította a bezárás fenyegette fürdőt új pályára állító beruházást. A polgármester mindig azzal érvelt, hogy neki nem volt személyes haszna a virtuális átutalásból, a város viszont jól járt, hisz azóta, a már privatizált fürdőben milliárdos beruházások valósultak meg, így megmaradt félezer munkahely, s a hétszáz Dombóvár-gunarasi üdülőház megőrizte értékét.

Mindezt a bíróság sem vitatta, ezért részesítette előzetes mentesítésben a polgármestert. Azt a Fidesz is elismerte, hogy Szabó sikkasztásnak minősülő tette hasznot hozott a városnak, ennek ellenére a kormánypárti frakció szeretett volna megszabadulni a polgármestertől, mivel a politikus számos kérdésben szembefordult a testületi többséggel. Szabó Loránd most azt indítványozta, hogy a törvényszéki eljárás hozzávetőleg 1,1 millió forintos költségét ne az önkormányzat fizesse meg, hanem azok a fideszes képviselők, akik ebbe felesleges procedúrába belekényszerítették a várost.

Szabó Loránd nem összeférhetetlen
Szabó Loránd nem összeférhetetlen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.