Füstmentesen: Nem lehet engedni a szigorból

A Füstölgők Társasága szerint a legtöbb problémát az áprilistól megszigorított dohányzási szabályozással kapcsolatban az úgynevezett ötméteres szabály jelenti. Kiderült ugyanis: számos közintézménynél, vendéglátóhelynél egyszerűen nincs lehetőség arra, hogy a bejárattól ötméteres távolságban jelöljék ki a dohányzóhelyeket.

S. Takács Zsuzsanna szóvivő elmondta, sok helyütt olyan kicsik a távolságok, hogy a szomszédos épületek „ötméterei” egymásba érnek. Gondot jelent az is, hogy a terasszal rendelkező éttermek egy részében az ellenőrzésektől tartva nem merik kijelölni a dohányzóhelyet, pedig erre meghatározott feltételek esetén lehetőséget ad a jogszabály.

A Füstölgők Társasága problémának tartja azt is, hogy az üzemeltetők gyakran a bejárathoz helyezik ki a mobil hamutartókat, attól tartanak ugyanis, hogy öt méterrel távolabb egyszerűen lába kelne a fémedényeknek. Így viszont óhatatlanul szabályt sértenek a cigarettázók, akiknek ingázniuk kell a hamutartó és a képzeletbeli ötméteres vonal között.

S. Takács Zsuzsanna szerint falra szerelt vagy egyéb módon fixen rögzített hamutartók kihelyezésével lehetne orvosolni ezt a problémát. A civil szervezet úgy látja, hiba volt megszüntetni a munkahelyeken korábban kijelölt zárt dohányzókat, így ugyanis az épületek bejáratánál a kollégák most sokszor csak füstfelhőn keresztül tudnak bejutni, míg régebben a szeparált helyiségekben senkit nem zavartak a dohányosok.

A „füstölgők” még áprilisban levelet írtak Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak, személyes találkozót kérve a jogszabállyal kapcsolatos észrevételek megvitatására. Ígéretet kaptak a konzultációra, ám annak időpontjáról még nincsenek információik. Az általunk megkérdezett éttermekben, kocsmákban, szórakozóhelyeken egybehangzóan azt mondták: a vártnál sokkal könnyebb volt bevezetni a dohányzási tilalmat, vendégeik szinte kivétel nélkül tudomásul vették az új szabályokat.

Így vélekedett a Siófok belvárosában lévő Roxy étterem vezetője is, aki megemlítette: őket egy nappal a moratórium lejárta után ellenőrizték az ÁNTSZ munkatársai, és már akkor mindent rendben találtak. Egy keszthelyi szállodában úgy fogalmaztak érdeklődésünkre: a hotel egyetlen szobájában, helyiségében sem lehet dohányozni, s ügyelnek arra, hogy a vendégek be is tartsák ezt az előírást. Bár néhány esetben volt ebből konfliktusuk, a vezető szerint „nem lehet engedni a szigorból” – egyfelől a nemdohányzók védelme, másrészt a szálloda érdekében. Egy esetleges razzia során ugyanis a hotelt büntetik meg, ha egy vendéget tiltott helyen való cigarettázáson érnek.

Az ÁNTSZ vizsgálatain túl a legtöbb közintézményben belső ellenőrzéseket is tartanak az erre a feladatra kijelölt kollégák, jórészt a cég vagy a szervezet munkavédelmi-környezetvédelmi felelősei. A veszprémi kórházban például még nem járt ellenőrzésen a hatóság, ám a főigazgató által kijelölt munkatárs rendszeresen jelzi, ha dohányzáson kap valakit az intézményben. A betegeket csupán figyelmeztethetik, a dolgozókkal szemben azonban akár fegyelmi eljárást is indíthatnak. Rácz Jenő főigazgatótól megtudtuk, az elmúlt fél évben többször is figyelmeztetnie kellett néhány kollégáját, fegyelmi eljárást azonban még senki ellen nem kezdeményezett.

Sokan azt hiszik, hogy a tiltott helyen dohányzókat a rendőrségen kell feljelenteni. Németh-Kész Mónikától, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, az elmúlt hat hónapban több állampolgári bejelentést is kaptak arról, hogy Székesfehérváron az egyik lépcsőházban dohányoznak. Az ügyeletes minden esetben járőröket küldött a megadott címre, „akik azonban már nem tapasztaltak jogsértést a helyszínen”, így nem tehettek mást, mint jelentették az esetet az ÁNTSZ-nél.

A börtönökben a tiltott helyen történő dohányzást általában fegyelmi eljárás keretében a rácsokon belül rendezik le. Információink szerint azonban a különösen renitens elítéltekkel szemben a bv.-intézetek feljelentést is tesznek a közegészségügyi hatóságnál. Ez történt nemrég Baracskán is, ahol a börtönőrök megunták, hogy az egyik fogvatartott rendre tiltott helyen gyújtott rá. A sokadik fegyelmi eljárást követően – amelyek kedvezménymegvonással járó büntetésekkel zárultak – feljelentették a illetőt az ÁNTSZ-nél. Nemrég megérkezett a határozat, amely a bv.-intézet fegyelmi eljárásának dokumentumaira alapozva 30 ezer forintos bírságot szabott ki az elítéltre. Baracskán most abban bíznak, hogy a súlyos szankció komoly visszatartó erőt jelenthet a fogvatartottak számára.

Egyes munkahelyeken a vezetők is ellenőrzik a szabályok betartását
Egyes munkahelyeken a vezetők is ellenőrzik a szabályok betartását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.